De Grijze Trui: etappe 17
vrijdag 23 juli 2010 om 13:16

De Grijze Trui: etappe 17

In maart dit jaar grapte Jens Voigt dat het tijd werd voor een Grijze Trui in de wielrennerij. Er zijn inmiddels zoveel ‘oudjes’ die rondrijden, dat er voor hen apart een rangschikking zou moeten komen. Wielerflits volgt de oudere renners deze Tour de France en geeft elke dag de uitslag van dit virtuele klassement. Alle renners van 1975 of daarvoor komen hiervoor in aanmerking. Vandaag etappe 17: Pau – Tourmalet.

De dag van de waarheid voor twee Tourfavorieten is natuurlijk ook de dag van de waarheid voor de oudere mannen. Kunnen zij het opbrengen om nog een maal drie verschrikkelijke bergen over te fietsen, ditmaal niet in de hitte maar in de mist? Blijft de situatie in het klassement ongewijzigd of volgt er een felle strijd om de zo gewilde grijze trui?

Als wielerfan hoop je op spektakel en verrassingen. De etappe naar Tourmalet bracht beide. Eerst was het oudwinnaar Sastre die een gooi deed naar de grijze trui. Virtueel had hij ‘m een korte poos, maar hij moest zijn vroege aanval bekopen met een flinke terugval. Eenmaal op de slotklim moest eerst Vinokoerov van de favorieten lossen. De man was al zo vaak in de aanval gegaan, dat hij zijn hoge positie in het klassement niet langer met succes kon verdedigen. Daarna volgden er meer slachtoffers. De enige renner die bij de favorieten wist te blijven was Christopher Horner. Uitgerekend de man die zelfs onder de oudjes van zijn ploeg Radioshack de vierde in de hiërarchie was, bleek bergop de sterkste van het stel.

De gehele klim bleef hij moeiteloos in het spoor van de jongere helden. Grote vraag bleef constant: waar is de grijze trui? Waar was Levi Leipheimer? Horner finishte vlak achter Robert Gesink. Een minuut en 45 seconden later bolde een ploeggenoot over de finish. Niet Leipheimer. Weer een tijdje later Armstrong. Horner was allang binnen toen ook Mario Aerts, als een van de betere grijze klimmers deze Tour, de streep passeerde. Pas na meer dan zeven minuten meldde Leipheimer zich. Uitgeput, gedesillusioneerd. Vele dagen had hij zonder moeite zijn leidende positie in het klassement verdedigd. Nu kreeg hij, in de laatste klimetappe, dan toch een inzinking. Hij verloor de grijze trui aan een oudere land- en ploeggenoot. Het ploegenklassement mag dan voor Radioshack zijn, evenals het complete podium van de grijze trui, maar de hoofdprijs is voorlopig voor een 38-jarige Amerikaan, geboren in Okinawa, Japan. Nieuwe leider: Chris Horner.

Grijze Trui Klasseringen
Uitslag rit 17: Pau – Tourmalet (174 km.)
1. Chris Horner (VS/Radioshack) 5u05m14s
2. Andréas Klöden (Duitsland/Radioshack) +1’45”
3. Lance Armstrong (VS/Radioshack) + 2’27”
4. Christophe Moreau (Frankrijk/Caisse d’Epargne) + 2’51”
5. Mario Aerts (België/OmegaPharma-Lotto) + 6’04”

Algemeen klassement na rit 17
1. Chris Horner (VS/Radioshack) 83u43m16s
2. Levi Leipheimer (VS/Radioshack) +4’47”
3. Andréas Klöden (Duitsland/Radioshack) +5’07”
4. Alexandre Vinokoerov (Kazakstan/Astana) + 6’30”
5. Carlos Sastre (Spanje/Cervélo) + 15’13”

Renner van de dag: Chris Horner
Chris Horner is met zijn 38 jaar zelfs onder de grijze renners een oudje. Toch kennen Europese wielervolgers hem pas een jaar of vijf goed. Voor achtereenvolgens Saunier Duval, Lotto, Astana en nu Radioshack deed hij dienst als trouwe klimknecht, met recent zelfs nog een prachtige eindzege (Ronde van Baskenland). Maar voor 2005 reed hij niet op Europese bodem. Niet dat hij stilstond, integendeel. Horner reed in de Verenigde Staten alles aan gort, won zowat elke (semi-)profkoers die daar wordt gehouden en bouwde een mooie reputatie op als wielerbeest. Prachtig voorbeeld: tijdens de Cascade Cycling Classic van 2008 nam hij een concurrent met materiaalpech mee, zowel renner als fiets! Goed, het ging om een topskieër, maar het getuigt van ongekende klasse dat Horner deze heldentaak op zich naam.

De reden van zijn lange verblijf in eigen land tussen de semi-profs is heimwee. In 1997 tekende hij namelijk een contract bij Française des Jeux, maar drie seizoenen op het Europese circuit deed hem terug verlangen naar de V.S. De reden van zijn tweede carrière in Europa is al even simpel: hij wilde de Tour de France eens proberen. In drie pogingen kwam hij nog niet verder dan een 15e plek. Dit jaar zou hij in dienst van Leipheimer en Armstrong hoogstwaarschijnlijk ook niet voor de topposities mee strijden.

Dat zou jammer zijn, want Horner lijkt zijn draai op Europese bodem te hebben gevonden en is een gevaarlijke klant voor elke zware koers. Het leek er de gehele Tour op dat hij in dienst van de kopmannen moest rijden. In de verkapte koninginnenrit naar Pau moest hij Lance Armstrong bijstaan bij diens ultieme poging nog een etappe te winnen. Bovendien verdedigde hij zo de goede klassering van Team Radioshack in het ploegenklassement. Horner reed opnieuw een hele dag in dienst, maar hield er wel een fraaie klassementsstijging aan over. Plotseling stond Horner weer hoog in de rangschikking.

Gisteren, in de laatste bergrit van deze Tour, kon Horner wel wat drie andere oudjes van zijn ploeg niet konden: meegaan met de favorieten. Hij hield schijnbaar makkelijk stand tegenover jonge kanonnen als Gesink en Kreuziger. Belangrijker voor hem, hij hoefde nu eens niet bij zijn oude kompanen te blijven. Leipheimer had een dramatische dag en verloor minuten. Klöden en Armstrong stonden al op flinke achterstand. Horner had alles te winnen, en eindigde de etappe keurig als achtste, nog voor Jürgen van den Broeck. In het algemeen klassement steeg hij naar plek tien, maar de mooiste prestatie is toch wel het veroveren van de grijze trui. De vraag is: kan hij die houden tot aan Parijs?

Links
Forumdiscussie Grijze Trui

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.