Dan Martin zegeviert op Alto de Fredes, Poels derde
foto: Tim De Waele
donderdag 4 februari 2016 om 16:35

Dan Martin zegeviert op Alto de Fredes, Poels derde

De tweede etappe in de Volta la Comunitat Valenciana is gewonnen door Daniel Martin. De 29-jarige Ier van Etixx-Quick-Step was op de slotklim naar Alto de Fredes de sterkste, voor Jesus Herrada en Wout Poels. Onze landgenoot blijft wel in het bezit van de leiderstrui. Tom-Jelte Slagter werd vijfde.

Vroege vlucht
Een vijftal renners waagde hun kans in de vroege vlucht. Anton Vorobyev (Katusha), Pablo Torres (Burgos-BH), Aritz Bagues (Euskadi-Murias) Federico Burchio (GM Europa Ovini) en Fabio Chinello (d’Amico – Bottecchia) kozen het offensief. Hun voorsprong groeide echter nooit boven de vijf minuten.

Herrada opent aanval
Nog voor de slotklim werden de vluchters gegrepen. Op de Alto de Fredes bepaalde Sky van klassementsleider Poels het tempo. Er waren een aantal aanvallen, maar alleen die van José Herrada hield lang stand. Pas in de slotkilometer werd hij gegrepen, waarna Daniel Martin zijn jump plaatste in de laatste honderden meters. Geen enkele renner had daar nog een antwoord op.

flag-es Volta la Comunitat Valenciana (2.1)
Tweede etappe: Catellón – Fredes (163,3km)
1. flag-ie Daniel Martin (Etixx-Quick-Step) in 4u10m06s
2. flag-es Jesus Herrada (Movistar) op 2s
3. flag-nl Wout Poels (Sky) allen z.t.
4. flag-es Beñat Intxausti (Sky)
5. flag-nl Tom-Jelte Slagter (Cannondale)
6. flag-es Ion Izagirre (Movistar)
7. flag-es Luis León Sánchez (Astana)
8. flag-es Eduard Prades (Caja Rural-RGA Seguros)
9. flag-co Dayer Quintana (Movistar)
10. flag-it Davide Formolo (Cannondale)

19. flag-nl Stef Clement (IAM Cycling) op 12s
28. flag-nl Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert) op 23s
Volledige rituitslag

Algemeen klassement na rit 2
1. flag-nl Wout Poels (Sky)
2. flag-es Luis León Sánchez (Astana) op 15s
3. flag-it Diego Rosa (Astana) op 22s
4. flag-es Jésus Herrada (Movistar) op 26s
5. flag-lu Bob Jungels (Etixx-Quick-Step) z.t.
6. flag-es Javier Moreno (Movistar) op 32s
7. flag-es Beñat Intxausti (Sky) op 33s
8. flag-es Ion Izagirre (Movistar) op 38s
9. flag-cz Leopold König (Sky) op 39s
10. flag-nl Stef Clement (IAM Cycling) op 45s
Volledig algemeen klassement

RIDE Magazine
45 Reacties
Sorteer op:
4 februari 2016 16:36
Jammer dat het niet ontplofte. Niemand durfde in de aanval te gaan.
4 februari 2016 16:37
Deze beklimming was niet echt zwaar vond ik.
Natuurlijk wel mooie zege van martin
4 februari 2016 16:37
De ene topaankoop van Lefevere wil niet onderdoen voor de ander... Mooi, nu Jungels nog
4 februari 2016 16:37
Nou, deze etappe is al de glansrijke winnaar in de categorie 'saaiste bergetappe van 2016'. Allemachtig, zeg, wat was dat saai. Hoe haal je het in je hoofd om zo'n beklimming in je parcours op te nemen? Veel te makkelijk en niet uitnodigend voor aanvallen.

