De Heistse Pijl was destijds een van de best gestoffeerde Belgische kermiskoersen
foto: Cor Vos
zondag 26 mei 2024 om 07:45

De Heistse Pijl was destijds een van de best gestoffeerde Belgische kermiskoersen

De echte fans van het Belgische wielrennen zullen de Heistse Pijl zonder twijfel kennen. De koers groeide in de 21ste eeuw uit tot een van de best gestoffeerde Belgische kermiskoersen en heeft dan ook heel wat grote namen op zijn erelijst. WielerFlits neemt je mee in de historie. 

De traditie van de Heistse Pijl gaat terug tot 1947, kort na de Tweede Wereldoorlog. Régionale de l’étape Constant Verschueren uit Itegem, deelgemeente van Heist-op-den-Berg, won er zijn eerste van de vijf kermiskoersen die hij dat seizoen op zijn naam zou schrijven.

De toon voor een jaarlijks terugkerende kermiskoers was gezet in Heist-op-den-Berg. De gemeente van Soulsister-zanger Paul Michiels in de provincie Antwerpen kreeg onder andere Rik Van Looy, Herman Van Springel, Roger Swerts en Frans Verbeeck later op de erelijst. Voornamelijk de passages van Van Looy waren memorabel. Tussen de eerste (1953) en de laatste (1969) zege van de Keizer van Herentals in de Heistse Pijl zat maar liefst zestien jaar.

Recordhouders zijn tot de dag van vandaag landgenoten Vic Van Schil en Marcel Laurens. Van Schil kennen we als de meesterknecht van Eddy Merckx in de jaren 60 en 70, maar in Heist mocht hij met drie overwinningen toch eens uit de schaduw treden. Mechelaar Laurens was vooral actief in de jaren 70 en schreef naast de Heistse Pijl ook de Brabantse Pijl op zijn palmares.

Sander Armée won de laatste Heistse Pijl als kermiskoers – foto: Cor Vos

Kort na de laatste overwinning van Laurens trok de organisatie in 1984 de stekker uit de Heistse Pijl. De Heistse klassieker verdween vervolgens bijna drie decennia uit beeld, tot de koers in 2008 nieuw leven ingeblazen werd door Jef Van den Bosch en zijn troepen. Dit allemaal ter ere van het 1000 jaar Heist-jubileum, en wederom als kermiskoers.

De Heistse Pijl was jaarlijks – op misschien Gullegem Koerse na – een van de best gestoffeerde Belgische kermiskoersen op de kalender. Winnaars als Greg Van Avermaet, Bjorn Leukemans en tweemaal Tom Boonen liegen er niet om. Het gaf de organisatie ook de vrijheid om in de drukke maand mei renners ‘los’ te contacteren en niet meteen volledige buitenlandse ploegen vast te moeten leggen.

Toch werd de organisatie alsmaar professioneler en van 2016 tot 2019 de sprong het als UCI 1.1-koers op de trein van de Bingoal Cycling Cup. Met sprintbom Dylan Groenewegen kregen we een gedroomde winnaar. Ook Jasper De Buyst en Alvaro José Hodeg mochten nog juichen dankzij de twee Belgische WorldTeams Lotto Soudal en Deceuninck-Quick Step, die vaak present tekenden.

Alvaro Hodeg was Jasper Philipsen te snel af in 2019 – foto: Cor Vos

In coronajaar 2020 ging de Heistse Pijl toch nog één keer als kermiskoers door het leven, om de talloze individuele renners die veel koersen geannuleerd zagen worden een kans te bieden om competitief te zijn. Sinds 2021 valt de eendagskoers weer onder het 1.1-statuut, maar behoort het niét meer tot de Exterioo Cycling Cup.

Laatste tien winnaars Heistse Pijl
2023: flag-be Olav Kooij
2022: flag-be Arnaud De Lie
2021: flag-nl Pascal Eenkhoorn
2020: flag-be Sasha Weemaes (kermiskoers)
2019: flag-co Alvaro José Hodeg
2018: flag-lv Emīls Liepiņš
2017: flag-be Jasper De Buyst
2016: flag-nl Dylan Groenewegen
2015: flag-be Sander Armée (kermiskoers)
2014: flag-be Tom Boonen (kermiskoers)
2013: flag-be Tom Boonen (kermiskoers)

De Heistse Pijl staat aanstaande zaterdag 1 juni op het programma.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.