Cookson betreurt afwezigheid Froome in Tour Down Under
Foto: Sirotti
zaterdag 23 januari 2016 om 12:38

Cookson betreurt afwezigheid Froome in Tour Down Under

Chris Froome arriveert maandag in Australië, juist op het moment dat de Tour Down Under net afgelopen is. De kopman van Sky start zijn seizoen in de Herald Sun Tour en dus niet in de eerste WorldTour-koers van het jaar. Een beslissing die door UCI-voorzitter Brian Cookson als raadselachtig wordt omschreven. “Het is een vreemde beslissing van Sky, moet ik zeggen”, vertelde hij zaterdag op een persconferentie vlak voor de start van de koninginnenrit van de Tour Down Under.

Cookson heeft in WorldTour-koersen het liefst de sterkste renners aan de start en voelt zich dan ook enigszins in de wielen gereden. “Deze keuze helpt ons niet, al moet je accepteren dat teams bepaalde beslissingen nemen. Prestatiecriteria zullen altijd de doorslag geven. Het is een lang seizoen en iedereen wil zich op de beste manier voorbereiden. Maar deze keuze kon ik maar moeilijk begrijpen.”

Froome is lang niet de enige topper die de Tour Down Under overslaat. Zo geeft wereldkampioen Peter Sagan de voorkeur aan de Ronde van San Luis. “Als hij zijn seizoen niet op het hoogste niveau wil beginnen, moeten we daar begrip voor hebben. Het zijn geen circusartiesten, maar serieuze atleten.”, beaamt Cookson. “Maar tegelijkertijd moeten we naar manieren zoeken om de beste renners in de grootste koersen aan de start te krijgen.”

“Wil in gesprek blijven met ASO”
Uiteraard kreeg Cookson veel vragen op zich afgevuurd over de verstandhouding met ASO, dat onlangs aankondigde vanaf 2017 uit de WorldTour te stappen. De preses van de UCI had gehoopt in Australië Christian Prudhomme tegen het lijf te lopen, maar de hoofdverantwoordelijke van ASO wijzigde zijn reisplannen. “Dat is jammer, want ik onderhandel liever persoonlijk met hem, dan via de media.”

Zoals Cookson eerder al aangaf, wil hij graag in gesprek blijven met ASO en de zaken niet nog meer op scherp zetten. Vanzelfsprekend betreurt hij de ontstane situatie. “Het was voor ons een verrassing en een teleurstelling dat ASO na twee jaar onderhandelen heeft besloten zich terug te trekken. Ik denk niet dat ons pakket met maatregelen onredelijk was. Niemand krijgt alles wat hij wil, maar als ik met andere organisatoren praat, zijn ze juist blij met de stap voorwaarts. ASO heeft blijkbaar het gevoel dat hun belangen worden geschaad, maar dat is helemaal niet mijn bedoeling.”

De reactie van Froome via Twitter liet niet lang op zich wachten:

RIDE Magazine
19 Reacties
Sorteer op:
23 januari 2016 12:49
haha, waar bemoeit ie zich mee ?
23 januari 2016 13:01
Froome betreurt aanwezigheid Cookson
23 januari 2016 13:02
huh? wtf? klap van de molenwiek gekregen? Cookson zou zich niet moeten bemoeien met wie waar rijdt. zeer slechte zaak dit. verder lijkt het mij ook niet zijn pakkie an om te bepalen wat de 'grootste wedstrijden' zijn.
23 januari 2016 13:07
Ik snap zijn punt ook niet echt. Hij wil de sterkste renners in de grootste koersen, nou dat gebeurt toch? In de grote rondes zijn ze er vaak bij. TDU heeft gewoon niet het statuur om alle grote renners te trekken, plus het zal wel een heel lang seizoen worden moesten ze allemaal vanaf hier tot Lombardije in koers zitten.