Martin met een nietszeggende en gemakkelijke zege. Hij was de enige die er iets om gaf.
4 februari 2016 16:40
Etixx begint goed hoor.
4 februari 2016 16:40
@Purito: wat is dat nou voor overdreven reactie? Als Purito had gewonnen was het wel mooi?
4 februari 2016 16:41
Dit jaar loopt perfect voor twee à drie teams. Het verschil tussen gewone, rijke en de rijkste ploegen is nu al duidelijk.
4 februari 2016 16:41
Purito, who cares, je bent slachtoffer geworden van je eigen verwachting
4 februari 2016 16:42
@purito
Kom op zeg, Dan Martin wint op de manier zoals Purito ook altijd wint.
4 februari 2016 16:43
Nederlanders in ieder geval goed in beeld. Weening doet nu al dingen die ik nog nooit iemand van Roompot heb zien doen, Bouwman er redelijk bij en Poels en Slagter gewoon zeer goed.
4 februari 2016 16:43
Zijn eerste zege sinds een overwinning in de ronde van Peking 2014 (23/10). Een nieuwe weg bewandelen in een ander team kan wonderen doen, zie naar Kittel.
4 februari 2016 16:45
@tendam: dat maakt het ook zo saai, wat Purito terecht opmerkte. Die zal ook wel toegeven dat Purito nooit in schoonheid wint.
4 februari 2016 16:46
De enige die hier iets te verwijten valt zijn de renners die niet hard genoeg naar boven rijden. Sky rijdt logischerwijs om de trui te verdedigen, en de andere ploegen hadden de mankracht / het geloof niet om die trui aan te vallen. Martin heeft altijd al een aardige explosie gehad, en voor Poels is dit prima. Ik snap wel dat het zo eindigt, was te verwachten en ben dan ook niet echt ontdaan van de etappe... Purito, misschien had je van tevoren je verwachtingen wat moeten temperen. Dag 2 in een rittenkoers, maar 1 berg met gemiddeld 4,8% en iedereen zit fris en/of weet niet hoe goed ze zijn.
4 februari 2016 16:49
@hadock, ah dus omdat hij vorig jaar een paar keer pech heeft gehad, en verder een paar keer uitviel betekend dat hij 'zijn eerste zege' haalt? Beetje rare bewoording. Martin heeft slechts 1 jaar geen overwinning gehaald... hij zal niet de eerste renner zijn die zoiets meemaakt >.>
Hij was vorig jaar in de Vuelta erg sterk (kan me nog zijn 4e plek herinneren na Chaves & Dumoulin) en de pech heeft dan weinig met de ploeg te maken naar mijn mening
4 februari 2016 16:49
@Hakkie2
Nee, natuurlijk niet. Dan was het net zo saai geweest. Alleen dan met een betere winnaar ;)

@tendam/Rosanero
Purito wint alleen koersen die er toe doen. En hij wint ook op een overtuigendere wijze. Martin wint altijd op zo'n sneaky manier, met wat mazzel en gekijk van de andere favorieten. Wel een lekkere manier om te winnen hoor, en zeker knap. Maar ik word er niet warm van.

@tendam
Als je denkt dat Purito's zege op Sotres Cabrales hetzelfde is als die van Dan Martin vandaag, heb je gewoon geen heldere blik. Dat is volledig anders, veel meer man tegen man en pure kracht. Of zijn zege in de Tour op Plateau de Beille. Of al die andere zeges in zijn Caisse/2010 Katusha tijd. Echt niet te vergelijken.

