Coledan bestraft voor wachten om rode lantaarn te krijgen
Foto: Sirotti
zondag 31 mei 2015 om 09:46

Coledan bestraft voor wachten om rode lantaarn te krijgen

Marco Coledan stond zaterdag vlak voor de finishlijn in Sestriere een tijdje stil. De Italiaan van Trek Factory Racing wachtte met binnenkomen om zeker te zijn van de laatste plaats in het klassement. Dit levert hem de rode lantaarn op, maar ook een boete van 500 Zwitserse Frank. De organisatie kon zijn actie namelijk niet waarderen.

Voorafgaand aan de etappe bedroeg de achterstand van Coledan op de één na laatste in het klassement – Roger Kluge van IAM Cycling – ruim zes minuten. De Italiaan dreigde eerder over de streep te komen en dus besloot hij te wachten. Uiteindelijk kwamen ze nadat iedereen al een tijdje binnen was samen over de meet. Ruim 53 minuten later dan dagwinnaar Fabio Aru.

Ook vorig jaar was er een hevige ‘strijd’ om deze prijs. Michael Hepburn (Orica-GreenEDGE) ging toen al dansend en zingend de Zoncolan op om zo laat mogelijk binnen te komen. Dat laat hij in deze video zien. Uiteindelijk bleek Jetse Bol nog langzamer. De Nederlander ging toen met de prijs naar huis.

RIDE Magazine
33 Reacties
Sorteer op:
31 mei 2015 09:50
Valt nog mee dat hij geen tijd-bonus krijgt van 7 minuten, bij wijze van straf.
31 mei 2015 10:00
Kon hij voor extra zekerheid niet van iemand een ander wiel krijgen? Scheelt toch weer een paar minuten!
31 mei 2015 10:01
@Turtlehead

Goed idee ha, ha. Overigens niet echt slim van die renner om net bij de finish te gaan stilstaan. Rij dan de laatste 2 km met voor mijn part 5km/h om Kluge zo terug te laten komen terwijl je in elk geval wel de controle over de tijdslimiet houdt. Ik ga er vanuit dat hij dit bij sneeuw en kou niet zo gespeeld had.
31 mei 2015 10:07
Vandaag een 'lekke band' van Kluge 4km voor de finish?
31 mei 2015 10:16
Krijg je dan letterlijk een rode lantaren?
31 mei 2015 10:21
Als Organisatie, had ik hem naar huis gestuurd.
31 mei 2015 10:23
Eigenlijk schandalig dat een grote ploeg als Trek het in deze Giro van de strijd om de rode lantaarn moet hebben.
31 mei 2015 10:28
Ghislain Lamber-Kenny van Hummel-gedoe, maar dan nog eens in het klein. Tja.
31 mei 2015 10:45
het probleem met een wiel aan iemand anders vragen, is dat de rest al binnen is
31 mei 2015 10:51
Op basis van welke regel wordt hij dan wel gestraft ? En waarom alleen hij en niet alle anderen die hun kans niet verdedigen ? Waarom krijgen alle renners die een 'bus' vormen dan geen straf ? En alle lead-out renners, die na hun werk gedaan te hebben, stapvoets de laatste kilometers afleggen ? En ? En ? En ?
31 mei 2015 10:59
Wat een droevigheid zeg, zulke mensen zijn imo de titel 'topsporter' onwaardig.
Wat mij betreft diskwalificeren ze hem gewoon..

Misschien moeten ze ipv die rode lantaarn als een soort prijs te zien er gewoon een straf opzetten als organisatie/UCI zijnde. Puntenaftrek in het UCI ranking of een startverbod voor die renner de komende ronde(n).
Op die manier krijg je tenminste een normale strijd tussen de mannen die onderaan staan: in plaats van deze treurige vertoning proberen de renners (zoals het hoort als goed wielrenner / sportman) zo snel mogelijk binnen te komen. Ook is die strijd een stuk interessanter voor de televisiekijker. Ik zie liever 2 renners strijden om als eerste binnen te komen dan dat ze op elkaar staan te wachten voor de finish..

Of maak er een soort stoelendans van: Na elke etappe moet de renner die op dat moment onderaan in het klassement staat naar huis. Spektakel gegarandeerd.
31 mei 2015 11:01
Goed idee die stoelendans, kost je alleen 21 renners extra bovenop degenen die sowieso al afstappen?
31 mei 2015 11:07
@Pieter Peet

Wat is dit nu weer voor zever, rode lantaarn hoort bij het wielrennen en het geeft de renner/teamsponsor extra naambekendheid.
Hij heeft juist de cima coppi en de Sestriere overwonnen en jij kan hem topsporter onwaardig noemen, ja tuurlijk...

