Daniel Martin drie weken aan de kant met breukjes in ruggenwervel
vrijdag 28 juli 2017 om 09:02

Daniel Martin drie weken aan de kant met breukjes in ruggenwervel

Daniel Martin zal drie weken niet kunnen fietsen. Medisch onderzoek heeft aan het licht gebracht dat de Ier last heeft van twee kleine breukjes aan de ruggenwervel. Deze blessure liep de Ier op bij zijn zware val in de afdaling van de Mont du Chat, toen hij tegen een rotswand klapte nadat hij de vallende Richie Porte niet meer kon ontwijken.

Ondanks deze opgelopen kwetsuren wist Martin, in pijn, de Tour op een knappe zesde plaats af te sluiten. Aanvankelijk zou de renner van Quick-Step Floors als kopman uitgespeeld worden in de Clásica San Sebastián. Dit plan valt bijgevolg in het water. De honneurs worden nu waargenomen door Philippe Gilbert.

Toch is de klimmer op de website van de Belgische ploeg optimistisch over zijn herstel. “Het is teleurstellend dat ik niet in staat ben San Sebastián te rijden, omdat mijn vorm goed is en het een wedstrijd is die me ligt. Maar met het oog op de toekomst is het beter om de breuken de tijd te geven te helen. Gelukkig is het geen erge blessure, en kan ik nieuwe doelen stellen voor de tweede helft van het seizoen.”

RIDE Magazine
20 Reacties
Sorteer op:
28 juli 2017 09:27
Wat een beest!:0/
28 juli 2017 09:28
Toprenner! Een van de leukst rijdende AK-mannen van de laatste jaren.
28 juli 2017 09:44
Ik verbaas me elke keer weer als ik zoiets lees.

Ik vraag me dan af, waarom komen ze daar zo laat achter, en wat was er gebeurt als hij in de Tour met die kleine breukjes wéér was gevallen. Grote breukjes? Onherstelbare breukjes?

Maar blijkbaar zijn breukjes in de ruggewervel niet zo'n ernstige blessure... kan iemand hier duiding aan geven?
28 juli 2017 09:51
Wow. Het ene scheurtje is het andere niet blijkbaar maar iets met de ruggenwervel klinkt al gauw bijzonder pijnlijk.
28 juli 2017 09:51
Veel respect voor deze renner, mentaal niet kapot te krijgen. en als klassementsrenner komt hij eigenlijk net iets tekort, maar op wilskracht komt hij een heel eind. (Mollema heeft er wel wat van weg, wel minder explosief).
28 juli 2017 09:52
Nu is het wachten totdat iemand dit gaat vergelijken met Gesink.

Wel knap doorgezet.
28 juli 2017 10:16
Je hebt zoveel verschillende soorten breuken in je ruggenwervel. Zonder foto's kunnen wij hier geen conclusies trekken. Hoe hoger de breuk hoe gevaarlijker natuurlijk, beschadigingen in het ruggenmerg (wat een consequentie kan zijn van een breuk) zijn gevaarlijker cervicaal dan lumbaal. Aangezien je vrij weinig kan doen met een stabiele breuk in het ruggenmerg, was fietsen niet extreem gevaarlijk, maar wat al aangegeven wordt. Vallen doet de bestaande breuk geen deugd. Het blijft me wel raar om te horen dat ze in Frankrijk klaarblijkelijk niets gevonden hebben en nu wel.
28 juli 2017 10:34
Renners kiezen er vaak bewust voor om tijdens de tour geen foto's te maken. Dan is de kans namelijk aanwezig dat een arts je verbiedt te starten. Dat is dus zijn eigen keuze geweest. Als je het niet weet is er dan als het ware niets aan de hand.
28 juli 2017 10:50
Ongelooflijk. Respect is hier wel op zijn plaats. Kon bijna niet anders, rekening houdend met die val.
28 juli 2017 11:14
Werkelijk verbazingwekkend, dat hij überhaupt de tour kon uitrijden, laat staan dat hij nog steeds voor het klassement mee kon doen.
28 juli 2017 11:27
San Sebastian gelijk onthoofd van 1 van de kanshebbers.
28 juli 2017 11:49
Ongelofelijk wat een renner. Gewoon de Tour uitrijden en 6e worden met breukjes in je ruggenwervel. Dan heb je wel klasse. Alleen lijkt het me niet zo verantwoord. Zoals anderen al zeggen, als er nog iets was gebeurd was hij nog verder van huis..
28 juli 2017 12:02
De ruggenwervels bestaan uit verschillende delen. Afhankelijk van de val, breek je een bepaald gedeelte. Het kan ook een fissuur zijn, zoals bijvoorbeeld bij Latour, veel minder ernstig, maar wel pijnlijk. Verschillende breuken, bijv. In de handwortel, zie je pas over 2 weken, ivm het heamatoom ter plaatse.
Het meeste logische lijkt hier, gezien de val, een breuk van een proc. transversus of spinosus. Alleen een duidelijke x-ray geeft uitsluitsel.
28 juli 2017 12:15
Pietrtje 2, wat heeft dit met Gesink te maken ?
Deze man viel hard en reed door.
Gesink gleed in een klim van zijn zadel en is direct afgestapt.
Ik zie geen enkele manier waarop Gesink vergleken kan worden met deze man, die van ijzerdraad is gemaakt.
28 juli 2017 12:29
@rondo

Er zijn hier bepaalde figuren die elke blessure als hetzelfde beschouwen.
Die komen dus straks roepen van als Martin door kan rijden dan is Gesink maar een aansteller.
28 juli 2017 12:31
Ik begrijp niet dat mensen meteen reageren met 'respect'. Ik respecteer op voorhand iedereen. Doorrijden met lichamelijk letsel dat kansen op ernstig letsel (indien hij opnieuw zou vallen) vergroot vind ik zelf eerder dom of onverantwoord dan dat het juist meer respect afdwingt.

Jammer voor de classica. Extra kans voor Mollema.
28 juli 2017 12:34
Gogl heeft ook uitgereden met een fractuur in de heup. Start morgen in San Sebastian vanwege afscheid roomey Zubeldia.
28 juli 2017 13:11
Nee ik heb ook een andere mening dan de meesten. Respect omdat je met beschadigde wervels en heel veel pijn bent doorgereden en nog zesde eindigde....

Ja de meesten zouden dat niet kunnen opbrengen en Martin is een harde. Maar ik vind persoonlijk dat je dat ook niet moet willen. Ik vind het vooral heel onverantwoordelijk. Ook van de ploegleiding.

Nee ik ben geen medicus. Maar ook met gezond verstand kun je begrijpen dat je met breukjes in de wervelkolom niet moet fietsen. Valt hij nog een keer op die rug is het leed echt niet te overzien.
28 juli 2017 14:26
Volgens de side van Quickstep zijn er breukjes thv de dwarse uitsteeksels ( processi transversi) van 2 lumbale wervels . Daar spreekt men ook van " geen ernstige blessure". De stabiliteit van de wervelkolom komt inderdaad niet direct in gevaar , maar het heeft natuurlijk z'n tijd nodig om te genezen en een inactiviteit van 3 weken zou moeten volstaan .
Hoe het komt dat men dit niet eerder ziet? Het blijft een vraagteken ( kwaliteit van de foto's? welk soort onderzoek (MRI?), oedeemvorming ? ...)
28 juli 2017 19:45
Ploegdokter meteen ontslaan...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.