Daan Soete hoopt op meer steun van Belgian Cycling in jacht op Olympisch ticket

Daan Soete hoopt op meer steun van Belgian Cycling in jacht op Olympisch ticket

© Cor Vos

woensdag 4 mei 2022 om 14:00
Interview

Veldrijder Daan Soete (27)  legde de voorbije week in Spanje, samen met de ploegmaats van Deschacht-Hens Maes, de basis voor zijn zomerseizoen. Een zomer waarin wel wat op het spel staat: Soete wil een eerste stap richting Olympische Spelen in Parijs zetten. Op de mountainbike, voor alle duidelijkheid. “De concurrentie is niet min. Maar ik geloof erin.”

Met Quinten Hermans en Wout van Aert gooien twee vrienden van Daan Soete hoge ogen op de weg. Soete supporterde tijdens Luik-Bastenaken-Luik met buitengewone belangstelling voor zijn Kempense buddy’s en zag ze tot zijn verbazing zowaar allebei op het podium eindigen. “Straffe mannen”, lacht hij. “Vooral Quinten verraste me. Hoe hij Wout remonteerde in die sprint. Toegegeven, ik was iets blijer voor hem dan voor Wout. Omdat het zijn eerste podiumplek in een grote klassieker was.”

Daan Soete kent Van Aert intussen bijna twintig jaar. Ze zetten samen hun eerste stappen in het veldrijden. Bij de nieuwelingen leerde hij ook Hermans kennen. In een latere fase in hun carrière werden de drie ploegmakkers bij Telenet-Fidea. “We spendeerden veel tijd samen in onze jeugd. Maar dat is intussen een poos geleden. Zeker met Wout is dat moeilijker geworden, omdat onze programma’s de laatste jaren wel heel uiteen lopen. Met Quinten ga ik elk jaar nog wel een keer op stage.”

Parijs
Samen met Van Aert en Hermans op het podium van een klassieker staan, dat zit er in de toekomst niet meer in voor Soete. Maar ook de Grobbendonkse veldrijder heeft zich een ambitieus zomerdoel gesteld. Hij aast namelijk op een ticket voor de Olympische Spelen in Parijs 2024. Daar hoopt hij deel te nemen aan de cross country op de mountainbike, de discipline waarin Tom Pidcock regerend olympisch kampioen is.

Cor Vos © 2018

“Ik heb daar al even mijn zinnen op gezet”, licht Daan Soete toe. “Daardoor zal ik de komende jaren iets minder wegwedstrijden betwisten in de zomer. Vooral vanaf volgend jaar wordt het echt belangrijk, maar ook dit jaar zal ik al meer op de MTB te zien zijn. Om te beginnen ga ik van start in de WB-manches van Albstadt (volgend weekend) en Nové Město. In juli staat ook nog Lenzerheide op de kalender en eind augustus misschien het WK in Les Gets, als ik word geselecteerd.”

Soete krijgt in elk geval zware concurrentie in zijn jacht op een ticket voor Parijs. Jens Schuermans en Pierre De Froidmont zijn vaste waardes in de selecties van bondscoach Filip Meirhaeghe en daar is sinds kort ook Eli Iserbyt aan toegevoegd. Soete zelf maakt daar nog geen deel van uit. “Voorlopig laat de Belgisch wielerbond mij links liggen”, zegt Soete. “Zowel voor stages als voor wedstrijden. Terwijl ik al jaren mountainbike in de zomer.”

Derde Belg
“Ik snap ook wel dat Eli een topper is in het veld. Maar op de MTB heeft hij toch ook nog alles te bewijzen”, zegt Soete. “Zelf sta ik 113de op de UCI-ranglijst en ben daarmee derde Belg, na Schuermans (33) en De Froidmont (44). Ik heb mijn interesse nochtans al aangegeven aan technisch directeur Frederik Broché. Dus ik ga er vanuit dat de bondscoach weet dat ik ambitie heb. Bij deze hoop ik toch op wat extra steun van de wielerbond. In zowel Albstadt als Nové Město wil ik alvast antwoorden met de pedalen, in de hoop daarna wel deel uit te maken van de selectie”, aldus Soete nog. “Al is het maar voor de nationale trainingen, want ik kan nog veel bijleren.”

Zowel Daan Soete als Eli Iserbyt – ook van de partij in Albstadt en Nové Město – krijgen voor die eerste Wereldbekers van het seizoen een extra duwtje in de rug door het aangepast UCI-reglement. Net als goede wegrenners en mountainbikers die komen crossen, krijgen nu ook goede crossers een betere startplaats in het mountainbiken toegewezen. “Door onze toptienplek in de UCI-ranking in het veldrijden, mogen we in Albstadt van start vanop rij vijf”, geeft Soete mee.

“Vorig jaar stond ik op rij vijftien. Niet evident met al die single tracks. Die reglementswijziging is zeker een pluspunt en geeft ons de kans op een beter resultaat. Anderzijds blijft het mountainbiken een eerlijke sport. Als je niet goed genoeg bent, val je snel door de mand. Aan mij om te bewijzen dat ik mijn plek waard ben.”

Hoeveel startplaatsen België in 2024 krijgt toebedeeld op de Olympische Spelen, hangt af van de prestaties de komende twee jaar. Hoe meer punten de renners pakken, hoe hoger België als land klimt op de UCI-ranking. Momenteel staat België pas zestiende, goed voor amper één plek. Pas de top 8-landen mogen twee renners afvaardigen, de top drie krijg een derde ticket. De Froidmont, Schuermans, Iserbyt en Soete weten met andere woorden wat hen te doen staat.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Wielernieuws

Materiaalzone