De kansen op olympisch succes voor Theo Bos
foto: Sirotti
dinsdag 29 december 2015 om 15:00

De kansen op olympisch succes voor Theo Bos

Theo Bos keert definitief terug naar zijn grote liefde; de sprintonderdelen op de wielerbaan. De 32-jarige renner hoopt zich in 2016 te kwalificeren voor Olympische Spelen in Rio, waar hij wil meedoen op de teamsprint. Hoe groot is zijn kans?

De terugkeer van Bos was gisteren groot wielernieuws. De meervoudig wereldkampioen, die in 2009 de overstap naar de weg maakte, heeft zijn status als uithangbord van het baanwielrennen niet verloren. Een definitief afscheid is er ook nooit geweest. Wedstrijden op de wielerbaan waren de afgelopen winters een goede voorbereiding op het wegseizoen. Maar baanwedstrijden op het hoogste niveau waren niet aan de orde. Tot vorige maand.

Op het NK Teamsprint in Alkmaar, halverwege november, greep Bos net naast de nationale titel. Met zijn teamgenoten Teun Mulder en Tim Veldt was hij nog niet opgewassen tegen de huidige generatie topsprinters. Het NK Teamsprint en een weekend later het NK Omnium waren wel het laatste zetje voor zijn besluit de wegfiets voorlopig op te bergen.

Olympische Spelen
Wat meespeelt is zijn koersprogramma voor 2016. Bij MTN-Qhubeka, dat volgend jaar verder gaat als Dimension Data, heeft hij weinig uitzicht op grote wedstrijden. “De keuze tussen de weg en Olympische Spelen was snel gemaakt toen ik mijn wegprogramma kreeg. Je kunt jaarlijks terugkeren naar de Tour de Langkawi, Hainan en Ster ZLM Toer, maar die koersen heb ik inmiddels wel gezien”, legt Bos uit. “Misschien heb ik in Abu Dhabi wel mijn laatste valpartij meegemaakt. Voor mij is het nu alles of niets.”

De keuze tussen de weg en Olympische Spelen was snel gemaakt toen ik mijn wegprogramma kreeg – Theo Bos

Bos stond twee keer eerder op de Olympische Spelen. In 2004 greep hij net naast het goud op de individuele sprint na een meeslepende finale tegen de Australiër Ryan Bayley. De Spelen van Peking, vier jaar later, draaiden uit op een mislukking door een valpartij op de Keirin. De kans dat Bos zich voor de derde keer kwalificeert, is niet ondenkbaar, zegt bondscoach René Wolff. Sleutelwoorden zijn ‘meerwaarde creëren’, wat kortweg betekent dat hij sneller moet zijn dan de anderen.

De huidige teamsprintselectie, bestaande uit Matthijs Büchli, Hugo Haak, Nils van ’t Hoenderdaal en Jeffrey Hoogland, is een hechte groep en heeft inmiddels bewezen succesvol te zijn. Onder leiding van Wolff werd een kleine vijf jaar geleden een traject gestart met als einddoel goud in Rio. Het EK was twee maanden geleden een geslaagde tussentijdse test. Het drietal Haak, Van ’t Hoenderdaal en Hoogland ging naar huis met de Europese titel.

Bos maakt alleen kans op de positie als derde en laatste man, als directe concurrent van Haak. Hoogland is als middelste rijder een vaste waarde, terwijl een plek als starter is uitgesloten. De eerste man moet uit stilstand de trein op gang trekken. Daarbij komt het aan op explosiviteit en brute kracht. Tegen de spierbundels Van ’t Hoenderdaal en Büchli is de ranke Bos niet opgewassen. Naast Bos heeft ook BMX’er en baansprinter Roy van den Berg aangegeven olympische ambities te koesteren voor de teamsprint.

Kwalificatie
Voor beide renners geldt dat ze zich nog dienen te kwalificeren. De tijd dringt. Donderdag 11 augustus, de dag van de Olympische teamsprint, is al over minder dan acht maanden. Het is Bos en Van den Berg er alles aangelegen een goed NK Baan (gisteren en vandaag) te rijden. Bondscoach Wolff beslist op basis van de prestaties in het Sportpaleis Alkmaar wie meegaat naar de wereldbeker in Hong Kong (16-17 januari). Het kampioensteam Haak, Hoogland en Van ’t Hoenderdaal doet van 7 tot 12 januari mee aan de sprintcup van de Zesdaagse van Rotterdam en zal daardoor niet naar Azië afreizen. De weg ligt daardoor open voor het team Bos, Van den Berg en Matthijs Büchli.

Tijdens de wereldbeker in Hong Kong kunnen ze zich meten met de internationale top, bovendien zijn er startbewijzen te verdienen voor het wereldkampioenschap in Londen (3 t/m 6 maart). Bondscoach Wolff heeft aangegeven dat het WK doorslaggevend is voor de samenstelling van de selectie. “Ik was verrast toen Bos zijn ambities kenbaar maakte”, zegt hij. “Hij staat onder contract bij een wegteam en heeft normaal gesproken bepaalde verplichtingen. Van zijn ploeg krijgt hij nu alle vrijheid zich te kwalificeren. Wanneer hij kan aantonen voor het team van toegevoegde waarde te zijn, dan is hij welkom. Het is mijn taak het snelste team samen te stellen.” Die ploeg zal bestaan uit vier renners, de maximale grote voor het teamsprint-toernooi tijdens de Spelen. Daarvoor dienen zich nu dus zes renners aan.

