De Ceuster-Bonache bouwt aan steviger wegprogramma: “Zal Laura en Alicia motiveren”
Foto: De Ceuster-Bonache
donderdag 23 november 2023 om 18:55

De Ceuster-Bonache bouwt aan steviger wegprogramma: “Zal Laura en Alicia motiveren”

Interview De Ceuster-Bonache bouwt aan de toekomst. De veldritploeg van onder andere Laura Verdonschot, Alicia Franck en Suzanne Verhoeven zette de voorbije weken verschillende stappen, wat de ploeg in de toekomst moet helpen om een kwalitatiever zomerprogramma aan haar rensters aan te bieden. “We hopen zo meer jonge meisjes te triggeren om voor ons te kiezen”, zegt ploegleider Rob Peeters aan WielerFlits.

Een belangrijke factor is de samenwerking met Acrog-Tormans, een opleidingsploeg die al meer dan 75 jaar actief is in de koerswereld. “Vorig jaar ondervonden we te veel problemen met het wegprogramma”, legt Peeters uit. “We wilden onze meisjes een mooi programma bieden, maar we kwamen tot de vaststelling dat onze selectie daar nog niet uitgebreid genoeg voor was. Van zodra er iemand ziek werd, kwamen we in nauwe schoentjes.”

“Het doel was dus om extra rensters te zoeken. Maar toevallig kwam ik in contact met de mensen van Acrog-Tormans, die ik nog goed kende van vroeger. Zij gaven aan dat ze hun jeugdrensters geen optimaal wegprogramma konden bieden, omdat ze niet de tijd en de juiste mensen binnen de ploeg hadden. Zij beschikten wel over veel jonge rensters, wij hadden juist een tekort, dus hebben we gezegd: hoe kunnen we elkaar iets bieden? Extra mooi is dat we een opleidingsproject kunnen opstarten.”

Verdonschot begon sterk aan het seizoen – foto: Cor Vos

Jesse Vandenbulcke
Voldoende rensters hebben is één ding, maar De Ceuster-Bonache wil ook competitief zijn tijdens het zomerprogramma. In dat kader komt voormalig Belgisch kampioene Jesse Vandenbulcke over van Human Powered Health – toch een respectabel WorldTeam. Op het eerste zicht een opvallende stap, maar er zit wel degelijk een visie achter. “Een moderne veldrijder heeft een steeds zwaarder programma nodig op de weg. Dus is het belangrijk om die wedstrijden steeds verder uit te bouwen”, vindt Peeters.

“Alleen, we merkten dat onze dames zich in die wegkoersen moesten bewijzen. Ze waren goed in orde, probeerden in de aanval te rijden of in beeld te komen. Maar eerlijk? We botsten geregeld op onze limieten en misten iemand met een killersinstinct die zo’n koers kan afmaken. Daarom was het belangrijk om daar iemand zoals Jesse tussen te zetten. We hebben haar iets kunnen aanbieden wat op dit moment beter in haar leven past, ze is een jonge mama. Dankzij haar hebben meisjes als Laura, Alicia en Lotte Baele nu een doel om dat wegprogramma vast te pakken, en soms zelfs voor winst te gaan.”

Blijven groeien
Wat dat betreft is het aantrekken van de 27-jarige Vandenbulcke een eerste stap. “We denken dat haar aanwezigheid deuren zal openen. Misschien kunnen we er ook andere jonge talenten mee triggeren. Dat ze voortaan denken: ‘hey, bij De Ceuster-Bonache hebben ze ook een mooi programma en goede omkadering. We moeten niet per sé naar de grote teams die in alle grote koersen rijden.’ Wij zijn ook ambitieus en willen als ploeg stappen blijven zetten.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.