David van der Poel: “Mathieu is veel rustiger dan vorig jaar”

Door , zaterdag 2 februari 2019 om 08:37
David van der Poel: “Mathieu is veel rustiger dan vorig jaar”

©Photopress.be

Voor David van der Poel, de oudere broer en kamergenoot van de grote topfavoriet voor het WK veldrijden, is in Hotel Fjelsted Skov in Ejby een belangrijke taak weggelegd. “Mathieu rustig houden, een normale omgeving bieden en hem zoveel mogelijk afleiden van zondag”, vertelt hij aan WielerFlits. “Momenteel lukt dat aardig.”

“Een jaar geleden, in de aanloop naar het WK in Valkenburg, liep Mathieu heel gespannen rond”, begint David zijn verhaal. “Hij gedroeg zich anders dan anders. Heel gefixeerd op die wedstrijd. Stress… Het was de eerste keer dat ik hem zo zag. De reden weet ik niet echt. Was het omdat het WK in Nederland plaatsvond? Was het omdat hij het gevoel had dat hij na die gemiste kans in Bieles iets recht te zetten had?”

“Het was in elk geval niet oké”, herinnert David zich. “Het is hier dan ook mijn taak om Mathieu zo rustig mogelijk te houden, hem een normale omgeving te bieden en hem zoveel mogelijk af te leiden van zondag. En ik moet zeggen, voorlopig valt dat bijzonder goed mee. Hij is veel rustiger dan een jaar geleden.”

Rechttoe rechtaan
Zondagnamiddag om 15u hoopt David net als zijn broer goed uit te startblokken te schieten. “Ik sta op de tweede rij en heb normaal een degelijke start in de benen. Met wat geluk draai ik met de eersten het veld in. Of ik dan nog iets voor Mathieu kan betekenen, is een ander verhaal. Ik denk dat de tijd voorbij is dat je bewust een gaatje kan laten vallen. Daarvoor is het niveau ook te hoog en het verschil tussen de drie toppers en de rest te groot.”

Dat Mathieu dat ook niet vraagt, vertelt David er bij. “Totaal niet. Mathieu houdt ook helemaal niet van die tactische besprekingen vooraf. En ik volg hem daar in. Hij stak er dit seizoen zo bovenuit… Hij moet gewoon van zijn eigen kracht uitgaan, rechttoe rechtaan koersen en met niemand rekening houden.”

Wisselvallig
David van der Poel (26) moest gisteren meer over zijn broer praten dan over zichzelf. Maar daar heeft hij al lang vrede mee. “Dat ben ik gewoon. En het is ook logisch. Mathieu heeft een indrukwekkend seizoen achter de rug én hij is de kopman van het Nederlandse team. Ik weet trouwens niet hoe hoog ik de lat voor mezelf moet leggen. Vorig jaar reed ik goed in de aanloop naar Valkenburg en startte ik met nogal wat ambitie. Maar dit seizoen vind ik mezelf zeer wisselvallig presteren. Iets waar ik niet echt een verklaring voor heb. Pontchâteau (7de) bijvoorbeeld was heel goed, Hoogerheide (23ste) was dan weer heel slecht. Ik ga hier dan ook geen grote voorspellingen doen. Ik hoop op een gewoon, normaal gevoel. Dan zien we wel waar we uitkomen.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.