Coquard klopt Bouhanni in GP Marcel Kint
foto: Cor Vos (archief)
zondag 26 mei 2019 om 17:03

Coquard klopt Bouhanni in GP Marcel Kint

Bryan Coquard heeft in Zwevegem de Grote Prijs Marcel Kint op zijn naam geschreven. De Fransman Vital Concept – B&B Hotels won na een koers van 188 kilometer de massasprint. Nacer Bouhanni (Cofidis) werd tweede, voor Alfdan De Decker (Wanty – Gobert).

Vijf vluchters
Nadat de eerste manche in de Bingoal Cycling Cup vanwege de weersomstandigheden werd afgelast, stond vandaag in West-Vlaanderen de tweede wedstrijd op het programma. Bij de start in Kortrijk werd een minuut stilte gehouden voor de afgelopen week overleden jeugdrenner Jarne Lemmens. Vijf renners kozen niet lang na het vertrek voor de aanval. De Belgen Yves Coolen (BEAT Cycling Club) en Timothy Stevens (Team Cibel), de Nederlander Justin Timmermans (Roompot-Charles), de Deen Andreas Kron (Riwal Readynez) en de Brit Louis Rose Davies (Canyon-DHB) kregen een vrijgeleide van het peloton en wisten een maximale voorsprong van meer dan drie minuten bij elkaar te rijden.

De eerste uren werden in een razendsnel tempo afgelegd. Mede dankzij de harde wind, werd er in het eerste wedstrijduur 47,5 kilometer afgelegd. In het tweede wedstrijduur waren dat er zelfs vijftig.

De vluchters – foto: Cor Vos

Corendon-Circus breekt de koers open
Na twee grote ronden als aanloop, volgden er in en rond Zwevegem nog zes finalerondes. Op vijftig kilometer van de aankomst brak Corendon-Circus de koers open. Het peloton brak op de West-Vlaamse wegen even in verschillende stukken, maar kort erna schoven de groepen als een harmonica weer in elkaar. De voorsprong van de vluchters werd door de actie gehalveerd, maar de vijf hielden desondanks anderhalve minuut over.

Tom Devriendt (Wanty-Gobert) ging in de tegenaanval en wist een halve minuut bij het peloton weg te rijden. Hij raakte echter niet tot bij de vluchters, waardoor we mogen spreken van een onvervalste Chasse Patate. In het peloton bleef het onrustig, waardoor de voorsprong van de vijf vooraan gaandeweg afnam. Op 25 kilometer van het einde brak het peloton weer in twee stukken, al wist een grote groep renners terug te keren. Alexander Richardson (Canyon dhb) reed in de slotronde even enkele honderden meters voor het peloton uit, maar ook de Brit zou niet voorop blijven.

Coquard beslist Frans duel
De vluchters slaagden er niet in om een massasprint te voorkomen. Kron werd samen met de in de finale aangesloten Dries De Bondt (Corendon – Circus) in de slotkilometer als laatste renner uit de vroege vlucht bijgehaald. In de sprint om de overwinning bepaalde Wallonie-Bruxelles aanvankelijk het tempo, maar was het Coquard die over het snelste eindschot beschikte. Nacer Bouhanni moest van ver komen en kwam net te laat om zijn landgenoot te kloppen.

Coquard is dankzij zijn overwinning de eerste leider in de Bingoal Cycling Cup. Donderdag staat met het Circuit de Wallonie de volgende wedstrijd op de kalender.

Bouhanni, Coquard en De Decker – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.