Egan Bernal grijpt de macht in Parijs-Nice, ritzege voor Daniel Martinez

Door , zaterdag 16 maart 2019 om 16:46
Egan Bernal grijpt de macht in Parijs-Nice, ritzege voor Daniel Martinez

foto: Cor Vos

Egan Bernal heeft de macht in Parijs-Nice gegrepen. De Colombiaan wist op de Col de Turini iedereen behalve Nairo Quintana uit het wiel te rijden en nam zo de leiderstrui over van Michal Kwiatkowski, die even daarvoor moest passen. De ritzege ging naar Daniel Martinez, die de betere was van Miguel Ángel López en Simon Yates.


De koninginnenrit in Parijs-Nice leidde het peloton naar de zonnige top van de Col du Turini (14,9 kilometer à 7,3 kilometer). Team Sky, met Bernal en Kwiatkowski binnen de gelederen, was nog niet in de problemen gekomen, maar kreeg zaterdag toch te maken met serieuze tegenstand.

Reusachtige kopgroep krijgt de zegen
In de eerste plaats omdat al vroeg in de koers een reusachtige kopgroep de weg naar voren wist te vinden. Liefst 39 coureurs vormden de vlucht van de dag. Thomas De Gendt was erg actief in deze groep, evenals Philippe Gilbert, Yates, Giulio Ciccone, Simon Spilak, Pascal Eenkhoorn, Mike Teunissen, Tim Declerq, Matthias Frank en López.

Gilbert was in deze groep de best geplaatste coureur op bijna twee minuten van leider Kwiatkowski en dus was de kopgroep niet heel gevaarlijk te zijn. Het lukte het peloton, ondanks controle van Team Sky, nooit om de volledige grip op de etappe te krijgen: de voorsprong van de kopgroep bleef namelijk stijgen en stijgen. Met nog veertig kilometer te gaan – op 25 kilometer voor het begin van de slotklim – was de voorsprong van de kopgroep zelfs meer dan zes minuten, waardoor Gilbert opeens weer meedeed in het klassement.

Thomas De Gendt sprokkelt bergpunten
De voorsprong werd behaald door het goede samenwerken van de kopgroep én door het beulswerk van Thomas De Gendt, die zich volledig richtte op de bergtrui. Dat deed hij met succes. Hij kwam op alle klimmen van de dag – behalve de Col de Turini – als eerste boven.

Daniel Martinez grijpt de ritzege na machtig gevecht
Op de Col de Turini kwamen de verwachte namen bovendrijven in de kopgroep. Yates en López vochten om de zege, terwijl ook Nicolas Edet en Daniel Martinez zich kranig verweerden. Zij behielden hun voorsprong van zes minuten met verven, pas in de laatste kilometers slonk de voorsprong een klein beetje. De vier koplopers leken elkaar om de beurt een doodsteek te geven, maar kwamen uiteindelijk toch steeds weer bij elkaar. In de slotkilometer was het vervolgens Martinez die nog het meeste in de tank had zitten: hij greep de ritzege voor de andere drie coureurs.

Gilbert rukt op naar plek twee, Bernal de nieuwe leider
Daarna barstte de strijd om het klassement los. De grote uitdager van Kwiatkowski bleek niet Bernal te zijn, maar Gilbert, die deel uitmaakte van de omvangrijke kopgroep. Gilbert finishte op meer dan twee minuten van winnaar Martinez en had daarna nog twee minuten nodig om de leiderstrui over te nemen. Alhoewel de voortekenen gunstig waren, kwam het niet zover. De eerste favorieten meldden zich al een minuut later aan de finish. De Belg rukt in het klassement echter wel op naar de tweede plaats.

Twee Colombianen bleken in het groepje der favorieten de beste te zijn. De jonge Bernal drukte zijn wiel op de top van de Col de Turini net iets eerder over de meet dan Nairo Quintana. Samen hadden zij alle anderen favorieten één voor één uit het wiel gereden. Kwiatkowski moest passen op twee kilometer van de meet, terwijl Bob Jungels en Wilco Kelderman al veel eerder moesten lossen. Met deze prestatie nam Bernal de leiderstrui over van zijn teamgenoot, die meer dan een minuut moest toegeven.

Morgen wordt de laatste bergachtige rit in Parijs-Nice verreden. Daarin verdedigt de Colombiaan van Team Sky een voorsprong van 45 seconden op Gilbert en 46 seconden op Quintana.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.