Daniel Martin vraagt om verbod op opmerkelijke daalhouding
Julian Alaphilippe in een afdaling - foto: Sirotti
woensdag 25 juli 2018 om 14:51

Daniel Martin vraagt om verbod op opmerkelijke daalhouding

Daniel Martin heeft de internationale wielerunie UCI om een verbod gevraagd op de opmerkelijke daalhouding van enkele renners, waarbij zij op de bovenbuis zitten. Julian Alaphilippe hanteerde gisteren die techniek bijvoorbeeld op weg naar zijn ritzege in Bagnères-de-Luchon. De Ier van UAE Emirates deed zijn oproep vanmorgen op Twitter.

Martin, momenteel tiende in de Tour de France, maakt zich niet zozeer zorgen over het profwielrennen, maar wel over de jeugd. “Profrenners beschikken wellicht over de juiste vaardigheden. Hoeveel kinderen brengen zichzelf echter in gevaar als ze proberen na te doen wat ze op televisie zien?”

De Ierse klassementsrenner kreeg veel bijval op Twitter. Anderen reageerden echter gekscherend op zijn oproep en vroegen zich af of er dan misschien ook een maximum snelheid moet worden ingevoerd.

[poll id=”889″]

RIDE Magazine
39 Reacties
Sorteer op:
25 juli 2018 14:57
Ik vraag me sowieso af hoeveel voordeel je erbij hebt, in verhouding met platliggend op het zadel zitten. Zeker zo’n Froome die dan ook nog eens gaat trappen als een of andere mentaal instabiele..
25 juli 2018 14:59
Gisteren zag je Froome in circa 4 of 5e positie op de bovenbuis naar beneden dalen, terwijl het peloton nota bene aan een rustige namiddagwandeling bezig was. Waar ben je dan mee bezig?

Snap dus Martin zijn punt wel. Wie die val van Gilbert trouwens opnieuw bekijkt, ziet dat dit bovenbuiszitten 1 van de hoofdoorzaken was. Een paar seconden ervoor gaat hij namelijk op de bovenbuis zitten. Op een slecht moment dus, en die seconde kwam hij te kort om te corrigeren.
25 juli 2018 15:00
Wat een gejank zeg.

Bovendien, ik denk dat Alaphilippe zelfs nog veiliger daalt dan Martin. Alaphilippe gaat veel sneller, maar hij weet precies wat ie doet en heeft zijn fiets compleet onder controle. Martin heeft die fietsvaardigheid niet waardoor ie veel langzamer, lomper en dus gevaarlijker naar beneden gaat.
25 juli 2018 15:05
FBahamontes, hij zegt ook niet dat de profs niet veilig dalen, het gaat hem om het voorbeeld voor de jeugd.
Heeft niets met janken te maken volgens mij, maar met het voelen van een bepaalde verantwoordelijkheid die je als renner hebt (voorbeeldfunctie).
Althans, zo lees ik het :-)
25 juli 2018 15:08
Helemaal mee eens. Ook de Wellens houding met de polsen boven op het stuur verbieden. Levensgevaarlijk.
25 juli 2018 15:10
Gaan we straks ook aan snelheidsbeperkingen doen bergop? Of afdalingen neutraliseren? Complete onzin dit. Hoort gewoon bij de koers wie er goed bergaf kan rijden. Wellicht vraagt hij dit omdat meneer Martin er zelf ook maar weinig van maak bergaf???

Val van Gilbert had met die lijn ook gebeurt als hij normaal op zn fiets had gezeten. Alaphilipe liet gister zien hoe je zoiets moet doen.
25 juli 2018 15:10
@Fbahamontes, lees nou eens. Daar gaat het helemaal niet om. Ik ben het er helemaal mee eens. De wielrenners hebben een voorbeeldfunctie.
Neem ter vergelijking het gebruik van een helm. Sinds dat verplicht is bij de profs (en geen uitzonderingen meer bij een aankomst bergop) zie je dat ook veel meer amateurs gewoon netjes een helm op hebben.
Hoe eerder dit verbod doorgevoerd is, hoe beter.

