Daniel McLay blijft Ackermann voor in Tour of Guangxi

vrijdag 18 oktober 2019 om 09:04
Daniel McLay blijft Ackermann voor in Tour of Guangxi

foto: Cor Vos

Daniel McLay heeft zijn ploeg EF Education First, waar hij na dit seizoen afscheid neemt, een fraai WorldTour-succes bezorgd in de tweede etappe van de Gree-Tour of Guangxi. In Qinzhou bleef hij Pascal Ackermann en Matteo Trentin voor in een chaotische sprint.

Op de tweede dag reed het peloton van Beihai, waar Fernando Gaviria gisteren de winst pakte in de openingsrit, naar drie lokale ronden rond Qinzhou, van elk 19 kilometer. Hier klopte Pascal Ackermann vorig jaar Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen in een massasprint. Ook voor vandaag werd een snelle aankomst verwacht, want het 152,3 kilometer lange parcours was vrijwel biljartvlak. Sterker, het was de enige van de zes ritten, waar geen bergpunten te verdienen waren.

Drie vluchters met ook Vanmarcke en De Vreese
Even na elf uur ’s ochtends lokale tijd werd het startsein gegeven voor etappe twee van de Tour of Guangxi. De lange vlucht kwam al vroeg tot stand. EF Education First-Belg Sep Vanmarcke, in september nog winnaar van de Bretagne Classic, sloeg de handen ineen met landgenoot Laurens De Vreese en de Fransman Jérôme Cousin en gezamenlijk reden zij weg bij het peloton, dat de drie vluchters vervolgens op twee en tweeënhalve minuut altijd binnen schootsafstand hield.

foto: Cor Vos

In het peloton werd aanvankelijk het tempo bepaald door Gaviria’s ploeg UAE Emirates, en later ging ook BORA-hansgrohe in dienst van Ackermann meedraaien. Op de plaatselijke ronden rond Qinzhou staken ook Deceuninck-Quick Step (voor Davide Martinelli) en Dimension Data (voor Jay Robert Thomson) een handje toe, waardoor zij langzaamaan op de kopgroep begonnen in te lopen. Bij het ingaan van de slotronde hadden de vluchters nog slechts anderhalve minuut.

Vanmarcke vecht tegen de bierkaai
Op tien kilometer van de aankomst begon Cousin te pokeren, terwijl het peloton de vluchters op de lange, brede wegen al in het vizier had. Zijn medevluchters De Vreese en Vanmarcke trokken zich er weinig van aan en bleven stug ronddraaien. Tot Vanmarcke het niet snel genoeg vond gaan en er nog eens een lap op gaf. Op 7,5 kilometer van de streep reed de Belg vooraan weg om zich dan over zijn stuur te krommen en solo op jacht te gaan naar het etappesucces.

Het bleek echter vechten tegen de bierkaai: het peloton bleef doorjagen en op drie kilometer van de finish was ook Vanmarcke ingelopen. In de slotfase was de controle ver te zoeken. Uiteindelijk ging op tweehonderd meter Daniel McLay hard aan rechts van de weg, weg van de drukte aan de linkerkant. Daar raakte Pascal Ackermann tot zijn frustratie even ingesloten. De Duitser kwam dan tekort om zijn Britse collega van zijn eerste WorldTour-zege te houden.

Ackermann greep zo voor de tweede dag op rij naast ritwinst, nadat hij gisteren alleen Fernando Gaviria voor zich dulden. Wel hield de Duitser, dankzij de bonificatieseconden, aan de tweede rit de leiderstrui over.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Headlines

Materiaalzone