De beste Belgische wielrenster van 2019
foto: Cor Vos
dinsdag 10 december 2019 om 08:00

De beste Belgische wielrenster van 2019

Eindejaarslijstjes In de maand december blikt WielerFlits traditioneel terug op het afgelopen wielerseizoen met de reeks Eindejaarslijstjes. Wat waren de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar en welke renners verdienen nog een eervolle vermelding voor 2019? Iedere werkdag is er een nieuwe lijst met bijbehorende poll. Vandaag staan de Belgische vrouwen centraal.

Anno 2019 zijn er nog altijd mensen die in de ontkenningsfase zitten, maar steeds meer mensen beginnen fietsende vrouwen actief te volgen en te waarderen. De vrouwen komen steeds meer in beeld en prestaties worden meer en meer uitgelicht. Als we alleen al kijken naar het aantal TV-uitzendingen, mogen we zeggen dat de aandacht exponentieel groeit. Wie vijf jaar geleden live dameswielrennen op televisie wilde zien, moest het doen met een wereldkampioenschap, een Ronde van Drenthe en met een beetje geluk een wedstrijd als de Healthy Ageing Tour.

Weinig mensen die erin geloofden dat koersen als Gent-Wevelgem, Strade Bianche en de Amstel Gold Race ook live op TV zouden worden uitgezonden. Een samenvatting van enkele minuten was al heel wat. Maar kijk, er is in een paar jaar een serieuze inhaalslag gemaakt. Er valt nog altijd een hoop werk te verzetten, maar er is zonder meer sprake van een opwaartse tendens. En hoewel zeker op internationaal gebied de Nederlandse rensters overheersend zijn, kloppen rensters uit andere landen serieus aan de deur.

In dit lijstje passeren de allergrootste toppers uit het vrouwenpeloton nog eens de revue. Hun belangrijkste prestaties komen voorbij en uiteindelijk is het aan u, beste volger van WielerFlits, om uw stem uit te brengen op uw favoriet.


flag-be Lotte Kopecky

Met Lotte Kopecky heeft België een groeibriljant in handen. En de 24-jarige Belgische heeft laten zien op twee fronten tot de wereldtop te behoren. Allereerst is daar de baan. De WK’s vielen wat tegen: de wereldtitel ploegkoers werd verloren aan Nederland en zelf kwam Kopecky met Jolien D’hoore aan haar zijde niet verder dan de zevende plaats. Geen ramp, maar wel een ontgoocheling. Desondanks behoren Kopecky en D’hoore nog altijd tot de kanshebbers op olympisch goud in Tokio. Evenals onkruid vergaat klasse niet eenvoudig.

Op de baan kon het misschien wat beter, er zijn zeker genoeg positieve dingen te vermelden. Denk maar aan de winst bij de wereldbeker in Cambridge, of recent nog een tweede plaats op de ploegenachtervolging in Hong Kong. Maar op de weg heeft Kopecky zich tot subtopper weten te ontwikkelen. Neem de winst in de Vuelta a la Comunitat Valenciana, de eerste vrouwenkoers op het Europese vasteland, of de overwinning in de MerXem Classic. Of pak haar derde plaats in de Driedaagse Brugge-De Panne achter sterke sprinters Kirsten Wild en Lorena Wiebes. Daar blijkt de progressie van Kopecky wel uit.

Lotte Kopecky pronkt met haar kampioenstrui – foto: Cor Vos

Maar misschien wel haar beste prestatie van het jaar leverde Kopecky in het noorden van Nederland. De provincie Drenthe vormt elk jaar het decor van de Ronde van Drenthe, een wedstrijd om de Women’s WorldTour. Het komt nogal eens voor dat het peloton in die wedstrijd geplaagd wordt door erbarmelijke weersomstandigheden, zo ook dit jaar.

De regen kwam met bakken uit de hemel en de met slijk bekleedde keienstroken deden herinneren aan de meest heroïsche edities van Parijs-Roubaix. Het was glibberen en glijden, maar Kopecky hield zich knap staande. In de absolute slotfase kon ze niet mee met het koptrio dat om de zege zou sprinten, maar met een vijfde plaats kan ze meer dan tevreden zijn.

Ook haar tweede plaats in de Lotto Belgium Tour en de winst op het BK tijdrijden zijn serieuze adelbrieven. Het maakt dat Kopecky mag worden beschouwd als een serieuze kanshebster voor de titel Belgische renster van het jaar.