Nieuwe meetmomenten
Voor de huidige selectie komt het nieuws van Bos niet als een verrassing. Onlangs ging hij al mee op trainingskamp. Dat hij zijn ambities nu publiekelijk heeft uitgesproken, kan Hoogland waarderen. “Mooi om te zien dat hij zich met volle overtuiging wil inzetten”, zegt Hoogland, die op het EK naast de teamsprint ook de sprint en de kilometer won. “Een beetje sporter weet dat topsport hard is. Wanneer Bos aantoont de snelste te zijn, zal dat consequenties hebben voor het huidige team. Onderling wordt daar wel redelijk veel over gesproken”, bekent hij.

Wanneer Bos aantoont de snelste te zijn, zal dat consequenties hebben voor het huidige team – Jeffrey Hoogland

Door de open sollicitaties van Van den Berg en Bos heeft het huidige viertal Büchli-Van ’t Hoenderdaal-Hoogland-Haak af te rekenen met nog een nadeel. De zorgvuldig samengestelde seizoensplanning moet herzien worden vanwege nieuwe meetmomenten. Een ‘probleem’ dat zelf gecreëerd is, volgens Hoogland. “Op het EK hebben we laten zien dat we kunnen meedoen met de top. Bij sommigen heeft dat de ogen geopend. Ik moet me nu extra bewijzen.”

De eerste dag van het NK Sprint sloot Bos gisteren af met een glimlach op het gezicht. Op de Keirin was hij op weg naar de overwinning, totdat hij in de laatste bocht uit zijn klikpedaal schoot. Twee uur later had hij meer succes op de individuele kilometer. Op dit onderdeel, waar bondscoach Wolff met arendsogen naar keek, verwees hij Hoogland met ruim verschil naar plek twee. Hoe hard de 32-jarige Bos nog kan sprinten, moet hij vandaag laten zien op de 200 meter.

RIDE Magazine
9 Reacties
Sorteer op:
29 december 2015 18:14
Comeback-pogingen van kampioenen spreken altijd tot de verbeelding. Het komt wel een beetje over als een negatieve keuze: er zat geen grote ronde in, dus dan maar proberen de OS te halen. Als hij echt droomt van succes op de OS, snap ik niet dat hij de keuze nu pas maakt.
29 december 2015 18:34
Ik kijk er wel van op dat hij zelf kan bepalen dat hij China en zo kan skippen op eigen initiatief. DD betaalt toch immers zijn boterham? Of rijdt hij straks in een DD shirt op de baan? In ieder geval: bos gaat er wel bij zijn in rio lijkt me.
29 december 2015 19:18
Pedaleur..
Niet zozeer een negatieve keuze. Zou eerder zeggen een keuze die zn hart hem ingeeft.. teruggaan naar dat waar hij het meest succesvol was. Of het lukt is een tweede, maar als de ploeg ermee instemt, wie zijn wij dan om het te bekritiseren. Iedereen zoekt de baan die hij/zij wil.
29 december 2015 19:28
@Pédaleur de charme,
Klopt enigszins. Volgens mij was zijn grote doel om nog een de Tour te rijden. Denk dat dat een grote rol heeft gespeeld om naar MTN te verkassen. Afgelopen jaar was echter een behoorlijk pech jaar en waardoor de kans op een Tourstart nu helemaal is verkeken.

Met het oog op Rio was het inderdaad beter geweest om eerder over te stappen, maar vorig jaar heeft hij dus voor MTN gekozen en daarmee een kans om de Tour te rijden.

@Manuel Beltran,
Dit zal hij niet zomaar zelf hebben kunnen bepalen. Hij zegt in ieder geval zelf dat dit in overleg met de ploeg is gegaan en dat hij dus toestemming heeft gekregen van de ploeg.

Hij zal op de baan inderdaad gewoon in een DD shirt rond gaan rijden. Behalve dan tijdens de wedstrijden waarin hij verplicht is in een Nederlands team-outfit te rijden, namelijk WK, EK, OS en ik denk ook tijdens World Cups.
29 december 2015 19:36
Theo verslaat net Jeffrey Hoogland in een direct duel op de sprint, dus het gaat er steeds beter uitzien voor hem.
29 december 2015 20:00
Mooi uiteen gezet. Heel duidelijk en een prima achtergrondartikel!
29 december 2015 20:07
Wauw, jullie Nederlands kunnen gewoonweg 2 teams inzetten die beide voor de medailles kunnen meedoen en dat op zo'n belangrijk nummer voor topnaties als Frankrijk, Duitsland, GB en Australië. Chapeau omdat klaar te spelen. (zoude we mss hier in het zuiden niet jullie B-team kunnen lenen voor Rio. We hebben hier gek genoeg wel geteld 0 sprinters ;) )
29 december 2015 21:44
Zou een stunt zijn van Van den Berg.
Hij heeft z'n pupil al opweg geholpen naar Rio (Ruby Huisman)
29 december 2015 22:57
Mooi dat de baan steeds meer leeft en er nu stevige concurrentie is voor de teamsprint.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.