De Brussels Cycling Classic was ooit ‘de Klassieker der Twee Hoofdsteden’
Foto: Cor Vos
woensdag 29 mei 2024 om 14:20

De Brussels Cycling Classic was ooit ‘de Klassieker der Twee Hoofdsteden’

De Brussels Cycling Classic is een naam die we nog niet zo lang in de wielerwereld kennen, maar de eendagskoers – die deel uitmaakt van de Proseries van de UCI – kent immers vooral onder de naam Parijs-Brussel een behoorlijk lange historie. WielerFlits neemt je mee in de geschiedenis van deze klassieker.

‘De Klassieker der Twee Hoofdsteden’ werd in 1893 (zelfs nog drie jaar voor de eerste Parijs-Roubaix) voor het eerst verreden. Het groeide onder die naam uit tot een van de meest prestigieuze najaarsklassieker.

De uitgevers van het Parijse wielerblad La Bicyclette namen het initiatief om een prestigieuze wedstrijd te organiseren tussen de Franse en de Belgische hoofdstad. André Henry, een metselaar uit het Belgische Verviers, werd de eerste winnaar. Het zou tot 1906 duren voordat er een tweede editie kwam. In de beginjaren bedroeg de afstand liefst vierhonderd (!) kilometer, in de loop der jaren is dat afgebouwd tot ongeveer de helft. Voor de Eerste Wereldoorlog domineerden de Fransen, met Octave Lapize en Lucien Petit-Breton op kop.

Daarna namen de Belgen de regie over. Alle grote namen uit de Belgische wielersport prijken op het palmares, zoals Rik van Steenbergen, Rik van Looy, Eddy Merckx, Roger De Vlaeminck, Freddy Maertens en Tom Boonen.

Tom Boonen won de laatste Parijs-Brussel – foto: Cor Vos

In de eenentwintigste eeuw verloor deze klassieker echter grondig aan status en kwam het in het continentale circuit terecht. Ook het parcours werd – onder meer door de kortere afstand – minder lastig, waardoor deze wedstrijd de status van spurtersklassieker kreeg. Robbie McEwen zette zich in die periode maar liefst vijfmaal op de erelijst, tot op heden nog steeds een record.

In 2013 besloot de organisatie nogmaals om het roer helemaal om te gooien. De start lag voortaan niet meer in de buurt van Parijs, maar – evenals de aankomstlijn – in de Belgische hoofdstad Brussel. Het betrof meteen een volledig Belgische wedstrijd, waarop ook de naam op de schop moest. De Brussels Cycling Classic was geboren, en kreeg met André Greipel meteen een mooie naam op de erelijst. Later zouden ook onder anderen Tom Boonen en Remco Evenepoel zich bij dat lijstje voegen.

Laatste tien winnaars Brussels Cycling Classic
2014: flag-de André Greipel
2015: flag-nl Dylan Groenewegen
2016: flag-be Tom Boonen
2017: flag-fr Arnaud Démare
2018: flag-de Pascal Ackermann
2019: flag-au Caleb Ewan
2020: flag-be Tim Merlier
2021: flag-be Remco Evenepoel
2022: flag-nl Taco van der Hoorn
2023: flag-fr Arnaud Démare

In seizoen 2024 wordt de Brussels Cycling Classic verreden op zondag 2 mei.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.