Daan Olivier en LottoNL-Jumbo grotendeels akkoord voor twee jaar
foto: Sirotti
dinsdag 30 augustus 2016 om 12:00

Daan Olivier en LottoNL-Jumbo grotendeels akkoord voor twee jaar

Daan Olivier keert komend seizoen zo goed als zeker terug in het profpeloton. De 23-jarige klimmer is door LottoNL-Jumbo binnenboord gehaald als versterking voor de ‘klassementstrein’. Wanneer hij alle tests goed doorstaat, verwacht de ploeg er met Olivier snel uit te komen.

Test afleggen
Dat de Zuid-Hollander de tests moet ondergaan is geen ongebruikelijke gang van zaken. Vergelijk het met een medische keuring in de voetballerij. Bij LottoNL-Jumbo is het een standaardprocedure voor nieuwe renners. Tot die ‘keuring’ behoren onder meer een VO2max-test en een test om het omslagpunt van een renner te bepalen. Dat laatste is de maximale hartslag die je gedurende langere tijd kan aanhouden zonder te verzuren. Ook Primož Roglič werd vorig jaar bijvoorbeeld op deze manier uitvoerig getest.

Klimmer
Wanneer Olivier deze tests met succes doorstaat, kan hij rekenen op een tweejarig contract. Daarvoor is gekozen om de jonge klimmer de rust en de ruimte te geven, omdat hij in juni 2015 zijn contract bij Giant-Alpecin inleverde vanwege motivatieproblemen. “Ik wil mijn plezier terugvinden en dat is onwijs aan het lukken”, vertelde Olivier onlangs nog aan WielerFlits over zijn terugkeer bij De Jonge Renner. Voor die ploeg rijdt hij over twee weken onder andere de zware Eurode Omloop uit de Topcompetitie.

RIDE Magazine
74 Reacties
Sorteer op:
30 augustus 2016 12:04
Goeie zaak!!!
30 augustus 2016 12:04
Mooi, hopelijk kan 'ie met plezier weer op niveau komen en doorgroeien!
30 augustus 2016 12:11
Ik zou dit een vrij rare en onzekere toevoeging willen noemen, maar het zal wel met budget te maken hebben. En vooral met de hoop dat hij terug keert op oud niveau. Met de Tier, Tolhoek, Vermeulen, Bouwman en nu ook Olivier, vind ik dat TLJ nu wel heel veel van hetzelfde heeft. Talentvolle klimmers voor in de 'klassementstrein'. Waarbij het nog maar de vraag ik of het eruit gaat komen. Daarbij heb je ook al de ervaren mannen voor die trein aangetrokken; JVDB en Clement. Ik hoop dat TLJ nog een vervanger voor Kelderman gaat halen, als hij weg gaat. Iemand die kleine rondjes van een week top 10 kan rijden. Daar zijn er toch ook een hoop van en het is toch een stuk leuker als er een renner van TLJ voor de prijzen mee kan doen in zulke rondjes. Daarnaast had ik ipv een talentvolle klimmer nog een ervaren of een talentvolle kasseienknaller gehaald voor het voorjaar. Misschien dat dit allemaal nog wel gaat gebeuren.
30 augustus 2016 12:11
Hadden hem beter een contract voor een jaar kunnen geven.
Het is niet dat ze het zo breed hebben dat ze zich zomaar ongemotiveerde jongens met een contract voor 2 jaar kunnen veroorloven.
30 augustus 2016 12:14
Ben benieuwd. Talent genoeg. Kan absoluut goed klimmen. Nou hopen dat het er ook weer uit komt. Een twijfelgeval, maar het kan wel heel goed uitpakken en ik ben blij dat er ook weer een Nederlander bij komt. Olivier, Bouwman e.d. aanmoedigen is toch leuker dan Campenaerts, De Tier en Roglic.
30 augustus 2016 12:15
@skedel
Aan de andere kant ook wel weer goed toch zo'n tweejarig contract? Hij krijgt de tijd die hij nodig heeft zonder contractzorgen. Ze zullen vast zorgen dat het niet te zwaar weegt op het budget, gezien de risico's die het met zich meebrengt.
30 augustus 2016 12:18
@skedel,

Mocht Olivier weer willen stoppen dan kan zo'n contract natuurlijk gewoon ontbonden worden zonder verdere doorbetaling.
Daar zijn uiteraard exit clausules voor.