Owhja, Thijs Zonneveld, je hebt gelijk hierin, predik het goede evangelie!
25 juli 2018 15:10
@RemcovanderMaas, +1
25 juli 2018 15:12
@RemcovanderMaas
Dat 'denk om de kinderen' argument vind ik altijd vrij nikszeggend. Gevaar en risico nemen zijn inherent aan topsport. Sprinten met 60/70km is ook hartstikke gevaarlijk als je er over nadenkt. Zullen we dat ook dan maar verbieden?
25 juli 2018 15:19
Goed plan.
25 juli 2018 15:24
Ik zag een maand terug een jochie in categorie 2 op zijn zitbuis van een viaduct af gaan tijdens een jeugdwedstrijd. Gaat helemaal nergens over een maakt de sport zeker niet veiliger.
25 juli 2018 15:25
@FBahamontes Je hebt zelf geen kinderen zeker ?? ;) .... Helemaal eens met Martin
25 juli 2018 15:26
Snap dit wel. Dit moet je niet willen omdat het een relatief onstabiele houding is. Er zijn al meerdere onstabiele (tt) houdingen verboden omdat ze te gevaarlijk zouden zijn.

@fbahamontes
Natuurlijk neem je risico’s bij topsport. Alleen kinderen van 12 jaar beoefenen (nog) geen topsport. Waarom zouden zij die risico’s ook moeten nemen? Volstrekt onverantwoord.
25 juli 2018 15:27
@FBahamontes, Daniel Martin geeft aan dat het om de voorbeeldfunctie gaat, niet RemcovanderMaas ;)

Overigens helemaal mee eens met de stelling van Daniel. Een vergelijking maken met sprinten heeft geen meerwaarden. De "kinderen" sprinten natuurlijk niet zo hard als de profs ;)
25 juli 2018 15:28
Overigens, was er niet al uit onderzoek gebleken dat dalen op de bovenbuis minder aero is dan helemaal plat op het zadel? Ligt me iets van bij dat een Nederlandse professor dat had onderzocht.

Edit: is inderdaad niet het meest aero. Gek dat renners het toch doen. Zie https://www.google.nl/amp/s/nos.nl/googleamp/artikel/2171707-daaltechniek-froome-niet-het-meest-aerodynamisch.html
25 juli 2018 15:29
@the-edge
Euh, nee, als Gilbert's snelheid lager was geweest, had hij die slechte lijn nog kunnen corrigeren.
25 juli 2018 15:35
Als of de kinderen ook doping zijn gaan gebruiken.
Niet verbieden, hoe jonger aangeleerd hoe beter ze het kunnen.
Wielrennen moet je pas mee beginnen als je oud bent, daarvoor ga je mountainbiken of bmx- en.
25 juli 2018 15:35
Sinds wanneer zijn er kinderen die de afdaling van de Col d'Aspet doen?
En wanneer is er afgesproken dat profwielrenners een voorbeeld voor de jeugd moeten zijn?

Wat een kolder allemaal weer. En ja rahmins....voordat je de aanname doet dat ik geen kinderen heb...die heb ik wel. Niet iedere ouder heeft dezelfde kijk op dit soort zaken.
25 juli 2018 15:40
Eigenlijk is het gewoon gejank van een mindere daler, die jaloers is dat zijn collega's sneller naar beneden rijden door meer te durven of te kunnen. Boo fuckin' hoo.
25 juli 2018 15:42
Kom op kingstown

Kinderen doen alles na wat hun helden op tv ook doen

Ga nou niet zo naïef doen
25 juli 2018 15:42
@merlinappa
Klopt niet meer, kijk de eerste 40 sec. maar eens goed van het filmpje bij dit artikel van de NOS.
https://nos.nl/tour/artikel/2240104-midden-in-het-peloton-rijd-je-50-km-uur-met-een-gevoel-alsof-je-niets-doet.html
25 juli 2018 15:43
@kingstown, nergens afgesproken dat ze dat moeten zijn. Er is ook nergens afgesproken dat ik een voorbeeldfunctie moet hebben voor mijn kinderen. Maar die heb ik wel.
Zo zie je dat profrenners ook een voorbeeldfunctie hebben. Het ophouden van de helm op de slotklim is ook niet veel veiliger voor de profs, maar is wel een goed signaal naar amateurs geweest.
25 juli 2018 15:44
Het gaat niet om een aerodynamische houding, maar een houding om het zwaartepunt te verlagen.

Maar ik geloof weinig van Martin's 'jeugd' verhaal. Het is zelf gewoon niet zo'n held in de afdaling. Deze manier van dalen zien we al decennia, waarom is het nu ineens gevaarlijk voor kijkende kindertjes?
25 juli 2018 15:46
@seba
Ah dat wist ik niet, klein verschil in houding toch. Marginal gains denk ik he ;)
25 juli 2018 15:46
Krijgen we dan ook jury's die moeten bepalen of iedereen stijlvol genoeg op de fiets zit? Sprinten zoals Ewan, met de kin op 't voorwiel, is minstens zo gevaarlijk. Kun je dat ook wel gaan verbieden. Allemaal keurig met de bips minimaal op gelijke hoogte met het zadel blijven en je hoofd achter het stuur...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.