De juiste brandstof tijdens een fietsrit is essentieel: het beste eten voor wielrenners onderweg
foto: Joris Knapen
donderdag 11 juli 2024 om 07:35

De juiste brandstof tijdens een fietsrit is essentieel: het beste eten voor wielrenners onderweg

Wielrennen vereist niet alleen een goed getraind lichaam en een sterke geest, maar ook de juiste brandstof om je prestaties op peil te houden. Er is een directe relatie tussen voeding en prestatie, vooral tijdens lange en/of intensieve ritten waarbij energievoorraden snel worden uitgeput. In het Zomernummer van RIDE Magazine gaat trainer en coach Robert van der Wulp dieper in op het beste eten voor onderweg.

“Het is mijn dochters verjaardag en de telefoon gaat. ‘Ik kan niet meer’, klinkt het vanuit Luxemburg. Het is Patrick, één van mijn klanten en hij is bezig aan de Jean Nelissen Classic. Ik heb de afspraak met mijn klanten dat ze me altijd mogen bellen als ze het niet meer zien zitten. Ik weet hoe het is om kei kapot te zitten, hoe graag je dan wilt opgeven en hoeveel spijt je daar later van kunt hebben. Meestal ben je even de weg figuurlijk kwijt en zijn een paar woorden genoeg om je weer in het goede spoor te krijgen.”

“Ik vraag wat hij heeft gedaan dat hij zo kapot zit. Hij blijkt niet per se te hard te hebben gereden, maar hij is al 125 kilometer onderweg en heeft slechts drie boterhammen met kaas gegeten. Te weinig eten is één van de dingen waarvoor ik hem had gewaarschuwd. Maar helaas hij heeft dat toch gedaan. Of juist niet, het is maar hoe je het bekijkt.”

‘Met de juiste brandstof en hydratatie kan je grenzen verleggen en doelen bereiken’
“Je kunt geen Gran Fondo rijden op een boterham met kaas. In elk geval niet wanneer je het beste uit jezelf wilt halen. Om een goede prestatie op de fiets te kunnen neerzetten, maar je vanzelfsprekend voldoende trainen en mentaal alles op orde hebben. Maar als je dan tijdens de rit onvoldoende eet en drinkt dan blijft die prestatie helaas toch uit. De juiste brandstof tijdens de rit zelf is essentieel. Hoe langer of intensiever de inspanning, hoe eerder je energievoorraden uitgeput worden.”

“Voeding speelt een cruciale rol in de prestaties en het welzijn van wielrenners. Door bewust te zijn van de impact van koolhydraten op de bloedsuikerspiegel, de calorieverbranding en de juiste strategieën toe te passen om een hongerklop te voorkomen, kun je je prestaties optimaliseren en genieten van lange, uitdagende ritten zonder energieproblemen. Met de juiste brandstof en hydratatie kun je je grenzen verleggen en je doelen bereiken, kilometer na kilometer.”

“Om te begrijpen hoe dat precies zit, kijken we eerst naar de systemen die het lichaam gebruikt als energiebron. Om het overzichtelijk te houden beperken we ons tot twee systemen: de vetverbranding en de koolhydraatverbranding.”


Ben je geïnteresseerd in het volledige verhaal uit RIDE Magazine over het ideale voedingspatroon voor wielrenners voor onderweg? Robert van der Wulp gaat in ons wielerblad dieper in op energiebronnen, de hongerklop, voedingsstrategieën en geeft enkele praktische tips voor jou als wielrenner.


Trainen: Eten onderweg
In de nieuwe RIDE Magazine (€9,95) deelt trainer en coach Robert van der Wulp zijn meest interessante tips. Hij helpt sporters van alle niveaus. Met dit verhaal in ons magazine gaat hij onder meer in op koolhydraten, die een primaire bron van energie zijn voor wielrenners tijdens intensieve inspanningen. Lees het trainingsverhaal in het 236 pagina’s tellende blad van RIDE. Bestel jouw exemplaar van het zomernummer 2024 van RIDE Magazine hier!

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.