Olivier is gewoon voor TLJ een mooie kans, zie het op de manier als ze destijds Bulgac haalden, misschien werkt het, misschien niet.
Maar Olivier slechts een contract van 1 jaar laten tekenen zou juist 'dom' zijn geweest, er van uitgaande dat die jogen het plezier houd en dat hij qua niveau zomaar zou kunnen verrassen hoef je niet na een jaar al bang te zijn voor een hogere salaris eis omdat er misschien meer geinteresseerde ploegen zijn die hem een sterkere onderhandelingspositie geven.
Nu weet je gewoon dat die jongen twee jaar lang beschikbaar is tegen een voor TLJ gunstig salaris (als je mogelijk stoppen buiten beschouwing laat)
30 augustus 2016 12:25
@Wielerfan: Je zou het kunnen vergelijken met Bulgac ja, behalve dat Olivier een stuk talentvoller is dan Bulgac en duidelijk een specifieke kwaliteit heeft. Bulgac verzoop een beetje bij Lotto Jumbo.
30 augustus 2016 12:26
Thnx, fixed! - YIJ.
30 augustus 2016 12:32
On topic, svp - YIJ.
30 augustus 2016 12:33
Weet iemand of Olivier blijft studeren?
30 augustus 2016 12:34
Enorm benieuwd hoe dit gaat uitpakken, kan een enorme kans zijn. Maar kan ook een bulgacje worden. Ik hoop op het eerste
30 augustus 2016 12:39
On topic, svp - YIJ.
30 augustus 2016 12:40
Hopelijk laten ze hem in 2017 geen zwaar programma rijden en geven ze hem een vrije rol in de wedstrijden die hij rijdt.
30 augustus 2016 12:42
Opmerkelijke stap van Olivier zelf, een jaar na een weloverwogen besluit dat dit niet zijn wereld was. Ik zou wat dat betreft wel eens het hele verhaal willen horen. Wanneer hij echter werkelijk klaar denkt te zijn voor een terugkeer op dit niveau dan is dit een gouden kans voor hem. Toptalent gaat niet verloren en bij deze ploeg hebben ze een aardige staat van dienst als het gaat om het begeleiden van dit type renner.

Hoe dan ook een goede zaak voor het Nederlandse wielrennen dat een van de grootste talenten zijn motivatie weer terug heeft gevonden.
30 augustus 2016 12:45
Thnx, fixed! - YIJ.
30 augustus 2016 12:47
Toch vind ik dit een groot risico. Motivatieproblemen zullen niet zo maar verdwijnen als hij weer moet gaan presteren bij een profploeg. Ik hoop voor hem en voor TLJ dat dit een succes wordt want dan kan het nog wel eens goed gaan uitpakken.
30 augustus 2016 12:50
Hier het hele verhaal van destijds:

"De Oegstgeestenaar heeft duidelijk geen spijt van zijn keuze om bij Giant-Shimano te tekenen. Hij voelt zich thuis bij het team. “De filosofie van de ploeg is dat niet alleen de renner verantwoordelijk is voor een prestatie, maar ook een heel team van begeleiders, trainers, diëtisten, soigneurs en mechaniekers. Dat vind ik mooi. Je beleeft met elkaar de hoogte- én dieptepunten. Ik krijg bovendien als eerstejaars hartstikke veel kansen. Daar ben ik best een beetje trots op. Ik kan daar niet anders dan dankbaar voor zijn.”

http://www.wielerflits.nl/nieuws/28491/weekendinterview-daan-olivier.html
30 augustus 2016 12:51
On topic, svp - YIJ.
30 augustus 2016 12:53
On topic, svp - YIJ
30 augustus 2016 12:57
Oh, wat een leuk nieuws! Ik hoop dat het gaat lukken, ik had vroeger hoge verwachtingen van hem en vond het jammer te lezen van zijn motivatieproblemen.
30 augustus 2016 12:58
Dit kan alle kanten opgaan, hij kan zijn oude belofte inlossen of toch weer motivatieproblemen krijgen... Wat me wel opvalt is dat zowel Giant (Kelderman, Hofstede, Oomen) als Lotto Jumbo(Tolhoek, Bouwman en Olivier) erg graag jongen talentvolle Nederlandse klimmers willen hebben... Wat ik weer heel leuk vind!
30 augustus 2016 13:00
@Koel; het grote vraagteken zit hem er toch in wat er in het jaar na dat interview is voorgevallen? Daar spreekt hij als een renner vol ambitie om in de komende jaren door te stoten naar een topper voor het rondewerk, een jaar later stopt hij met koersen.
30 augustus 2016 13:02
Ik vind het persoonlijk een prachtige zaak dat zo'n talentvolle jongen dan wellicht toch niet voor het wielrennen verloren gaat. Hem in het rijtje De Tier, Tolhoek, Vermeulen, Bouwman zetten, zoals Jotto-Lumbo doet, is natuurlijk flauwekul. Olivier is een veel groter talent. Als hij met plezier kan rondfietsen en dat talent de komende jaren eruit kan komen, is het voor beide partijen natuurlijk een win-win-situatie. En als het onverhoopt niks wordt, dan hebben ze het in ieder geval geprobeerd. Olivier zal vast geen megasalaris vragen, dus financieel zal het risico wel meevallen. Net als vlek ben ik wel benieuwd naar zijn kant van het verhaal, waarom hij nu toch een terugkeer ziet zitten naar een wereldje dat eerder het zijne niet leek.
30 augustus 2016 13:08
Zet toch altijd vraagtekens bij overtraindheid en hem vooral de rust en ruimte gunnen overtuigt niet echt weer van een plan en strategie. De jonge klimmer is ie natuurlijk allang niet meer, hoop dat ie zichzelf pijn kan doen, komt het plezier vanzelf.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.