Cunego verrassende winnaar in Spanje
zondag 6 september 2009 om 17:58

Cunego verrassende winnaar in Spanje

De eerste test voor de klimmers in de Ronde van Spanje is gewonnen door Damiano Cunego. De 27-jarige Italiaan demarreerde op zo’n drie kilometer van de finish uit de groep favorieten. Hij haalde David Moncoutié, die in de ontsnapping van de dag zat, op tijd bij en won zo de rit. Robert Gesink werd derde en pakte tijd op de concurrentie.

Moncoutié was samen met Johnny Hoogerland (Vacansoleil), Pieter Weening (Rabobank) William Bonnet (Bouygues), Sebastien Hineault (Ag2r) en Paul Voß (Milram) als eerste aan de slotklim begonnen. De zes hadden hun maximale voorsprong van dik een kwartier al zien slinken naar ongeveer vier minuten.

Hoogerland had onderweg nog een tussensprint gewonnen en liet in de klim zien dat hij het nog lang niet zat was. Hij reed al snel weg en kreeg Hineault met zich mee, die niet van plan was om de Nederlander weg te laten rijden. Toch kon Hoogerland zich van hem ontdoen en alleen doorgaan.

Moncoutié was het natuurlijk aan zijn stand verplicht om de Nederlander niet weg te laten rijden en liet daarom de rest van het groepje, inclusief Weening, alleen. Hij haalde de Zeeuw van Vacansoleil wel bij, maar kreeg hem tot zijn grote irritatie niet los gereden. Zo’n twee kilometer voor de top was het dan toch gedaan: Moncoutié kon alleen verder en Hoogerland moest zijn eigen boontjes maar doppen.

Dat ging hem redelijk goed af, want we zagen hem pas in de laatste kilometer terug. Toen kwam Cunego, die was weggespurt uit het peloton, hem voorbij in een dubbel zo hoog tempo. Hoogerland schudde de benen nog eens heen en weer en ging op de pedalen staan, maar hij moest ‘kleine prins’ gewoon laten gaan.

Terwijl Cunego ook in een moordend tempo over Moncoutié heen ging, was Robert Gesink uit het uitgedunde pelotonnetje gereden. Daar zaten alleen nog maar klassementsfavorieten in, maar zij konden de tred van de Nederlander niet volgen. Ook Gesink haalde Hoogerland nog bij, net zoals later de groep achter hem zou doen, maar Moncoutié bleef de Varssevelder enkele meters voor op de finishlijn.

Fabian Cancellara deed vandaag zijn best niet om de leiderstrui te verdedigen en ziet hem morgen om de schouders van Cadel Evans hangen. Gesink sprokkelde seconden en bezet nu de vijfde plaats op nog geen halve minuut van de Australiër.

Vuelta a España, etappe 8: Alzira – Alto de Aitana (204.7 km)
1. Damiano Cunego (Italië/Lampre) in 6u04m54s
2. David Moncoutie (Frankrijk/Cofidis) op 33s
3. Robert Gesink (Rabobank) op 36s
4. Cadel Evans (Australië/Silence-Lotto) op 44s
5. Alejandro Valverde (Spanje/Caisse d’Epargne)
6. Samuel Sánchez (Spanje/Euskaltel)
7. Tadej Valjavec (Slovenië/Lampre) op 50s
8. Ivan Basso (Italië/Liquigas)
9. Ezequiel Mosquera (Spanje/Xacobeo)
10. Joaquim Rodriguez (Spanje/Caisse d’Epargne)

13. Johnny Hoogerland (Vacansoleil) op 1m10s

Complete uitslag

Algemeen klassement
1. Cadel Evans (Australië/Silence-Lotto)
2. Alejandro Valverde (Spanje/Caisse d’Epargne) op 2s
3. Samuel Sánchez (Spanje/Euskaltel) op 8s
4. Tom Danielson (Verenigde Staten/Garmin) op 13s
5. Robert Gesink (Rabobank) op 29s
6. Ivan Basso (Italië/Liquigas) op 46s
7. Damiano Cunego (Italië/Lampre) op 1m26s
8. Haimar Zubeldia (Spa/Astana) op 1m37s
9. Ezeqiuel Mosquera (Spa/Xacobeo) op 1m46s
10. Juan José Cobo (Spa/Fuji-Servetto) op 2m3s

Complete klassement

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
8 september 2016 15:47
Chasinque was hier

Om te reageren moet je ingelogd zijn.