De Clercq boekt fraaie dubbelslag in vijfde etappe Polen
foto: Sirotti
donderdag 6 augustus 2015 om 18:55

De Clercq boekt fraaie dubbelslag in vijfde etappe Polen

Bart De Clercq heeft een fraaie overwinning geboekt op de vijfde dag in de Ronde van Polen. De Belg van Lotto-Soudal vluchtte op vier kilometer van de streep weg uit een groep favorieten en reed solo naar de streep. Diego Ulissi (Lampre-Merida) en Sebastien Reichenbach (IAM) eindigden als tweede en derde.

Het was een loodzware dag in Polen. Een korte vlakke aanloop werd gevolgd door een nimmer aflatende stroom beklimmingen en afdalingen, die de renners behoorlijk op de pijnbank legden. Kopgroepen kwamen en gingen en achterin het peloton moesten velen het al vroeg laten lopen.

De groep waar de meeste muziek in zat, bestond uit elf man. Deze elf vonden elkaar in de laatste lokale lus en de groep bestond uit enkele ferme namen. Een ervan was die van Fabio Aru. De Italiaan, die in mei nog twee ritzeges boekte in de Giro d’Italia, heeft een punt te maken. Hij zal immers met ploegmaats Mikel Landa en Vincenzo Nibali afreizen naar de Vuelta a España en wie van die drie de kopman wordt, zal nog bepaald moeten worden. En dus toonde Aru zich in deze zware rit, door als een malle op kop te sleuren bergop.

Het harde werken van Aru betaalde zich in eerste instantie uit, want de groep die hem kon volgen was uitermate beperkt. Hij wilde onder andere Diego Ulissi lossen, omdat de Italiaan van Lampre-Merida nog wel eens goed wil sprinten. Dat plannetje lukte in eerste instantie, maar toen de bergen in de finale gedaan waren, haakte Ulissi zijn karretje weer aan. Het zorgde voor wat verwarring in de groep, aangezien niet iedereen evenveel zin had om zich alsnog de longen uit het lijf te rijden.

Bart De Clercq dacht daar anders over en katapulteerde zich met nog vier kilometer te gaan naar voren. Hij sloeg direct een aardig gat met de achtervolgers, waarin de besluiteloosheid nog altijd welig tierde. Uiteindelijk besloot Reichenbach de klus dan maar op zich te nemen en natuurlijk glipte Ulissi met de Zwitser mee. Het was niet genoeg, want De Clercq hield vol aan kop en Ulissi sprintte naar een tweede plaats.

De Clercq is de nieuwe leider in het klassement, met vier tellen voor op Ulissi en zes op Davide Formolo (Cannondale-Garmin).

flag-pl Ronde van Polen, uitslag vijfde etappe
Nowy Sacz – Zakopane (223 km)
1. flag-be Bart De Clercq (Lotto-Soudal) 5u48m49s
2. flag-it Diego Ulissi (Lampre-Merida) op 3s
3. flag-ch Sebastien Reichenbach (IAM) z.t.
4. flag-co Sergio Henao (Sky) op 7s
5. flag-be Ben Hermans (BMC) z.t.
6. flag-it Davide Rebellin (CCC) z.t.
7. flag-it Fabio Aru (Astana) z.t.
8. flag-fr Christophe Riblon (AG2R) z.t.
9. flag-es Ion Izagirre (Movistar) z.t.
10. flag-ru Ilnur Zakarin (Katusha) z.t.

Volledige uitslag

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Klassement na vijfde etappe
1. flag-be Bart De Clercq (Lotto-Soudal) 20u55m42s
2. flag-it Diego Ulissi (Lampre-Merida) op 4s
3. flag-it Davide Formolo (Cannondale-Garmin) op 6s
4. flag-be Ben Hermans (BMC) op 9s
5. flag-es Ion Izagirre (Movistar) z.t.
6. flag-ch Sebastien Reichenbach (IAM) z.t.
7. flag-it Fabio Aru (Astana) op 15s
8. flag-co Sergio Henao (Sky) op 16s
9. flag-fr Christophe Riblon (AG2R) op 17s
10. flag-ru Ilnur Zakarin (Katusha) z.t.

Volledige klassement

RIDE Magazine
42 Reacties
Sorteer op:
6 augustus 2015 20:09
Kwiatkowski bakt er dit seizoen idd niet veel van. Afgezien van zijn zege in de amstel stelt hij toch zwaar teleur. Hoe kan dat toch?

En ik geef Daan gelijk dat anderen dom noemen niet heel slim is.
6 augustus 2015 20:16
Quote:
Keshi - 6 augustus 2015 om 20:04
De 29e overwinning voor lotto-be. Hebben ze nu echt veel meer budget dan lotto-nl?

