Crossers genieten van ambiance in Gavere, de zwaarste cross sinds 2020
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
woensdag 27 december 2023 om 12:16

Crossers genieten van ambiance in Gavere, de zwaarste cross sinds 2020

Zo’n 17.000 crossfans kwamen op Tweede Kerstdag naar Gavere voor de Wereldbeker. Zij zagen daar Mathieu van der Poel en Puck Pieterse naar de zeges ploeteren. Sterker: het was de op twee na langste, maar wel de zwaarste cross sinds 2020. Ondanks een paar vervelende incidenten, kijken de hoofdrolspelers zelf vooral terug op de sfeer. “Prachtig om te zien”, vat Lars van der Haar het bij WielerFlits kort en bondig samen.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Ook de Terriër van Woudenberg kreeg zijn deel van de incidenten voor zijn rekening. “Er was wel heel veel publiek”, zegt de Nederlands kampioen van Baloise Trek Lions. “Gelukkig letten ze er best goed op, want ze hingen natuurlijk redelijk over het parcours. Maar een paar keer hebben andere mensen ze netjes voor mij weggetrokken. Soms raakte ik er een of twee. Maar op zich was het wel oké. Het was een leuke sfeer!”

Dat beamen veel concullega’s van hem ook. Het doet Van der Haar wegzweven naar vroegere taferelen. “Ik ben ook nog de tijden gewend van Niels Albert en Sven Nys. Dat er elke week vijftien- tot twintigduizend man was. En daar begint het nu weer een beetje op te lijken. Maar dat hebben we altijd in rondom de kerst. Dus ik weet niet of het nu in een keer anders is. Dit zijn gewoon de periodes waarin de mensen komen. En dat is prachtig om te zien.”

Van der Haar genoot zichtbaar in Gavere – foto: Cor Vos

Zwaarste cross sinds 2020
Er was dinsdag na afloop al het een en ander te doen om de lange wedstrijd die Gavere in ieder geval bij de mannen was. Knack-statisticus Jonas Creteur stelde zelfs vast dat de Wereldbeker-manche van dinsdag misschien wel de zwaarste was in drieënhalf jaar tijd. Alleen het WK in Hoogerheide 2023 en de Wereldbeker in Waterloo 2022 hadden een langere wedstrijdduur, maar daar lag de gemiddelde snelheid wel veel hoger (lees: die waren ‘minder’ zwaar).

Ook winnaar Mathieu van der Poel was dat opgevallen. “Ja, je voelt dat wel in de benen”, zegt hij voor de camera van WielerFlits. “Het was een heel lastige wedstrijd. Iedere ronde werd het dan ook nog lastiger en lastiger. De modder droogde wat op. Ik merkte inderdaad dat het een lange en lastige wedstrijd was, ja.”


Gavere living up to its reputation as one of the toughest courses on the UCI CX World Cup calendar 🥵😮‍💨📈

📸 @SportPic_Agency #CXWorldCup pic.twitter.com/TKjQnaOJDx

— UCI Cyclocross (@UCI_CX) December 27, 2023


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.