Persoonlijk vind ik het ook mooi dat niet alle grote renners samen starten in alle koersen. Lijkt me heel saai om constant dezelfde krachtmetingen te zien. Leuk toch nu een strijd tussen wat andere namen.
23 januari 2016 13:11
Eens met Colbrelli. Ik vind het juist leuk toppers apart te zien rijden zoals een tijdje terug Boonen die Gent Wevelgem reed en Cancellara de E3 dan zijn de verhoudingen ten opzichte van elkaar toch nog zeer onduidelijk en is het harder uitkijken naar de echte clash.
23 januari 2016 13:12
ik begin Cookson steeds meer een sukkel te vinden. hij kan niet eens een afspraak maken met Preudhomme. zo van:'als ik hem niet toevallig tegen het lijf loop kan ik alleen maar via de media met hem communiceren'. lachwekkend gewoon. of diep triest.
23 januari 2016 13:36
Cookson wil om de een of andere rede vooral dingen over Sky zeggen. Waarschijnlijk omdat hij als voorzitter van de Engelse bond Sky uit de grond heeft helpen stampen.
Waar zijn 'probleem' zit, en dat snap ik wel een beetje, is dat Froome wel start in Herald Sun Tour komende week, dus het is niet zo dat de TDU zijn hele schema in de was had geschopt. Als Froome een weekje eerder was gekomen had hij een behoorlijke 'boost' kunnen geven aan de TDU, dat is wat Cookson bedoeld. Waarschijnlijk is hij er op de persconferentie naar gevraagd en heeft hij zijn mening gegeven. Maar of dat verstandig is in zijn positie als voorzitter.
23 januari 2016 13:38
Cookson moet niet zo zeveren ..... kan beter zijn mond houden, bereikt er niets mee.

Trouwens, alle andere wedstrijden hebben ook bestaansrecht, willen ook graag wat bekendere renners aan het vertrek.

edit: misschien wil Froome gewoon aan zijn conditie werken, en dat gaat niet in TDU, waar toch prestaties worden verwacht.
23 januari 2016 13:53
@Roman V: Dat wilde ik net gaan typen, toen ik jouw FP las. Dank Amen.

Hoewel... Als je dan toch naar Australië gaat, hele planning daarop richt, alleen 2 weken later dan is dat wel vreemd.
23 januari 2016 13:54
overigens, volgens zijn eigen ranglijst is Valverde de beste renner. de door hem genoemde renners Froome en Sagan zijn pas 6e en 16e.
23 januari 2016 14:10
Helemaal eens met Colbrelli. Als overal elke keer dezelfde renners aan de start zouden staan, zou het een stuk minder interessant zijn.
23 januari 2016 14:41
Dat ze dan die Sun Tour en TDU gewoon omdraaien in het vervolg. Zou veel logischer zijn.
23 januari 2016 15:23
Of misschien zorgen dat er ook iets afhangt van de WT - ranking voor teams, ipv n geinige eretitel voor de nummer 1 en hoongelach voor de kleine jongens
23 januari 2016 15:33
Door de bank genomen vind deze man nogal tegen vallen. Hij zorgt meer voor deining dan rust en eenheid. Lijkt m.i. niet geschikt voor deze baan deze kerel.
23 januari 2016 15:36
Dus, de renners die nu de TDu rijden zijn inferieur.... Volgens Cookson
23 januari 2016 16:29
Snap het wel. Het zou ook gek zijn als Messi niet speelt in de Champions Leauge, maar zo ver dat mogelijk is wel met Barcelona-B aantreedt in de Europa Leauge.
Wel jammer dat journalisten (schijnbaar) niet de kritische vragen stellen: waarom is de WT niet interessant om aan deel te nemen? Hoe gaat de UCI in deze situatie verandering brengen?

@ Jovic
Klopt. Hij gedraagt zich meer als WT voorzitter, dan als UCI voorzitter. Daar waar ASO zich onder andere aan stoort (het devalueren van de niet-WT wedstrijden) wordt hier door de machtigste UCI man als praktijkvoorbeeld voorgeschoteld.
23 januari 2016 18:09
@Orakel, daarom ook dat Froome de Tour rijdt ;)

als een top WT renner alle wt wedstrijden moet rijden, amaai, begin daar is aan
23 januari 2016 21:31
Froome ziet er overigens goed uit op die foto van 2010!!
23 januari 2016 23:20
Dikke kans dat Cookson straks ook gaat brommen en janken wanneer er blikvangers passen voor de theedoek-om-de-kop rondjes.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.