De injectie van Soudal heeft een groot verschil gemaakt. Volgens mij zitten ze daarmee op zo'n 12 miljoen. Dat is zeker anderhalf keer zoveel als LottoNL. Daarmee hebben ze bijvoorbeeld de mogelijkheid om een absolute wereldtopper als Greipel met zijn trein binnen boord te houden.

Los daarvan draaien ze natuurlijk een geweldig seizoen, vanmiddag in Denemarken waren ze ook al weer erg goed in dienst van thuisrijder Bak.
6 augustus 2015 20:40
Lekker bezig, het Belgische Lotto team dan! Budget NL team ook ruim 10 mio.
6 augustus 2015 20:43
Er is toch niets leukers dan purito en ll de kast op te jagen op wf
6 augustus 2015 20:55
@degrotemolen
En je weet zeker dat de schaatsers daar niet hun boodschappen van moeten doen?
6 augustus 2015 21:02
Ik heb begrepen dat ze op 8 miljoen zitten bij de LottoNL-wielerploeg. Die 10 zou dus best kunnen kloppen, als dat inclusief de schaatsers is.
6 augustus 2015 21:04
10,5 miljoen schijnt het budget te zijn ja, maar daar zit ook een schaatsploeg in. Ik neem aan dat (voor Nederland grote namen) Sven Kramer, Stefan Groothuis en Jan Smeekens niet voor niets rijden. Ook de omkadering van het schaatsen zal meetellen. Ik denk dat je de wielerploeg qua budget op 7,5 - 8,5 miljoen kan inschalen.
6 augustus 2015 21:16
@ el cyclisto:
Zo'n ronde als Utah (of USA Pro Challenge en California) wil ook helemaal geen WT worden. Die willen net al die Amerikaanse Pro-conti & conti ploegjes uitnodigen. Wat die koersen ook nodig hebben trouwens. Maar als ze WT worden, kan dat nu eenmaal niet meer. Haal je net het charme en het hart van deze koersen weg. Laat dus maar zo.

OT:
Zo, knap van Formolo! Jammer dat zijn tijdrit (die in de Giro toch) niet zo goed is anders gaf ik hem wel kansen om deze ronde te winnen.
6 augustus 2015 21:46
Jaja, als Bartje wint, is het altijd zéér nipt ;). Knap gereden!
6 augustus 2015 22:45
Iedereen die dacht dat Purito Kwiatkowski een onwaardige wereldkampioen noemde heeft, waarschijnlijk vanwege het rijden van TLJ, iets te vaak met zijn hoofd op het toetsenbord geramd.

1. Kwiatkowski is een onwaardige wereldkampioen.
2. Kwiatkowski is een wereldkampioen onwaardig.

Iedereen die denkt dat 1 hetzelfde betekent als 2 mag wel eens wat vaker een boek openslaan. Of gewoon pagina 850 van teletekst wat vaker lezen.
6 augustus 2015 22:50
Is hem gegund, maar nu er geen een nederlander meedoet om te prijzen hoef ik de t.v niet aan te doen. De ronde van Spanje wordt het zelfde laken en pak vrees ik. Jammer jammer, maar Bertus Jan Lindeman op de 41e plaats op 15minuten eerste nederlander..pfffff
Ga de komende dagen lekker van de zon genieten, wacht wel tot de canadese klassiekers komen, en wellicht de eneco tour die vaak heerlijk oranje gekleurd is (en niet van CCC ;) )
6 augustus 2015 22:57
Trouwens heerlijk die Facials van Prima Facie !
6 augustus 2015 23:14
Mooi dat Bart zijn 2e profkoers wint en al voor de 2e WT-wedstrijd dit jaar de leiderstrui mag dragen. Ik had eigenlijk verwacht dat hij de Tour zou rijden, hopelijk kan hij zich in de Vuelta nog enkele keren laten zien.
6 augustus 2015 23:19
Die Belgische Lotto echt een fijne ploeg. Zelfs zonder veelwinnaars Boeckmans en Greipel zijn er nog genoeg mannen die af en toe een mooie zege pakken. Toch mooier dan het leuke meedoen van de TLJ-renners.
6 augustus 2015 23:35
Budget is volgens berichten in de pers 10.5 mio. Euro 500 k voor wat schaatsen?
6 augustus 2015 23:48
@Omhoog73
Als je het wielrennen alleen maar volgt om je te kunnen verlekkeren aan Nederlands succes heb je een weinig te benijden leven. Probeer het korfbal, zeker weten dat je daar meer aan je trekken komt.
7 augustus 2015 11:30
@Jacco van Stierop
Zo slecht is het toch niet met het nederlandse wielrennen? Alleen door pech, toeval en onvoorziene omstandigheden kunnen we geen top tien renners volgen.

Korfbal kijken? Nee dank je straks zie ik jou nog in je korte broekje balletjes werpen ;)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.