Colorado Classic, WADA, Toms Skujiņš, Quick-Step Floors-kleuren
foto: Sirotti
donderdag 12 juli 2018 om 20:00

Colorado Classic, WADA, Toms Skujiņš, Quick-Step Floors-kleuren

In de rubriek WielerFlits Kort bundelt WielerFlits al het nieuws dat de site nog niet gehaald heeft. Vandaag onder meer over de Colorado Classic, een nieuwe verklaring van het WADA omtrent de zaak-Froome en de schaatsambities van bolletjestruidrager Toms Skujiņš.

Colorado Classic verleidt vier WorldTour-ploegen, waaronder LottoNL-Jumbo

De Colorado Classic zal voor zijn tweede editie kunnen uitpakken met de aanwezigheid van de WorldTour ploegen EF Education First-Drapac, Trek-Segafredo, Mitchelton-Scott en Nederlandse troef LottoNL-Jumbo. Naast vier teams uit het hoogste niveau zullen ook vijf ProContinentale ploegen, vijf continentale formaties en de Rwandese selectie aan het vertrek staan.

De eerste editie van de Colorado Classic – die van 16 tot en met 19 augustus op het programma staat – werd vorig jaar gewonnen door Manuel Senni. De Italiaanse klimmer, tegenwoordig uitkomend voor Bardiani-CSF, versloeg de Roemeen Serghei Tvetcov en de Amerikaan Alex Howes.


WADA: “Froome niet de enige die vrijgesproken is van Salbutamol-gebruik”

Het Wereld Anti-Doping Agentschap is dieper ingegaan op de Salbutamol-zaak rondom Chris Froome. Het WADA stelt dat tussen 2013 en 2017 er 41 zaken zijn geweest waarbij eveneens sprake was van een verhoogde Salbutamol-waarde. In twintig procent van de gevallen (acht van de 41 zaken) resulteerde dit in vrijspraak. In 21 van de 41 gevallen volgde er wel een schorsing. In alle andere gevallen kregen de sporters een waarschuwing of maakten ze gebruik van een TUE.

In de bovenstaande 41 zaken was Salbutamol de enige verboden stof. Bij nog eens zestien andere gevallen kwam Salbutamol voor samen met andere verboden middelen, wat resulteert in een totaal van 57 Salbutamol-overtredingen in de periode van 2013 tot en met 2017. In slechts vier van deze gevallen ging het om een wielrennen – exclusief de zaak Froome. Eén renner werd daarvan vrijgesproken, de andere drie kregen schorsingen uiteenlopend van zes tot negen maanden.


Toms Skujiņš verrast tegenover de camera van de NOS: “Wil Elfstedentocht rijden”

Bolletjestruidrager Toms Skujiņš is hard op weg om Letland weer op de kaart te zetten als wielerland. Veertien jaar na het stoppen van oud-wereldkampioen Romāns Vainšteins heeft het Baltische land weer een potentiële (wereld)topper in zijn rangen. Maar als het aan de 27-jarige Skujiņš ligt, zal hij in de nabije toekomst niet alleen schitteren op de fiets.

“Ik heb gehoord van jullie wedstrijd op de sloten. Dat zou gaaf zijn om te doen”, doelt hij in De Avondetappe op de Elfstedentocht. De Trek-Segafredo-renner heeft ervaring met het rijden op ijs. “Ik speel in elk geval ijshockey. Ik heb nog nooit een competitiewedstrijd geschaatst, maar ik doe zeker aan schaatsen.”

Het is overigens maar de vraag of het er ooit van komt voor Skujiņš. De laatste Elfstedentocht dateert namelijk alweer van 1997, toen Henk Angenent Erik Hulzebosch wist af te troeven na een nagelbijtende finale.


Quick-Step Floors hijst Mørkøv en Viviani in nationale trui

Quick-Step Floors heeft de nieuwe kampioenstruien van Michael Mørkøv en Elia Viviani gepresenteerd. Beide renners wonnen vorige maand de wegwedstrijd tijdens de nationale kampioenschappen van respectievelijk Denemarken en Italië. De Belgische ploeg kiest voor een design met een traditionele vlag op het bovenlijf en een zwarte koersbroek.

RIDE Magazine
9 Reacties
Sorteer op:
12 juli 2018 20:11
Wie zijn dan die wielrenners die een schorsing kregen?
12 juli 2018 20:12
Petacchi en Ulissi in elk geval.

edit: oh wacht, Petacchi was al in 2008, en dit gaat over de periode vanaf 2013.
12 juli 2018 20:16
Volgens dit artikel ook nog Pliuschin in de periode vanaf 2013: http://archief.sporza.be/cm/sporza/wielrennen/1.3113555
Matteo Trentin blijkbaar al op zijn 18e (!) hiervoor een paar maanden geschorst geweest, wist ik niet.
12 juli 2018 20:20
Die tweede etappe was toch al lang en breed bekend?
12 juli 2018 20:43
Hoe groot was de overschrijding van de drempelwaarde bij de renner die is vrijgesproken? En op grond waarvan is hij vrijgesproken?
Salbutamolzaken zijn dus vrij uitzonderlijk bij wielrenners, gemiddeld één geval per jaar en driekwart wordt bestraft.
Maar de zaak Froome werd opgeblazen?
12 juli 2018 21:47
Hoop dat Quickstep heel lang in het peloton blijft, wat een truien! HULDE!!
12 juli 2018 21:54
Het hele Vueltaparcours is zelfs al tijden bekend :) Zullen wellicht nog paar kleine wijzigingen volgen: https://www.lavuelta.es/en/overall-route
13 juli 2018 00:22
Mooie truitjes van QS.
13 juli 2018 07:43
Zijn Rwandesen inwoners van het dorpje Rwan?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.