David van der Poel: “Brons is maximaal”
zondag 10 januari 2016 om 21:52

David van der Poel: “Brons is maximaal”

David van der Poel wist vooraf dat het podium mogelijk was en concludeerde tijdens het NK Veldrijden in Hellendoorn dat dit om plek drie zou gaan. “Ik voelde al vrij snel dat Mathieu en Lars de sterksten waren”, vertelt de crosser van BKCP-Corendon aan onder andere WielerFlits.

Slopende omloop
“Het zwaarste stuk vond ik eigenlijk van de finish tot de eerste materiaalpost”, legt hij uit. “Dat leek misschien helemaal niet zo, maar dat liep heel vies omhoog en bolde heel slecht. De grond zoog er ook een beetje. Dat deed gewoon zeer aan de benen. Het was een parcours waar je heel weinig kon herstellen. Maar ook eentje waar het moeilijk was om volle bak te rijden, want dan kwam je jezelf tegen. Al vrij snel bleek dat Lars en Mathieu de sterksten waren. Wij konden wel een paar keer terug aansluiten, omdat zij van voren allebei niet wilden rijden. Halverwege had Lars in de gaten dat ik op mijn limiet zat. Hij kwam na de kuil voorbij en ik voelde al vrij snel dat ik hem niet kon volgen. Toen heb ik het gat zo klein mogelijk proberen te houden, ook in functie van Mathieu. Maar ik zag hem helemaal niet komen. De volgende ronde herpakte hij zich natuurlijk geweldig door in één ruk naar Lars toe te rijden. Dat is wel zijn kwaliteit.”

Geen antwoord op Mathieu en Van der Haar
Van der Poel wist vervolgens snel dat brons het maximaal haalbare was. “Thijs van Amerongen moest toch al snel lossen bij elke versnelling. Daarom wist ik dat ik voor plek drie moest strijden met Corné van Kessel, eigenlijk al toen Lars wegschoot in de vierde ronde. Die pakte snel vijftien tellen en dat is niet ideaal. Toen Mathieu even later voorbij kwam, heb ik ook niet geprobeerd om aan te pikken. Hij reed te snel. Corné heeft dat wel gedaan, maar die kwam zichzelf daardoor tegen. In de laatste drie á vier rondjes heeft hij het werk aan mij gelaten, wat misschien begrijpelijk is. Maar ik ga dan natuurlijk ook niet als een idioot op kop rijden, zeker ook omdat ik weet dat ik die twee vooraan toch niet ga terug halen. Daarom heb ik al heel snel voor mezelf uitgemaakt dat ik voor de derde plek moest gaan.”

Komende weken belangrijk
“Bij de laatste passage in de kuil, waar je uit kon fietsen, had ik de voorlaatste ronde gezien dat Corné een beetje moeite had”, gaat de oudste zoon van Adrie van der Poel verder. “In de slotronde was het vervolgens best wel een strijd om daar als eerste aan te komen. Maar dat lukte mij. Ik kwam vervolgens fietsend boven en zag dat Corné af moest stappen. Daardoor had ik direct een heel mooi gaatje en wist ik dat een podiumplek binnen handbereik had. Het gevoel was vandaag echter niet zoals ik gehoopt had. Ik ben met Mathieu meegegaan op stage en voelde me daardoor tot vandaag heel erg goed. In de wedstrijd was dat dan toch niet het geval, ik had ook geen superbenen of iets. Mijn seizoen is niet echt denderend tot nu toe, dus dan is deze derde plek mooi meegenomen. Het gaat ook steeds beter, want een maand of twee geleden had ik hier niet bij de eerste zes gereden. In dat opzicht ben ik wel tevreden en hoop ik dat het gevoel nu beter wordt richting de komende drie weken. Met twee Wereldbekers en het WK staat er nu een belangrijke periode voor de boeg.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.