David Gaudu koestert grote ambities voor komende Tour de France: “Ik droom van het podium”
foto: Cor Vos (archief)
donderdag 30 mei 2024 om 18:09

David Gaudu koestert grote ambities voor komende Tour de France: “Ik droom van het podium”

David Gaudu was al eens vierde in de Tour de France, maar verzadigd is hij door die prestatie geenszins. De komende editie mikt hij namelijk op nog meer. “Ik droom van het podium”, zei de klimmer van Groupama-FDJ in een interview met L’Équipe.

“We nemen het zoals het komt en zullen proberen agressiever te koersen”, begon Gaudu. “Als ik aan het einde van de eerste week achtste of negende sta, hoop ik mee te glippen met de vlucht. Ook als ik daarmee het risico loop om te exploderen en terug te vallen naar plek vijftien of twintig. Maar wat ik zeker niet ga doen, is bewust tijd verliezen in de eerste paar dagen. (…) Ik wil mezelf geen limieten stellen.”

De 27-jarige renner wil de andere favorieten voor het klassement zo lang mogelijk volgen. “Ik heb al met de besten kunnen wedijveren in Parijs-Nice”, doelt hij op de editie van vorig jaar, waar hij tussen Jonas Vingegaard en winnaar Tadej Pogacar als tweede eindigde. “En het jaar ervoor finishte ik als vierde in de Tour. Slechts twee renners zijn van een hoger niveau dan de anderen, waarvan één (Tadej Pogacar, red.) dat nog heeft laten zien in de Giro. Zij zullen in het middelpunt van de belangstelling staan. Maar we zullen zien hoe het tijdens de koers gaat.”

Podium in de Tour
“Mijn droom is het podium”, vervolgt de Fransman. “Eerlijk gezegd is mijn grootste droom winnen, maar ik moet realistisch zijn. Dat wordt heel, heel lastig. Het podium is haalbaarder, al wordt ook dat heel zwaar.”

Gaudu wist dit seizoen één overwinning te boeken: op 13 april schreef hij de Tour du Jura op zijn naam. Een dag eerder was hij derde in de Classic Grand Besançon Doubs. Na dit succesvolle weekend kwam hij niet echt dicht meer bij een zege. Wel was hij nog negende in de koninginnenrit van de Ronde van Romandië, die hij als nummer veertien van het klassement afsloot.

Momenteel is Gaudu op hoogtestage op Tenerife. Voorafgaand aan de Tour de France zal hij nog meedoen aan het Critérium du Dauphiné en het Frans kampioenschap op de weg.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.