Belangrijkste prestaties Lotte Kopecky in 2019
flag-be BK op de weg: Tijdrit flag-nr1
flag-europe EK op de weg Alkmaar: Mixed Relay – Vierde
flag-europe EK baanwielrennen Apeldoorn: Ploegenachtervolging – Vijfde

flag-hk WB baanwielrennen Cambridge: Madison (met Jolien D’hoore) – Winst
flag-hk WB baanwielrennen Hong Kong: Madison (met Jolien D’hoore) – Tweede
flag-hk WB baanwielrennen Hong Kong: Ploegenachtervolging – Tweede


flag-cn Tour of Chongming Island – Derde in eindklassement
flag-be Driedaagse Brugge-De Panne – Derde
flag-it Giro Rosa – Derde in de tiende etappe
flag-gb Prudential RideLondon Classique – Vierde
flag-be Ronde van Drenthe – Vijfde


flag-es Vuelta a la Comunitat Valenciana – Winst
flag-be MerXem Classic – Winst
flag-be Lotto Belgium Tour – Tweede in eindklassement
flag-be Dwars door de Westhoek – Derde


flag-be Sofie De Vuyst

In 2017 kwam Sofie De Vuyst heel hard ten val. Ze mocht beslist niet mopperen dat haar wielercarrière niet voorbij was, zo hard was de klapper die ze maakt. Seizoen 2019 werd haar beste jaar ooit, het levert haar zelfs de titel Flandrienne van het jaar op. Waar heeft ze dat aan te danken?

Denk aan ereplaatsen in wedstrijden als de Flanders Ladies Classic (tweede), de Erondegemse Pijl (derde) en de Classique Morbihan (tweede). Ook haar prestaties op het WK (veertiende), La Course (vijftiende) en de Giro Rosa (vijftiende) waren niet mis, maar haar overwinning in de Brabantse Pijl steekt er met kop en schouders bovenuit.

Sofie De Vuyst zegevierde in de Brabantse Pijl – foto: Cor Vos

Wie het nieuws heeft gevolgd weet dat bij deze nominatie van Sofie De Vuyst een grote kanttekening staat. Namelijk: een positieve dopingtest. Bij een out-of-competition-controle op 18 september zouden exogene steroïden in haar urinestaal zijn vastgesteld. Ze heeft dus wat uit te leggen en dat probeert ze ook te doen, via haar B-staal probeert ze haar onschuld aan te tonen.

De Vuyst werd na bekendmaking van de positieve test per direct op non-actief gesteld door Parkhotel Valkenburg. Eind september werd bekend dat ze in 2020 de overstap maakt naar het Australische Mitchelton-Scott. Die ploeg heeft nog niet in het openbaar gereageerd op de test van De Vuyst.

Belangrijkste prestaties Sofie De Vuyst in 2019
flag-it Giro Rosa – Vijfde in de achtste etappe
flag-fr GP de Plouay – Zevende
flag-europe EK op de weg Alkmaar: Mixed Relay – Vierde

flag-be Brabantse Pijl – Winst
flag-fr La Classique Morbihan – Tweede
flag-be Flanders Ladies Classic-GP Sofie de Vuyst – Tweede
flag-be Erondegemse Pijl – Derde


flag-be Julie Van de Velde

Julie Van de Velde mag niet ontbreken in dit eindejaarslijstje. Ze boekte op knappe wijze haar eerste UCI-zege in de GP Sofie De Vuyst, door uitgerekend Sofie De Vuyst te kloppen in een sprint. Ze kwam in de laatste ronde aansluiten bij De Vuyst, die in de sprint op de verrassing probeerde te spelen. Van de Velde pareerde die versnelling en veegde zodoende de nul van de tabellen.

Julie Van de Velde – foto: Cor Vos

Van de Velde is geen veelwinnaar à la D’hoore of Kopecky, maar haar resultaten mogen er zeker zijn. Een tweede plaats in Gracia Orlova achter de ongenaakbare Marta Bastianelli is een keurig resultaat, net als een derde plaats in het BK op de weg. Ook een zeventiende plek in het eindklassement van de Giro Rosa toont aan dat ze over kwaliteiten beschikt.

Belangrijkste prestaties Julie Van de Velde in 2019
flag-be BK op de weg: Wegrit – flag-nr3
flag-be BK op de weg: Tijdrit – Vijfde

flag-be Flanders Ladies Classic-GP Sofie de Vuyst – Winst
flag-cz Gracia Orlova – Tweede in eindklassement


flag-be Jolien D’hoore

Eind vorig seizoen maakte Jolien D’hoore de overstap naar Boels-Dolmans, de grootste en meest dominante ploeg in het vrouwenwielrennen. Maar helaas, het werd niet zo’n mooi jaar als het had kunnen wezen voor D’hoore. De eerste keer dat de pechduivel toesloeg was tijdens de Drentse Acht van Dwingeloo, een koers die werd verreden bij stormachtige omstandigheden.