Dikke dwaze boel, die renner een boete geven. Kan evengoed wat minder hard rijden en dan wordt hij ook laatste... Wat een stomme klo*te regels toch maar allemaal!
31 mei 2015 11:09
In een ver verleden (jaren 50 ?) werd in de Tour iedere dag de laatste van het klassement zonder pardon naar huis gestuurd. Men zou dat eens terug moeten invoeren, welke topsporter vindt het nu een 'eer' om laatste te worden ?
31 mei 2015 11:27
@sjabu: ik weet niet, heb wel iets gevonden dat ze in bepaalde etappes de laatste man uit koers zouden zetten, maar niet dat ze het elke etappe deden.

Interessanter vind ik de verhalen over de zwarte trui in de eerste naoorlogse jaren van de Giro. Renners waren er echt verstoppertje voor aan het spelen en gingen in schuren en achter hagen zitten en trachtten de maximaal toegestane tijd te benutten. Zou volgens mij wel leuk zijn om te zien, kan je zeker eens naar overschakelen als regie als je kijkers al heel de tijd hetzelfde beeld voorgeschoteld krijgen. Als de regie de laatste mannen in het klassement zelf kan vinden uiteraard. Zonde dat de Giro niet meer aandacht heeft gegeven aan het filmpje van Orica verleden jaar.

Zou grappig zijn als bijvoorbeeld Kluge vandaag hetzelfde zou doen: laatste hangen in het peloton en dan stoppen voor de finish als je weet dat Coledan er al over is gereden.

@Pieter Peet: waarom? Als je te lang wacht om over de finish te komen, sta je niet in de uitslag. Risico dat je hiervoor moet durven nemen (alhoewel je uiteraard niet veel risico neemt als je vlak voor de finish stopt, dus in dat opzicht kan ik het wel begrijpen). Maar zo'n grote boete is er toch echt wel over, zeker omdat het tien keer meer is dan renners die aan de wagen gaan hangen.
31 mei 2015 11:50
Ik zou hem een tijdstraf geven:)
31 mei 2015 11:55
Ach, dit is toch gewoon erg lief? Laat hem toch.
31 mei 2015 11:58
De tijdstraf is dan dat er 10 minuten van zijn tijd afgehaald wordt ipv erbij :)
31 mei 2015 12:04
Dit is toch prachtig? Bij welke andere sport zie je dit soort dingen? Acties zoals deze maken deze sport toch juist zo uniek?
31 mei 2015 12:18
De sport wordt tegenwoordig veel te serieus genomen. De charme, en af en toe het vervelende, van wielrennen is dat het een sport van tradities is. Juist zo iets knulligs als het strijden om de rode lantaarn moet je niet afnemen.
31 mei 2015 12:28
Dit is toch gewoon lachen :p al dat gelul er over.
31 mei 2015 12:28
Het is toch gewoon een prachtig stuk folklore. Ik herinner mij Gerhard Schonbacher, een Oostenrijker die in de jaren 70-80 telkens meestreed voor de rode lantaarn. Hij woonde toen in ons kleine dorpje en was in Vlaanderen onsterfelijk populair. De rode lantaarn mocht toen zelfs nog alle criteria rijden en werd daar ook dik voor betaald, ik denk dat die bijna evenveel kreeg als een Lucien Van Impe en dat wil al wat zeggen in onze contreien. Laat die Coledan toch gewoon 'strijden' voor zijn rode lantaarn, daar is niets onwaardigs aan, die mens rijdt ook wel de Giro uit, hé ! Lijkt mij al een prestatie om u tegen te zeggen.
31 mei 2015 12:51
Gewoon elke etappe de renner die als laatste binnenkomt diskwalificeren.
31 mei 2015 13:14
@Pirazzi: er is een zware valpartij in een zware bergetappe. Jij ligt erbij, maar het was de schuld van anderen dat jij gevallen bent. Je kan nog op je fiets stappen en vertrekken, maar je merkt al snel dat het niet meer draait zoals het moet. Je probeert echter ten koste van wat het kost op tijd binnen te komen, en als bij een mirakel haal je het nog net. Na de aankomst hoor je echter dat je gediskwalificeerd bent omdat je de laatste bent.

Hoe zou jij reageren?
31 mei 2015 13:28
Ik vind dit wel mooi eigenlijk!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.