Cordon-Ragot prijst handelen Franse bond bij beroerte: “Zij stonden erop een MRI te doen”
foto: Cor Vos
dinsdag 25 oktober 2022 om 14:15

Cordon-Ragot prijst handelen Franse bond bij beroerte: “Zij stonden erop een MRI te doen”

Audrey Cordon-Ragot werd in september, kort voor het WK wielrennen in het Australische Wollongong, getroffen door een beroerte. Nu doet de Française in gesprek met L’Équipe haar verhaal. “Als de bond er niet op had gestaan, was ik zondag op het vliegtuig gestapt en dat had dramatisch kunnen aflopen.”

Terwijl Cordon-Rogat zich klaarmaakte voor haar reis naar Australië, begon ze zich duizelig, bijna dronken te voelen, vertelt ze aan de Franse sportkrant. Bovendien had ze last van suizende oren en tintelende ledematen. Met die klachten ging ze naar het ziekenhuis, maar de dokters wisten niet wat er precies aan de hand was. Ze deden een suggestie over diabetes en schreven haar antiduizeligheidsmedicijnen voor, waarna ze haar aanmoedigden om de volgende dag weer te fietsen.

Ingrijpen Franse bond
Cordon-Ragot had op dat moment al aan een beroerte gedacht, vertelt ze, maar de bevestiging dat hier inderdaad sprake van was, kwam pas na ingrijpen van de Franse bond. De wielerfederatie zei tegen haar zei dat ze een MRI-scan moest doen voordat ze naar Australië af kon reizen. “Als de bond er niet op had gestaan, was ik zondag op het vliegtuig gestapt en dat had dramatisch kunnen aflopen”, aldus de Franse kampioene. “Zonder antistollingsmiddel zou ik ongetwijfeld nog een beroerte hebben gehad, en deze keer een grote.”

Ondanks alles is Cordon-Ragot goed hersteld. Ze onderging kort na haar diagnose een hartscan, waaruit bleek dat een gat in het hart de oorzaak van de beroerte was. Inmiddels heeft ze een operatie ondergaan om dit gat te dichten en begin november mag ze weer op de fiets om voorzichtig aan haar wintertraining te beginnen. “Ik voel me heel goed nu, de wetenschap is ongelofelijk. Alles wat ik nu kan doen, is herstellen en dan trainen. Ik kan niet wachten.”

Weg bij Trek-Segafredo
Het is nog niet duidelijk voor welke ploeg de 33-jarige Cordon-Ragot in 2023 zal uitkomen, maar ze zal alvast niet blijven bij Trek-Segafredo, zo liet ze in het gesprek met L’Équipe weten. Ze wordt gelinkt aan het nieuwe vrouwenteam van B&B Hotels-KTM.

“Ik heb er superveel zin in”, zegt ze over 2023. “Zelfs voor mijn beroerte voelde ik al dat ik aan een nieuw avontuur moest beginnen. Ik heb een punt in mijn carrière bereikt waarop ik weet wanneer ik ga stoppen. Ik ben blij om dat zelf te kunnen beslissen.” Dit moment zal in 2024 zijn, na de Olympische Spelen in Parijs. “Nu mijn carrière me bijna van me was afgenomen, voel ik me nog gemotiveerder om het beste eruit te halen de komende twee jaar.”

Geef een reactie