David Gaudu ongenaakbaar op lastige aankomst Romandië
foto: Cor Vos
vrijdag 3 mei 2019 om 17:17

David Gaudu ongenaakbaar op lastige aankomst Romandië

David Gaudu heeft de derde etappe van de Ronde van Romandië gewonnen. Op de lastige aankomst in Romont was hij de snelste in een sprint. Rui Costa eindigde op de tweede plaats, Primož Roglič werd derde. De Sloveen van Jumbo-Visma blijft leider.

Ook op de vierde dag moesten de renners een aantal keer uit het zadel voor de beklimmingen naar Sorens, Vuisternens-en-Ogoz, Vauderens en Villars-Bramand. Niet meteen de meest lastige beklimmingen, maar ze zouden wel in de kleren kruipen was vooraf de verwachting – zeker in die van de sprinters. Na de laatste klim was het nog dertien kilometer tot de streep, maar het bleef in de slotfase op en af gaan.

Spervuur aan demarrages in de beginfase
In aanloop naar Sorens, de eerste klim na 11,2 kilometer, was het een spervuur aan demarrages. Een groepje van zes renners met daarbij ook de Belg Remco Evenepoel sloeg de handen ineen, maar het peloton wilde niet laten begaan en nog voor de top was alles weer samen. Ook sprinter Sam Bennett probeerde een vlucht op touw te zetten. Er kwam echter geen steun voor de Ier, die zich dan weer liet terugzakken.

Na dertig kilometer kwamen dan vijf renners samen vooraan: Kenny Elissonde, Lennard Kämna, Michael Albasini, Michael Storer en Jan Tratnik, de winnaar van de openingstijdrit, rukten zich los uit het pak en zagen even later Andrey Amador en Roland Thalmann aansluiten. De kopgroep reed bijna 1:50 weg, maar de aanwezigheid van de kort geklasseerde Amador baarde het peloton zorgen. De Costaricaan en ook Albasini lieten zich daarop terugzakken.

Deze samenstelling kreeg de zegen van het peloton, dat Nikita Stalnov nog de oversteek zag maken. Op de derde beklimming naar Vauderens na 96,8 kilometer bedroeg de voorsprong van de zes vluchters 1:52. Toch hield het peloton hen binnen schootsafstand. Met een tijdsverschil van 1:30 werd begonnen aan de laatste vijftig kilometer, terwijl de ploegmaats van leider Primož Roglič hun verantwoordelijkheid namen in de achtervolging.

Vluchters ingerekend voor de laatste klim
Kort voor de voet van de vierde en laatste gecategoriseerde klim naar Villars-Bramand viel dan het doek voor de vroege vluchters. Met nog altijd Jumbo-Visma en ook Team Ineos op de voorposten ving het peloton dan de laatste zeventien kilometer aan. Ook EF Education First ging zich bemoeien met de koers. Een flink uitgedunde groep rondde de top van deze laatste klim, waarna het nog dertien kilometer tot de streep was. Vlak werd het echter nergens meer.

Bij het ingaan van de laatste zeven kilometer ging het niet hard genoeg voor Thomas De Gendt. Met de handen rustend op het stuur en zonder omkijken probeerde de Belg de boel wat op te schudden en al snel pakte hij honderd meter. Het peloton zat echter niet stil en drie kilometer later werd de aanvaller van Lotto Soudal weer ingerekend door de ploeggenoten van Patrick Bevin bij CCC, die zich eveneens van voren posteerden.

De nervositeit nam toe in aanloop naar de voet van de laatste oplopende strook naar de finish. Ook leider Roglič spande zijn koersschoenen wat vaster aan. Winnen deed de Sloveen woensdag al in La Chaux-de-Fonds en hij leek deze nieuwe buitenkans niet aan zich voorbij te willen laten gaan. Door een valpartij van Gianluca Brambilla in de slotfase zag Sonny Colbrelli zijn kansen in rook opgaan en ook Steven Kruijswijk werd erdoor opgehouden.

Gaudu snelt naar de ritwinst
Daarop was er nog maar een kleine groep renners die kans maakte op de ritzege. Rui Costa ging de sprint als eerste aan, maar op 150 meter van de finish zag de Portugees de jonge David Gaudu voorbijsnellen. De Fransman van Groupama-FDJ viel nooit meer stil en boekte een eenvoudige overwinning. Primož Roglič werd derde en bleef in het bezit van de gele leiderstrui. Er resten nog twee etappes: morgen staat de koninginnenrit op het menu, zondag de afsluitende tijdrit.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.