De enige vergelijking, is dat ze beide winnen door een explosie bergop in een laatste kilometer. Maar daar is dan ook alles mee gezegd. Purito doet het op extreem zware muren, tegen de allerbeste renners ter wereld, en dat al jaren lang. Zelfs Purito's zeges in Lombardije waren solo's in vergelijking met die van Martin ;)
4 februari 2016 16:52
Gaat een leuk seizoen worden dit jaar, is het niet sky dat wint is het wel Etixx.
4 februari 2016 16:59
@Purito: als Purito een grote etappe op deze manier wint vind ik het juist altijd tegenvallen. De etappes die jij noemt waren teleurstellingen qua koersverloop. Dit was geen grote etappe, dus was de verwachting lager, dus valt dit koersverloop niet tegen. En ik heb trouwens nog best wat aanvallers gezien, zo erg was het toch niet? Tegen de trein die Sky hier op heeft gesteld kan gewoon geen team op.
4 februari 2016 17:08
@Hakkie
Het ligt eraan wat voor etappe je bedoelt. Meestal wint hij een etappe met een aankomst op een muur. Dan verwacht je een spetterende finale na een vlakke aanloop. Als hij dan wint, is het (voor mij) gewoon een mooie rit, en zeker geen teleurstellende etappe.

En Plateau de Beille was misschien tegenvallend qua koersverloop, maar Purito is de laatste die hierin wat te verwijten valt. Die valt gewoon aan, en maakte koers met zijn vluchtmakkers. Dat ligt meer aan de zwakte van Froome zijn concurrenten.

En Sotres Cabrales was gewoon niet een dermate zware etappe. Maar het lijkt mij dat Quintana, Valverde en iemand als Pozzovivo daar eerder een taak hadden om aan te vallen dan Purito of Aru.

Vandaag was het echt slaapverwekkend. En ik geloof niks van die Sky trein vandaag. De groep telde nog zo'n 70(!) man. Maar het is natuurlijk ook wel te verklaren. Voor veel renners is dit de eerste koers van het jaar, en zijn dit ook de eerste kilometers bergop. En als de slotklim dan tegenvalt qua zwaarte, krijg je inderdaad dit 'schouwspel'. Maar goed, misschien verwacht ik wat teveel ;)
4 februari 2016 17:15
Overdreven allemaal.

Enige wat opvalt dat Etix en Sky bijzonder goed beginnen. Maar dat mag je ook wel verwachten. Als het maar geen voetbal taferelen worden.
4 februari 2016 17:17
Klim was gemiddeld nog geen 5%, hier en daar wat steile stukken maar ik denk dat niemand echt vuurwerk kon verwachten vandaag. Zaterdag verwacht ik wel meer renners die de benen even zullen testen op de Alto de Xorret de Catí. Gemiddeld 12% met stukken van 22%. De klim is kort, 4km en op de top is het nog 2 kilometer dalen naar de finish.
Hopen dat Poels zijn trui kan behouden, moet te doen zijn.
4 februari 2016 17:21
Purito heeft gewoon een beetje wrok tegen Martin door LBL 2013, toen z'n idooltje gedeclasseerd werd.

De klim was niks aan maar dat veranderd niks aan het feit dat Martin hier op z'n Martins met die lelijke stijl weer iedereen uit z'n wiel kletst zoals maar heel weinig dat kunnen. Ik kan er wel van genieten moet ik zeggen.
4 februari 2016 17:24
@Striga
Martin die toen een niet fitte Purito klopte? Nah, die zege gun ik Martin van harte. Dit jaar weten we toch al wie LBL wint ;)
4 februari 2016 17:26
Dayer Quintana, na z'n dramatische tijdrit van gisteren, toch ook weer bij de pinken en mooi om te zien dat Slagter goed de winter is uitgekomen.
4 februari 2016 17:37
Ik had er toch wel iets meer van verwacht. Helaas niet echt een mooie etappe op mijn vrije dag

@purito
Ietwat eenzijdig. Als Rodriquez in de laatste kilometer aanvalt en wint, is hij op kracht de sterktste. Doet Martin het dan is het sneaky. Je kan Martin moeilijk verwijten dat hij een slim moment pakt om te gaan, maar dan nog moet je gewoon sterk zijn om zo'n aanval af te ronden en zou iets meer nuance in jouw analyse terecht zijn. En de Luik-Bastenaken-Luik die Martin won was gewoon op kracht tegen Rodriquez
4 februari 2016 17:40
haha. Mijn favoriet wint bam!!!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.