Corné van Kessel rondt solo af in Centrumcross, Boom zevende
Foto: Rudie Ottens (archief)
zaterdag 2 januari 2016 om 15:33

Corné van Kessel rondt solo af in Centrumcross, Boom zevende

Corné van Kessel heeft zijn eerste profzege beet. De Nederlander van Telenet-Fidea nam al in de eerste ronde van de Centrumcross van Surhuisterveen afscheid van de rest en hield makkelijk stand. Philipp Walsleben (BKCP-Corendon) en Twan van den Brand (Orange Babies) veroverden de overige podiumplaatsen. Lars Boom (Astana) reed zich voor het eerst dit seizoen in de top 10.

In afwezigheid van de Nederlandse toppers Lars van der Haar en Mathieu van de Poel vond Corné van Kessel in Surhuisterveen de ideale kans om zijn eerste profzege te grijpen. Van Kessel – gisteren nog knap achtste in Baal – ging als eerste het veld in en sloeg meteen een kleine kloof. Na een halve ronde was dat verschil opgelopen naar vijf seconden en dat zette Lars Boom aan om de leiding op zich te nemen bij de achtervolgers. Philipp Walsleben, Joris Nieuwenhuis, Marcel Meisen en ook Van Kessels ploegmaat Thijs van Amerongen gingen mee in zijn spoor.

De voorsprong van Van Kessel bleef echter maar oplopen. Na twintig minuten cross reed hij meer dan een halve minuut voor de rest uit en werd duidelijk dat de rest voor plek twee zou strijden. Boom bleef bedrijvig in de achtervolgende groep, waarin Twan van den Brand na een mindere start de aansluiting maakte, maar verschillen creëren lukte de Astana-renner niet. Duitser Philipp Walsleben wist zich samen met Twan van den Brand wél los te rukken met nog een kwartier voor de boeg. Van Kessel – voor wie de slotronde een ereronde werd – bedreigen zat er nooit meer in.

Zondag wordt de drukke kerstperiode afgesloten met de Soudal Classic in Leuven. Sven Nys, Klaas Vantornout en Tom Meeusen gelden daar als de grote favorieten, maar de meeste renners zitten al met de nationale kampioenschappen, die volgende week zondag op het programma staan, in hun hoofd.

Centrumcross Surhuisterveen 2016
1. flag-nl Corné van Kessel (Telenet-Fidea)
2. flag-de Philipp Walsleben (BKCP-Corendon)
3. flag-nl Twan van den Brand (Orange Babies)
4. flag-de Marcel Meisen (Kuota-Lotto)
5. flag-nl Martijn Budding (Rabobank)
6. flag-nl Stan Godrie (Rabobank)
7. flag-nl Lars Boom (Astana)
8. flag-nl Patrick van Leeuwen (Orange Babies)
9. flag-nl Joris Nieuwenhuis (Rabobank)
10. flag-nl Thijs van Amerongen (Telenet-Fidea)

Bij de vrouwen ging de winst naar de Nederlandse Anna van der Breggen (Rabobank-Liv). Ook zij won na een lange solo, voor de Britse Helen Wyman en de ex-Belgisch kampioene Joyce Vanderbeken.

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
2 januari 2016 15:41
Van Kessel oppermachtig, hoewel de commentator het bij tijd en wijle spannend vond. Die zag Walsleben dichterbij komen. Van zijn terugkeer zal Boom zich toch ook wel iets meer dan zijn huidige uitslagen hebben voorgesteld.
2 januari 2016 15:43
Leuk om al die wegrenners in het veld te zien al was de cross verder enorm saai. Wel zorgwekkend dat alle Nederlandse veldrijders uit de top 10, muv Van Kessel, op zoek moeten naar een nieuwe ploeg/sponsor.
2 januari 2016 16:00
Boom heeft duidelijk de stijgende lijn te pakken. Schijnt afgelopen donderdag ook al derde geweest te zijn bij de Vlijmen Senioren Classic.
2 januari 2016 16:17
Als je naar dit deelnemersveld kijkt, en de 7de plaats van Boom, kan je bezwaarlijk van een stijgende lijn spreken me dunkt
2 januari 2016 16:19
Bam! Mooi gedaan Corné, die eerste zege is je gegund.
2 januari 2016 16:29
Van Boom had ik toch wel iets meer verwacht. Zeer matige terugkeer in het veld in mijn optiek. Mooie overwinning voor Van Kessel dat zeker
2 januari 2016 16:38
Ik had het idee dat Boom er een intervaltraining van maakte. Hij reed voorbij halfkoers op een redelijke 4e plek en met enige fantasie had hij kans om te gaan aansluiten bij Walsleben en Van den Brand.

Overigens vangt Boom hier ook de wind voor anderen. Wat te denken van de droevige 10e plek van Van Amerongen? En Mike Teunissen zal zich er ook wat meer van hebben voorgesteld. Al waren de beelden ook weer niet dusdanig om te beoordelen wat men onderweg is tegengekomen.
2 januari 2016 16:43
Volgens zijn Strava was Boom donderdag een ritje aan het "hoesten en proesten". Wellicht niet helemaal fit vandaag. Hij gaf eerder al aan een buikgriep te hebben gehad.
2 januari 2016 18:34
Boompje, Boompje is goed iemand van de winst te houden maar zelf winnen is iets anders
2 januari 2016 19:24
Zag terug de Walsleben van vorig seizoen, dat snedige is terug.
3 januari 2016 09:28
Het deelnemersveld stond in geen enkele verhouding tot de veldritten van de laatste weken, maar niettemin vind ik het wel leuk dat Van Kessel, toch bezig aan een goed seizoen, hier de overwinning pakt. Ook goed voor zijn plek binnen de ploeg, volgend seizoen onder de hoede van Nys zal hij alleen maar beter worden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.