donderdag 30 mei 2024 om 19:11

Danny Nelissen over olympische keuze Van der Poel: “Zoveel kansen heeft hij niet”

Video Mathieu van der Poel rijdt aankomende zomer de olympische wegwedstrijd in Parijs en gaat niet mountainbiken. Voor velen kwam deze beslissing afgelopen maand als een verrassing, maar Van der Poel zelf noemde het “de meest logische keuze”. Tijdens de podcast bij de Launch Party van de nieuwste RIDE Magazine sprak de tafel over de keuze van de wereldkampioen op de weg.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Danny Nelissen is ervan overtuigd dat MVDP de juiste keuze heeft gemaakt: “Er is niets mooiers dan voor de Sacré-Coeur olympisch kampioen te worden als Nederlander die ook nog Mathieu heet.” De voormalig commentator doelt op Mathieu Cordang die tijdens de Olympische Spelen van 1900 in Parijs het goud pakte op de drie kilometer. Helaas werd deze koers niet officieel erkend door de IOC.

Volgens Nelissen was het combineren van de verschillende disciplines geen optie. “Je moet op een gegeven moment gewoon kiezen. Het zijn twee verschillende fietsen en inspanningen. Bovendien is het mountainbike-niveau ook te hoog om beiden ‘even’ te doen. Ook niet als je Mathieu bent.”

foto: George Deswijzen

Nelissen spreekt over een gouden kans. “Zoveel kansen om olympisch kampioen te worden zijn er niet. Het is iets dat nog mist op zijn palmares.” Daaraan voegt de voormalig wielrenner toe dat de Spelen dit jaar ook nog eens georganiseerd worden in het thuisland van zijn grootvader.

Volgens Raymond Kerckhoffs is er de afgelopen jaren een duidelijke trend te zien. “Vanaf vorig jaar is hij eigenlijk begonnen om keuzes te maken. Een Tirreno-Adriatico rijden in dienst van de klassiekers, waar hij vroeger overal een beetje wilde spelen.”

“We herinneren ons allemaal nog wel de Giro waarin hij om de dag idiote aanvallen deed en achteraf nog tevreden was dat hij twee uur op kop had gereden”, vervolgt Kerckhoffs. Maar dit ‘vervelen in het peloton’ van Van der Poel lijkt volgens de wielerjournalist verleden tijd: “Ik denk dat die mening helemaal veranderd is nu hij echt de smaak te pakken heeft na het behalen van grote overwinningen.”

Van der Poel ging tot het gaatje tijdens de Giro van 2022 – foto: Cor Vos

Kerckhoffs ziet veel overeenkomsten met het programma van MVDP van vorig jaar. “Ook toen zat er een periode van twee weken tussen de Tour de France en een eendagswedstrijd op een stadsparcours. Hij weet dus hoe hij op zijn best kan zijn”, voegt de RIDE-journalist toe.

Rodrick de Munnik – uitgever en hoofdredacteur van RIDE Magazine – vindt het wel jammer dat Van der Poel niet voor de ‘dubbel’ gaat. “Ik had het wel rock-‘n-roll gevonden”, geeft hij aan. “Maar je moet niet vergeten dat het mountainbiken ook al nu begint”, doelt De Munnik op het Europese MTB-seizoen dat in Nove Mesto begonnen is afgelopen weekend.

Listen to “RIDE Zomer Podcast over Van der Poel en Pogacar, met Danny Nelissen” on Spreaker.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.