Daniel Felipe Martínez: “Ik verwacht nog een grote strijd om podium”
foto: Cor Vos (archief)
maandag 20 mei 2024 om 14:50

Daniel Felipe Martínez: “Ik verwacht nog een grote strijd om podium”

De strijd om de roze trui lijkt wel gestreden, maar het belooft in de slotweek van de Giro d’Italia nog een spannend gevecht te worden om de overige podiumplekken. Daniel Felipe Martínez staat voorlopig derde. “Ik verwacht echt nog een grote strijd”, keek hij op een online persconferentie vooruit op de slotweek.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Op Tadej Pogacar staat geen maat in de Ronde van Italië. Dat bleek zondag wel weer in de bergrit naar Livigno. Maar de voorlopige nummers twee, drie en vier in het klassement – Geraint Thomas, Daniel Felipe Martínez en Ben O’Connor – zijn aan elkaar gewaagd. Het verschil tussen nummer twee Thomas en nummer vier O’Connor is nog altijd maar iets meer dan één minuut.

Martínez staat voorlopig tussen beide mannen in, op plek drie. Wat verwacht de Colombiaanse kopman van BORA-hansgrohe van de laatste zes etappes? “Ik voel me nog altijd goed, al ben ik wel een beetje moe. Ik kijk uit naar de slotweek van deze Giro. Het is vooral belangrijk om constant te presteren, dat is de sleutel. Het is zaak om goed te blijven eten en te drinken. Ik voel me op dit moment nog wel rustig. Ik geniet van mijn tijd hier.”

Op de eerste rustdag dacht Martínez nog aan het aanvallen van de man in de roze trui, maar de klimmer heeft zijn verwachtingspatroon inmiddels wel bijgesteld. “Pogacar heeft nu echt een grote voorsprong in het klassement. Bovendien kan hij ook rekenen op een sterke ploeg. UAE Emirates zal de koers ook in de slotweek controleren. De strijd om de eindzege is normaal wel gestreden, maar ik verwacht nog een groot gevecht om de overige podiumplaatsen.”

Tegen Pogacar lijkt geen kruid gewassen – foto: Cor Vos

Er volgen in de slotweek nog genoeg kansen om het verschil te maken, want vier van de zes resterende etappes spelen zich af in de bergen. “In een grote ronde is de slotweek altijd het zwaarst”, aldus Martínez. “Dat is in deze Giro niet anders. Dat heeft enerzijds te maken met de zware beklimmingen, maar anderzijds omdat we de vermoeidheid beginnen te voelen. En toch kijk ik uit naar de slotweek.”

“Zo is de rit van morgen (naar de Monte Pana, red.) al cruciaal en dan is er nog de laatste bergrit over de Monte Grappa. Dat is de zwaarste etappe van deze Giro. De Monte Grappa is een beklimming van één uur. Het is de komende dagen zaak om verstandig te koersen en je moment af te wachten. Ik heb hard gewerkt voor deze Giro en het doel was ook om podium te rijden. Maar: Rome is nog ver”, is hij op zijn hoede.

Ploegleider Gasparotto: “We zullen zeker nog iets proberen”

Ploegleider Enrico Gasparotto liet op de persconferentie ook zijn licht schijnen op de in zijn ogen ‘loodzware’ derde week. “We naderen de slotweek van de Giro en dat zijn voornamelijk nog bergetappes. Dani voelt zich goed. We zullen natuurlijk nog iets proberen, in de hoop ook nog een rit te winnen en om Ben (O’Connor, red.) en G (Thomas, red.) aan te vallen.”

“Het zal uitdraaien op een groot gevecht tussen de kopmannen”, denkt Gasparotto. “De laatste week is namelijk zo ontzettend zwaar. We weten wat Dani allemaal heeft gedaan om goed te zijn in deze Giro. Het doel is om met hem op het podium te eindigen, maar we moeten het dag voor dag bekijken. En onze strategie aanpassen naar het koersverloop en de koerssituatie.”

De Italiaanse oud-prof had ook nog mooie woorden voor de man die op weg lijkt naar de Giro-zege. “Je hebt verschillende generaties, maar in deze tijd is Tadej een fenomeen. Je kunt hem niet vergelijken met iemand als Eddy Merckx, aangezien het compleet andere periodes zijn. Ik kan alleen maar zeggen dat Tadej een fenomenale renner is.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.