Niet lang na het WK baanwielrennen (waarin ze haar stempel niet kon drukken) kwam D’hoore hard ten val. Daarbij brak ze haar sleutelbeen. Er werd gedacht dat haar voorjaar geheel naar de vaantjes was, maar ze kon uiteindelijk in de Ronde van Vlaanderen haar rentree maken. Een topklassering zat er echter niet in.

Na het klassieke voorjaar volgden drie WorldTour-overwinningen. Op de eerste dag van de Emakumeen Bira schoot D’hoore op overtuigende wijze raak, en in de OVO Energy Women’s Tour pakte ze zelfs twee dagzeges mee. Twee weken later kwam daar ook de tweede plaats op het BK tijdrijden bij. Het zou haar laatste podiumplaats van het seizoen zijn, omdat in de BeNe Ladies Tour het noodlot weer toesloeg. Nu was het de elleboog die krak zei.

Ondanks een hoop pech boekte D’hoore toch drie WorldTour-zeges – foto: Cor Vos

D’hoore kreeg ook een stevige tik op mentaal vlak. De valpartijen hebben er stevig ingehakt. Zo ging ze een tijdje offline op social media. Maar de Gentse besloot om ondanks de tegenslag de handdoek niet te werpen. D’hoore zou niet de eerste topsporter zijn die sterker terugkomt na ferme tegenslag.

Onlangs toonde ze tijdens de wereldbeker baanwielrennen in Hong Kong al dat ze weer in de stijgende lijn zit. Misschien rijdt ze komend seizoen wel sterker dan ooit. Ze richt zich op de Olympische Spelen van Tokio, waar ze met iets meer fortuin zomaar enkele medailles zou kunnen winnen.

Belangrijkste prestaties Jolien D’hoore in 2019
flag-be BK op de weg: Tijdrit – flag-nr2

flag-hk WB baanwielrennen Cambridge: Madison (met Lotte Kopecky) – Winst
flag-hk WB baanwielrennen Hong Kong: Madison (met Lotte Kopecky) – Tweede
flag-hk WB baanwielrennen Hong Kong: Ploegenachtervolging – Tweede
flag-hk WB baanwielrennen Hong Kong: Omnium – Derde


flag-gb OVO Energy Women’s Tour – 2 ritzeges
flag-es Emakumeen Bira – 1 ritzege


flag-be Sanne Cant

Goed, het huidige veldritseizoen verloopt nog niet alles op rolletjes, maar Sanne Cant heeft zeker recht om in dit lijstje te staan. Dit seizoen staat ze nog op nul, maar afgelopen jaar boekte Cant diverse successen.

Zo stak ze de DVV Trofee en de Superprestige op zak en werd ze tweede in het eindklassement van de wereldbeker. Daarnaast haalde ze traditiegetrouw haar Belgische kampioenstrui op. Ook op de weg behaalde ze enkele leuke klasseringen, waaronder een vierde plaats op het EK in Alkmaar en een vierde plaats op het BK tijdrijden, op slechts een zucht van het podium.

En dat is drie! – foto: Cor Vos

Haar mooiste moment van afgelopen jaar beleefde Cant ongetwijfeld in het Deense vissersplaatsje Bogense. Daar gaf ze namelijk al haar concurrentes het nakijken en snelde ze naar haar derde opeenvolgende wereldtitel in het veld. Ze rekende op knappe wijze af met het sterke Nederlandse blok en op anderhalve ronde van het einde zette ze haar concurrentes definitief op achterstand. Ondanks verwoede pogingen van de achtervolgsters kon niemand Cant meer achterhalen.

En daar heeft Cant nog altijd profijt van. Hoewel het in het huidige seizoen wat minder gaat, mag ze nog wel elke dag die felbegeerde regenboogtrui aantrekken. Dat moet toch een flinke pleister op de wonde zijn.

Belangrijkste prestaties Sanne Cant in 2019
flag-wc WK veldrijden Bogense – flag-nr1
flag-be BK veldrijden – flag-nr1
Eindklassement Superprestige – Winst
Eindklassement DVV Verzekeringen Trofee – Winst
Eindklassement wereldbeker veldrijden – Tweede

flag-europe EK op de weg Alkmaar: Mixed Relay – Vierde
flag-be BK op de weg: Tijdrit – Vierde


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.