Crowdfundingactie levert Adrien Costa benodigde bedrag op
foto: Sirotti
zaterdag 11 augustus 2018 om 11:28

Crowdfundingactie levert Adrien Costa benodigde bedrag op

Afgelopen woensdag werd bekend dat voormalig toptalent Adrien Costa zijn rechterbeen heeft verloren door een klimongeluk. Zijn voormalige ploeg Hagens Berman Axeon zette daaropvolgend een crowdfunding op om zodoende de medische kosten te kunnen betalen. Al binnen drie dagen is het beoogde bedrag van 100.000 euro opgehaald.

In totaal waren 938 mensen bereid om via gofundme.com/supportadriencosta hun financiële steentje bij te dragen. Daarbij onder meer voormalige collega’s van Costa, waaronder Romain Bardet, Michael Valgren en Sepp Kuss. Lance Armstrong was ook een van de donateurs: de Amerikaan doneerde een bedrag van 10.000 euro.

De 20-jarige Amerikaan was op 29 juli aan het klimmen op Mount Connes in Californië. Terwijl hij een zogenaamd Talus Field (een helling met losse stenen) opliep kwam zijn been vast te zitten tussen een rots van ruim 1800 kilo die naar beneden viel. Twee wandelaars in de buurt wisten de lokale hulpdiensten te alarmeren waarna de nationale garde hem uit het gebied oppikte.

Tot vorig jaar gold Costa als een van de grootste talenten in het beloftencircuit. Zo werd hij in 2016 tweede in de Tour of Utah, om enkele weken later derde te worden in de Tour de l’Avenir. In 2017 nam hij al een pauze vanwege extreme vermoeidheid. Dit jaar zou hij terugkeren bij Hagens Berman Axeon, maar de ronderenner besloot daar van af te zien.

RIDE Magazine
15 Reacties
Sorteer op:
11 augustus 2018 11:31
Gelukkig is het geld bijeen.. het is allemaal al triest genoeg. Verder is het natuurlijk schandalig dat dit zo moet, zegt wel weer genoeg over het belachelijke ziektekostenstelsel in Amerika. Maar dat is weer een andere discussie.
11 augustus 2018 11:59
@rahimns +1
11 augustus 2018 12:03
@rahimns
Het is zeker mooi, dat het geld bijeen is gebracht. Dat het schandalig is, dat 't op zo'n manier moet is ook een feit.
11 augustus 2018 14:46
Positief voor Costa dat het bedrag nu al bijeen is. Mooi dat er in Amerika meer ruimte is om echte solidariteit te kunnen tonen. Vrienden, familie en sympathisanten die helpen schept een band tussen mensen in tegenstelling tot het dwingen van miljoenen mensen om andermans rekeningen te betalen.
11 augustus 2018 15:40
AndriesW wat een onzin kraam jij uit...
11 augustus 2018 16:01
Als AndriesW dit was overkomen had hij in het huidige Amerika maar moeten zien of er een ton voor hem was verzameld. Wat dat betreft mag hij blij zijn dat hij de garantie heeft dat iedereen in Nederland het samen voor hem doet. Maar ik weet niet of dat ook binnenkomt.

On-topic: Ik hoop dat Costa ook een goed begeleidingstraject krijgt voor de toekomst. Het is een ontzettend sneu verhaal zo. Ik wens hem het beste.
11 augustus 2018 22:27
@AndriesW je mag in je handen knijpen dat we in Nederland een systeem hebben waarbij we iedereen een goed ziektekostenverzekering kunnen bieden. Er zijn in Amerika echt tragische verhalen te vinden van mensen die niet het vangnet hebben wat Costa heeft.
11 augustus 2018 22:36
Mooi dat zijn ‘collega’s’ hier een belangrijke bijdrage in hebben.
Mooi ook van Armstrong. Die bijt blijkbaar niet op een houtje.
11 augustus 2018 22:41
Jezus Andries,...
12 augustus 2018 08:13
AndriesW - 11 augustus 2018 om 14:46
Op je website bij de rubriek "talen", ontbreekt wartaal nog...
12 augustus 2018 12:38
In een situatie als die van Costa komt de bereidwilligheid van mensen om elkaar te helpen in beeld. Voor mij is dat solidariteit en de basis van een samenleving. Om tegenwicht te geven aan reacties legde ik daar de nadruk op.
In de praktijk is het opzetten van verzekeringsfondsen aan te raden. Ik geloof dat geen enkel gecentraliseerd en verplicht stelsel hiervoor optimale resultaten geeft. Dat het stelsel in Amerika relatief slechter is dan in Nederland kan ik het zeker wel mee eens zijn.

@rahimns
Bedankt dat jij (en Tpinotfan) ondanks meningsverschil inhoudelijk reageert. +1
12 augustus 2018 12:48
Een systeem met een grondig gebrek aan solidariteit, is dus mooi omdat het je de kans geeft om 'echte' solidariteit te tonen. Zoals een schuur vol met je overbodige rotzooi, mooi is omdat het je de kans biedt om te laten zien dat je 'echt' op te ruimen. Zoals de reacties die niet inhoudelijk reageerde hier eigenlijk de echt mooie waren, omdat ze je de motivatie gaven om je 'echte' bedoeling te vertellen.
12 augustus 2018 14:04
@vlek
Je kunt de tweede zin van mijn eerste reactie zo lezen. Ik doelde eigenlijk op lagere belastingen en dus relatief meer vrije bestedingsruimte.
Een 'solidair systeem' bestaat wat mij betreft alleen als het voortkomt uit initiatief van vrije mensen. Ik vind het gebrek aan die ruimte, door een gemankeerd ziektekostenstelsel dat in de weg zit, dus juist niet mooi.
12 augustus 2018 14:07
AndriesW - 12 augustus 2018 om 12:38
Het staat je natuurlijk volkomen vrij om een zo'n uitgekleed mogelijke polis af te sluiten, zodat de last op jouw schouders van het betalen van andermans rekeningen tot een minimum wordt beperkt.
Waarna het natuurlijk volkomen logisch is, dat wanneer jou iets ernstigs overkomt dat behoorlijk in de papieren gaat lopen, je uitgaat van de solidariteit van anderen...!
Costa is een bekend iemand die het geluk heeft dat er aandacht aan wordt besteed, dit in tegenstelling tot talloze sloebers die op de straat leven en aan hun lot worden overgelaten door al die "solidaire" Amerikanen.
Dream on...!
12 augustus 2018 15:02
@Koel
De praktijk van een slecht ziektenkostenstelsel én gebrek aan solidariteit of betrokkenheid is absoluut een slechte combinatie.
Een enkele vrijheid binnen een systeem heft de gevolgen van de inefficiëntie ervan niet op. Probleem is o.a. dat zorg vaak kunstmatig duur is door belastingen en regelgeving met daarbij in Amerika nog die overdreven aansprakelijkheidsstelling.

Afsluitend... we zullen het eens zijn: als iemand als Costa al niet een goed dekkende verzekering heeft dan klopt er iets niet.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.