Colin Joyce pakt openingsrit in Tour of Alberta, Mollema zevende
foto: Sirotti
vrijdag 2 september 2016 om 08:12

Colin Joyce pakt openingsrit in Tour of Alberta, Mollema zevende

De eerste etappe in de Tour of Alberta is gewonnen door Colin Joyce. De pas 22-jarige renner was de snelste in 106,9 kilometer lange rit met start en finish in Lethbridge. Bauke Mollema, die vorig jaar het eindklassement won, finishte de eerste etappe als zevende.

Een groep van elf renners wist uit de greep van het peloton te blijven, waaronder dus Mollema en oude bekende Francisco Mancebo. De Spanjaard is inmiddels de veertig gepasseerd, maar nog altijd actief als wielrenner voor het Skydive Dubai Pro Cycling Team.

In de sprint om de ritwinst was de Amerikaan Joyce nipt sneller dan zijn landgenoot Alex Howes (Cannondale-Drapac). Voor de renner van Axeon Hagens Berman is het zijn eerste profzege. Het peloton finishte op meer dan twee minuten, waardoor Mollema na de eerste rit een goede uitgangspositie houdt op een nieuwe eindoverwinning.

RIDE Magazine
21 Reacties
Sorteer op:
2 september 2016 08:23
Jammer dat hier niet meer toppers aan mee doen. Zou een leuke race zijn voor een Vanmarcke volgend jaar.
2 september 2016 08:29
Wat voor rit was dit (heuvel, berg, vlak)?
2 september 2016 08:33
Een circuit met een klimmetje erin.
2 september 2016 08:33
@Laurent
Profiel staat in het "volg hier" artikel.

Inderdaad wel een erg mager deelnemersveld.
2 september 2016 08:57
Na dag 1 heeft Mollema dus nog 10 concurrenten voor de eindzege over, en van geen van allen zal hij echt wakker liggen.
2 september 2016 09:22
Paco!
2 september 2016 09:33
Jammer dat zodra een Nederlander een goede uitgangspositie heeft om te winnen, in Nederland standaard bij een aantal de neiging bestaat om dan de prestatie te bagataliseren en naar beneden probeert te halen. Vooral niet teveel boven het maaiveld uitkomen. In ieder ander land(behalve wellicht België, dat lijkt in aardig wat opzichten natuurlijk op Nederland) telt iedere overwinning gewoon. Mollema is gewoon wereldtop en dan heb je in zo'n ronde gewoon veel kans om te winnen. Mooi toch?
2 september 2016 09:34
Overwinning is binnen voor mollema. 1 berg en hij heeft de eindwinst.
2 september 2016 09:36
Even bijkomen van het lachen , mijn hele lichaam doet pijn van de kramp na het bulderen van het lachen door het zien van het etappe-profiel. Zo kan ik in Tilburg met zijn 5 viaducts ook een bergetappe uit tekenen. ;)
2 september 2016 09:44
Heeft Tilburg al 5 viaducts ? En ook nog de grootste kermis? En het gezelligste museum ? Het moet niet gekker worden !
2 september 2016 09:47
@ josi ik weet niet of je wel eens van cataford hebt gehoord maar ik denk dat die een snellere tijdrit fietst dan bauke.
Bovendien zijn er geen echte bergen die beklommen worden
2 september 2016 09:48
@Batchieman ik denk t niet hoor...Mark my words
2 september 2016 10:02
@sooike
Rondom Tilburg. ;) Museum ? Toch niet dat Textiel museum ?
2 september 2016 10:23
Het blijft toch leuk om te zien dat Mancebo nog steeds elk jaar weer ergens opduikt in de uitslag van de wat lagere koersen. Die jong moet er echt plezier in hebben om dat nog steeds op te brengen.
2 september 2016 10:28
@ruudenkit, Nee, eerlijk gezegd nooit van gehoord. Ik zie dat hij vorig jaar 33ste werd op het WK tijdrijden bij de beloften en onlangs tweede op het Canadees kampioenschap tijdrijden achter een CT-ploegmaat. Ik weet natuurlijk niet wat de vorm van Mollema op dit moment is, maar ik schat zijn zesde plek in de lange Tourtijdrit dan toch net iets hoger in. Daarnaast ga je er blijkbaar vanuit dat in de andere etappes geen verschillen meer kunnen worden gemaakt, waar ik niet zo zeker van ben. Een Mollema op niveau is hier gewoon topfavoriet, lijkt me zo.
2 september 2016 10:50
@Spruch Alsjeblieft zeg, wat een kansloos bericht. Het deelnemersveld is toch gewoon van hetzelfde niveau als dat van de Ronde van Schubbekutteveen? Niemand zegt dat de kans op eindoverwinning van Mollema daardoor niks waard is, alleen wordt er nuance aangebracht. Iets wat verstandige mensen wel vaker doen.
2 september 2016 11:04
@spruch
Jammer dat er altijd een aantal zijn die in de verdediging schieten als er niet eens een aanval is.
Niemand hier praat het naar beneden wat Mollema doet / gaat doen.
En wat "boven het maaiveld" hier mee te maken heeft snap ik niet?
2 september 2016 11:43
Interessante kopgroep. Deze 10 zijn wellicht niet van het niveau Mollema, maar Cataford, Huffman, Carpenter, Eaton en Duchesne zijn nu ook geen koekebakkers. Op http://tourofalberta.thetourtracker.com/ kun je de hele rit terugkijken, vooral de finale is interessant. Mollema hielp Joyce aan deze sprintoverwinning door mannen als Carpenter, Eaton en Huffman niet te laten rijden.

Vanavond een etappe met halverwege een klim met 200 meter hoogteverschil. Ik verwacht dat Trek daar gaat proberen de mindere klimmers te lossen. Morgen ook zo'n klim, maar dan dichtbij de finish, dan de tijdrit (maar 12 km) en de slotrit lijkt op die van gisteren.

Werk dat Mollema prima aankan, maar hij moet wel die vier mannen die ik eerder noemde op achterstand zien te zetten. Aangezien er dus geen echte bergen in zitten in deze ronde, zal dat niet vanzelfsprekend zijn. Carpenter lijkt me de sterkste uitdager van Mollema. Ik verwacht dus nog wel wat strijd.
2 september 2016 12:22
Paco Mancebo is gewoon nog altijd de grootste concurrent van Bauke. Wat een taaie rakker is dat toch ook!

Jeugdheld, samen met Iban Mayo!
2 september 2016 13:33
Mollema smeet echt met zijn krachten. Was nergens voor nodig. Hopelijk gaat hem dat straks niet opbreken.
2 september 2016 18:51
Beetje laat wakker geworden, maar hoe zit het met de tijdsverschillen na rit 1? 7 en 13 seconden lijken me te vreemd voor bonificaties.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.