De geruchten rond het parcours van de Tour de France 2020 op een rij

maandag 14 oktober 2019 om 14:50
De geruchten rond het parcours van de Tour de France 2020 op een rij

foto: Cor Vos

Aankomende dinsdag 15 oktober wordt het parcours van de Tour de France 2020 bekendgemaakt, dus is het weer tijd voor geruchten over het rittenschema. Welke cols doet de Tour aan? Hoeveel tijdritkilometers zijn opgenomen in het parcours? Als de geruchten kloppen, kent de Ronde van Frankrijk volgend jaar een slotweek met een koninginnenrit naar de Alpe d’Huez en een klimtijdrit naar La Planche des Belles Filles.

Spektakel in de openingsweek
De ASO wil meer spektakel in de eerste week van de grootste wielerwedstrijd van het jaar. Bekend is dat het Grand Départ op 27 juni in de Zuid-Franse kustplaats Nice plaatsvindt. De kans is groot dat in de eerste week al stevig geklommen moet worden in de omgeving van Nice. Zo zou de tweede etappe finishen op de beroemde Promenade des Anglais, na een lastige rit met daarin de Col de Turini en de Col d’Eze. Deze klimmen zijn bekend uit Parijs-Nice. Nog in de eerste week zijn twee aankomsten bergop gepland, schrijft Velowire.com. De renners finishen in de vierde etappe op de Orcières-Merlette 1850 en in de zesde rit op de Mont Aigoual.

Aan het einde van de eerste Tourweek trekken de renners richting de Pyreneeën. Op de zaterdag van het tweede weekend zou het peloton de Col de Portet-d’Aspet, de Col des Ares, de Port de Balès en de Col de Peyresourde voorgeschoteld krijgen. Een dag later, op de zondag, behoort de Col du Tourmalet tot de mogelijkheden. Op de eerste rustdag wordt vervolgens de reis gemaakt naar het westen van Frankrijk, waar de tweede week begint.

Na eerbetoon Jacques Chirac naar de Alpen
Tijdens die tweede week zou het peloton in de eerste rit het vasteland verlaten voor een start op Île d’Oléron, een eiland langs de westkust even ten noorden van Bordeaux. De finish lijkt die rit te liggen op Île de Ré, een ander eiland dat nog iets noordelijker ligt dan Oléron, ter hoogte van La Rochelle. Daarna trekt de Tour het binnenland in en zou een aankomst liggen in Sarran. Dit als eerbetoon voor de recent overleden Jacques Chirac. De voormalige Franse president woonde in het centraal gelegen Sarran.

Gedurende de tweede week rijdt het peloton verder richting de Alpen, dwars door Frankrijk. Over de ritten door het gebergte is nog niet veel bekend, maar volgens Velowire rijden de renners tijdens de slotweek door de Vallée de la Tarentaise. Gespeculeerd wordt over een extreem korte rit tussen Brides-les-Bains en Méribel, die dit jaar ook werd verreden in de Tour de l’Avenir. Dit zou overeenkomen met de grote hoeveelheid hotelreserveringen in deze regio.

Mogelijk krijgt Tignes nog een aankomst, als goedmaker voor de geannuleerde Touretappe van dit jaar. Verder suggereert La Flamme Rouge dat de koninginnenrit op Alpe d’Huez finisht. Het zou gaan om een bergetappe met daarin ook de Col de la Croix-de-Fer, de Col de Télégraphe en de Col du Galibier. Deze zou worden verreden op Quatorze Juilliet. De Franse feestdag valt door de vroege plek op de kalender (in verband met de Olympische Spelen) op de dinsdag in de slotweek van de Tour.

Klimtijdrit op La Planche des Belles Filles
Het sluitstuk van de Tour van 2020 vindt volgens de berichten plaats in de Jura en de Vogezen. Zo wordt gesproken van een finish op de Col du Grand Colombier en over een klimtijdrit met finish op La Planche des Belles Filles. Die klim is de laatste jaren uitgegroeid tot een vaste waarde in het parcours, maar lag steevast in de eerste week van de Tour. Komend jaar zou de tijdrit tussen Giromagny en La Planche des Belles Filles worden verreden op de laatste zaterdag van de ronde. Volgens de geruchten is dit ook de enige tijdrit in de Tour. De slotetappe eindigt op zondag 19 juli traditioneel op de Champs-Élysées in Parijs.

Mochten de geruchten kloppen, dan mogen we ons opmaken voor een Tour de France met veel spektakel. Al bepalen de renners dat nog altijd zelf. Dinsdag wordt in Parijs het volledige parcours gepresenteerd.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.