Cookson wil blijven praten met ASO
donderdag 24 december 2015 om 16:52

Cookson wil blijven praten met ASO

UCI-voorzitter Brian Cookson is van mening dat de UCI en ASO de strijdbijl kunnen begraven, mits de Fransen zich aan de regels houden. “Met orde en diplomatie kunnen we eruit komen”, meent Cookson in gesprek met The Guardian.

‘Ze kunnen niet zo maar shoppen in de regels’
De Franse wedstrijdorganisatie heeft onder meer de Tour de France, de Vuelta a España, Luik-Bastenaken-Luik en Parijs-Roubaix in haar portefeuille. Vanaf 2017 stappen ze uit de WorldTour en willen ze al hun koersen een .HC-status meegeven. “Maar ik vraag me af of de ASO wel goed heeft nagedacht over deze move”, stelt Cookson. “Hebben ze wel gekeken naar de regels? De maximumlengte voor .HC-koersen is tweehonderd kilometer. Dus gaan ze Parijs-Roubaix of de langere Tour-etappes inkorten? Ze kunnen niet zomaar shoppen in de regels.”

RIDE Magazine
13 Reacties
Sorteer op:
24 december 2015 17:28
" wil blijven praten "

zo zou ik het niet noemen als ik het nieuwsbericht zo lees, met zo een houding komen de partijen er niet uit en zeker niet op deze manier, via de pers .... ze moeten nog veel leren :o
24 december 2015 17:38
Idd Cookson!

Omloop het nieuwsblad: 200.2 km (http://procyclingstats.com/race/Omloop_Het_nieuwsblad_Elite_2015)
Brabantse Pijl : 205,4km
(http://procyclingstats.com/race/De_Brabantse_Pijl_La_Fleche_Brabanconne_2015)
Ronde van Luxemburg rit 1 : 212km
(http://www.procyclingstats.com/race/Skoda_Tour_de_Luxembourg_2015_Stage_1_Kuntzig)
Ronde van Oostenrijk rit 1: 206 km
Ronde van Oostenrijk rit 4:210 km

...
24 december 2015 18:09
Weet niet veel van de regels van de UCI ,maar hoop niet dat er nog veel meer van die flut regels zijn als de max 200km voor een HC koer. Ook word deze regel dus totaal niet gehandhaafd en dat is ook niet goed voor het imago van de UCI.
24 december 2015 18:19
Praten... tja dat is iets waar Cookson heel goed in is. Vooral mooie praatjes en trappen nageven naar voorgangers... maar nou daadwerkelijk stappen maken? Nee nog weinig waargemaakt.
24 december 2015 18:58
Cookson en overleggen met mensen in het belang van de sport? Ik hoop het, maar ik heb er een hard hoofd in. Cookson is vooral nogal veel met zichzelf bezig.

Dingen als talent opleiding, waar zijn voorgangers nog druk mee bezig waren heeft hij stil gelegd. Onder hem gaat de sport alleen maar achteruit. Maar goed, hopelijk weten de rennersvakbond en de ASO het tij te keren.
24 december 2015 22:46
Ik vind Cookson wel een verstandige man.
Het zijn ook meer de grote ploegen (en hun financiële plannen) die ASO dwars zitten dan de UCI.
De UCI zal zijn plannen terugdraaien, en de teams die drastische wijzigingen wilden hebben dan geen poot meer om op te staan.
25 december 2015 09:21
Die max van 200 km geldt voor nieuwe HC koersen. En op het moment dus dat de ASO hun WT koersen laten omzetten naar HC koersen gelden voor hun die nieuwe regels. Een andere regel is dat een nieuwe HC etappe koers niet langer mag duren dan 5 dagen geeft ook wel een probleem voor de ASO ;)
25 december 2015 11:46
ASO zal de koersen gewoon op hun eigen wijze organiseren. Wat kan de UCI doen? Niets! Ze kunnen zeggen dat het geen officiële UCI koers meer is. Is dat erg? Nee. De UCI heeft het meest te verliezen, maar heeft dat zelf niet door...
25 december 2015 13:04
@Orakel.

Eigenlijk heeft de ASO het meest te verliezen. UCI kan ASO koersen illegaal verklaren en zeggen dat als je een ASO koers rijdt, je licentie wordt afgenomen. Juridisch is het mogelijk, omdat de UCI de officiele wielerinstantie is.
25 december 2015 13:29
Nee hoor, er is geen enkele juridische grond om de ASO te verbieden om een wielerwedstrijd te organiseren en de deelnemers te schorsen. Dit omdat de UCI niets meer is dan een zelfbenoemde officiële wielerinstantie. Wanneer de UCI druk zet, lopen ze risico om de vrije markt te belemmeren en staat de Europese Comissie voor de deur. De EU heeft niet zo veel met zelfbenoemde monopolisten die hun 'macht' misbruiken.
26 december 2015 10:33
@Orakel
Waarom mag de UEFA dan wel zelf bedachte straffen opleggen voor zelfbedachte regels? Denk aan transferverboden of het niet mogen spelen van Europees voetbal.
26 december 2015 10:44
@nickdt: ik weet niet of je iets van darten weet, maar de officiële dartbond BDO heeft dat ooit geprobeerd. Gevolg: ze hebben nu een concurrent waar alle goede darters bij zitten of vanzelf naar toe gaan, Lakeside is allang niet meer het grootste toernooi en de BDO is eigenlijk een opleidingsclubje.

Een nieuwe wielerbond oprichten is voor de ASO echt niet zo moeilijk, zeker niet omdat de Giro en de rennersvakbond ook al aan gaven niet achter de UCI te staan.

En daar sta je dan als UCI, met je WK, wat beloftenkoersen en een enkele koers die niet mee wil naar de nieuwe bond.
26 december 2015 12:08
@ Hakkie2,

Dat is misschien nog wel het allerbeste, een nieuwe bond, enkel of het verstandig is dat door de ASO te laten voorzitten/leiden is een 2e.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.