Daan Hoole wint NK tijdrijden 2024 in Steenbergen na secondenspel met Mick van Dijke en Sjoerd Bax
foto: Cor Vos
woensdag 19 juni 2024 om 19:41

Daan Hoole wint NK tijdrijden 2024 in Steenbergen na secondenspel met Mick van Dijke en Sjoerd Bax

Daan Hoole is de nieuwe Nederlands kampioen tijdrijden. Na een chrono van bijna 37 kilometer in Steenbergen was de topfavoriet van Lidl-Trek de snelste, maar makkelijk ging het niet. Het werd een spannende tijdrit: Mick van Dijke (Visma | Lease a Bike) strandde op één luttele seconde van het goud en met een achterstand van slechts vijf seconden was het brons voor Sjoerd Bax (UAE Emirates).

Het 36,8 kilometer lange parcours rond Steenbergen, woonplaats van bondscoach Koos Moerenhout, had een echte ronde in petto voor de krachtpatsers. Vanuit het centrum van het Brabantse dorp trokken de renners de polders in tussen Steenbergen en Dinteloord. Op veelal lange, rechte wegen konden de zwaardere jongens hun vermogen goed kwijt. Eenmaal uit Steenbergen reden zij een ronde ten zuiden van Dinteloord, waarna ze uiteindelijk via dezelfde weg weer terugkeerden naar Steenbergen.

Nadat het Wilhelmus had geklonken voor Riejanne Markus, de winnares bij de vrouwen, ging om 18.15 uur de eerste renner van de elite-mannen van start. Het was wachten tot 18.35 uur voor de eerste kanshebbers op een top-10-notering van start gingen, met ‘proefkonijn’ Thom Severijn en Mick van Dijke. Met een tussentijd van 22.05 minuut zette Van Dijke een richttijd, waarbij hij hardrijders Brian Megens, Marien Bogerd, Mike Vliek, Axel van der Tuuk en Thom Severijn net achter zich hield.

Mick van Dijke zette een vroege richttijd neer – foto: Cor Vos

Spanning tussen de favorieten
De eerste die halverwege sneller was dan Van Dijke, was Sjoerd Bax met 22.02 minuut, maar de als laatste gestarte Daan Hoole zette pas echt de toptijd neer. Met 21.55 was was hij 7 seconden sneller dan Bax en 10 seconden sneller dan Van Dijke. Outsiders als Bauke Mollema (20 seconden), Bart Lemmen (31 seconden) en Enzo Leijnse (42 seconden) verloren al meer tijd. De spanning was wel groot, met negen renners binnen de halve minuut van Hoole.

Aan de finish was Van Dijke de eerste renner die onder de 44 minuten dook. Met een eindtijd van 43.40 minuut (gemiddeld 50,6 km/h) zette hij de rest op scherp, in de wetenschap dat hij bij het tussenpunt derde stond. Tijdritspecialist Marien Bogerd van Difter, vorig jaar nog vierde op het NK, kwam vijf seconden tekort om Van Dijke te verslaan.

Sjoerd Bax veroverde het brons – foto: Cor Vos

Secondenspel met goud voor Hoole, weer pech voor Bogerd
Ook Sjoerd Bax haalde het niet. Waar de UAE Emirates-renner halverwege nog drie seconden voorsprong had op Van Dijke, was dat aan de finish veranderd in een achterstand van vier seconden. Ook Mollema, Leijnse en Lemmen kwamen er niet aan te pas. Daan Hoole wel, al liet hij het uitdraaien op een secondenspel. Aan de finish had hij slechts één seconde voorsprong op Van Dijke en vijf seconden op Bax, die mee mochten het podium op.

Voor het tweede jaar op rij pech voor Marien Bogerd. De continentale coureur van Diftar strandde opnieuw op de vierde plaats tussen alle WorldTour-profs, dit keer maar zes seconden verwijderd van de NK-titel. De vijfde plaats was voor Axel van der Tuuk, op 24 seconden van Hoole.

EENDAG
+ 3:50

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.