Contador: “Elke dag is belangrijk in deze Giro”
Foto: Sirotti
donderdag 21 mei 2015 om 12:16

Contador: “Elke dag is belangrijk in deze Giro”

Alberto Contador plaatste gisteren in de slotfase van de etappe nog een serieuze speldenprik richting de concurrentie. “Het was geen dag om aan te vallen, maar toen ik mijn demarrage plaatste waren er toch enkele interessante details te zien”, vertelt de roze trui-drager op de site van Tinkoff-Saxo.

Contador doelt daarmee waarschijnlijk op de late reactie van Fabio Aru. De Astana-renner sprong niet direct in het wiel van de Spanjaard, terwijl ploeggenoot Cataldo dat wel deed. Paolo Tiralongo ontkracht dat zijn kopman een zwak moment had: “We rekende op een aanval en koerste daarom de gehele klim voorin. Voor ons was het belangrijk om Fabio Aru uit het nerveuse gedrang te houden en in een goede positie te laten beginnen aan de afdaling.” De aanval van Contador veranderde volgens Tiralongo niets aan dat plan.

El Pistolero zag gedurende de etappe enkele renners op het tandvlees bijten: “Er was niet veel geschikt terrein om aan te vallen, maar ik wist dat er een aantal renners waren die niet lekker in het zadel zaten. We hebben niet veel gezien, maar hij viel mij wel op dat sommige coureurs niet hun beste dag hadden. Daarom besloot ik om te demarreren.”

Ploegleider Steven de Jongh gaf na afloop aan blij te zijn met het koersverloop: “Doordat er een goede vluchtersgroep wegreed, konden wij de koers redelijk gemakkelijk controleren. Orica-GreenEDGE gooide in de slotfase het tempo nog wel flink omhoog, maar Zakarin was gewoon te sterk.”

Omdat opnieuw een vluchter – die ver in het klassement staat – wint, was het gisteren alweer een ideaal scenario voor Tinkoff-Saxo: “Ons belangrijkste doel is om Alberto (Contador, red.) te beschermen. De regen maakte de etappe extra gevaarlijk. Al met al opnieuw een goede dag voor ons. Nu richten we ons op de rit naar Vicenza. Er wordt opnieuw regen voorspeld en met de lastige slotklim is het wederom een verraderlijke etappe”, besluit De Jongh.

RIDE Magazine
15 Reacties
Sorteer op:
21 mei 2015 12:22
:) dit is waarom ik fan ben.
21 mei 2015 12:29
Mooi. Ik kan ook geen andere reden bedenken waarom hij daar zou aanvallen.
21 mei 2015 12:31
Nu weten de tegenstanders van Contador dat ze niets hoeven te proberen in de zwaardere bergetappes.
21 mei 2015 12:46
Ik denk dat Contador na de tijdrit de balans opmaakt en kijkt wie er nog in de buurt staat. Ik zie Porte geen minuten goedmaken op Contador en ik verwacht dat Aru tijd verliest in die tijdrit. Ik denk dat hij dinsdag in de rit met de mortirollo het al wil gaan beslissen en vervolgens zijn voorsprong gaat consolideren. Hij heeft de tour ook in zijn achterhoofd dus zal hij hier niet onnodig met krachten gaan smijten.
21 mei 2015 12:50
Dus eigenlijk weten we nu al wie de Giro gaat winnen en hoeven we het niet meer te volgen.
21 mei 2015 13:21
Ben geen echte Contador fan maar wat is die man toch vreselijk goed en wat kan hij als geen ander berekend rijden. Ik hoop toch nog wat spanning ook voor de laatste dagen van de Giro.
21 mei 2015 13:33
KRP, niet alleen berekenend, maar ook vaak attractief en aanvallend. Ook op de niet standaard plaatsen. Alhoewel Astana dat deze giro ook heeft laten zien.
21 mei 2015 14:04
En in vergelijking met Astana rijdt hij slim en berekend terwijl hij ook attractief koerst
21 mei 2015 14:06
@Contador#N.1: Helemaal mee eens.
Contador rijdt intelligent en is daarnaast ook gewoon een van de beste ronderenners van deze tijd.
Kijkt altijd goed naar z'n concurrenten, test deze op uitgekiende wijze, smijt niet onnodig met krachten en is gewoon erg goed.
Verwacht iemand Contador vanmiddag in de voorste linies?
21 mei 2015 14:35
@Sephiroth, natuurlijk wat Astana betreft, een sterke tegenstander is altijd nodig. Daarom vond ik de TDF afgelopen jaar na het wegvallen van Contador niet spannend meer. Er was bijna geen tegenstand meer voor Nibali.
21 mei 2015 14:36
Hij is de grootste ronderenner van deze tijd. Ik zet hem in het hetzelfde rijtje als Armstrong, Indurain, Coppi, Bobbet en Anquetil. In deze tijden van specialisatie kan je niet van hem verwachten dat hij een heel jaar actief is. Maar hij is de enige die het aandurft risico's te nemen, zowel in koersplanning als in de koers zelf.
Heerlijke renner om naar te kijken en een mooi verhaal van het overwinnen van een zwaar ongeval.

Hij heeft een geweldig palmares (alleen evenaart door Boonen, Cancellara, Valverde en bij uitbreiding Wiggens) en mits een specifieke voorbereiding zou hij de Waalse Pijl en Luik ook meermaals kunnen winnen.
21 mei 2015 14:54
Contador is momenteel inderdaad de meest complete coureur onder de ronderenners.
Froome en Quintana kunnen hem al op waarde verslaan maar hebben extreem specialisme nodig hiervoor (chrono/HC-cols)

Ook moet hij als de wiede weerga 1 tour en 1 giro terugkrijgen op zijn palmares, wat meteen een beter beeld geeft van met wat voor renner we hier van doen hebben.
21 mei 2015 19:52
Hij is ook de enige charismatische grote ronderenner (kopman) anno 2015.
22 mei 2015 00:51
'mits een specifieke voorbereiding zou hij de Waalse Pijl en Luik ook meermaals kunnen winnen.'

Nee, en dat is maar goed ook. Er zit echt wel een verschil tussen topklimmers en toppunchers.
22 mei 2015 12:07
@RV

In de editie dat Evans won (Waalse Pijl) fladderde hij ook van iedereen weg. Alleen kon hij het niet volhouden. In diezelfde Luik was hij op een bepaald moment weg met Valverde en Gilbert. Dus waarom niet?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.