De Koppenbergcross heeft zijn legendarische status volledig te danken aan de heilige kasseiklim
foto: Cor Vos
woensdag 1 november 2023 om 07:45

De Koppenbergcross heeft zijn legendarische status volledig te danken aan de heilige kasseiklim

De Koppenbergcross in Oudenaarde is een van de meest legendarische crossen van het veldritseizoen. Die epische status is volledig te danken aan de Koppenberg, de bult van Melden. Elk jaar opnieuw wordt er een spannende strijd gestreden op een bijzonder parcours. WielerFlits neemt je mee in de historie.

Het was in september 1988 dat in Oudenaarde voor het eerst werd gecrost. Nee, nog niet op de Koppenberg in Melden, maar aan ‘Den Doorn’ in Eine, een andere deelgemeente van de Adriaan Brouwerstad. De eerste twee edities werden gewonnen door Rudy Thielemans. Pas ter gelegenheid van de derde editie werd verhuisd naar de Koppenberg. Op de flanken van Vlaanderens meest beruchte helling lag een omloop beschikbaar met internationale allures en een Zwitserse look.

Door een aantal overlijdens in de organisatie namen de Sint-Pietersvrienden begin jaren ’90 echter een break. In de seizoenen ’93-’94 en ’94-’95 stond de cross niet op de kalender. Begin januari 1996 dook de wedstrijd opnieuw op. In eerste instantie bijzonder bescheiden en met een matig gestoffeerd deelnemersveld (B-renner Mario Lammens won de editie van 1996), maar snel zette de Koppenbergcross grote stappen voorwaarts en groeide hij tot een heuse klassieker.

Het gekende beeld, de meute op de Koppenberg – foto: Cor Vos

Na vier opeenvolgende organisaties begin januari, verhuisde de wedstrijd in 1999 naar Allerheiligen en de voorbije twintig jaar bleef 1 november de vaste afspraak in Melden. Peter Van den Abeele, recordhouder in de jaren ’90 met drie zeges, werd in het eerste decennium van deze eeuw overvleugeld door Sven Nys, die zich met maar liefst negen overwinningen in elf jaar tot Koning van de Koppenberg kroonde. Die titel draagt Nys nog steeds.

De hegemonie van Sven Nys zorgde er overigens voor dat toppers als Niels Albert, Zdeněk Štybar en Lars Boom uiteindelijk nooit met de felbegeerde kassei naar huis mochten. In 2002 was de Française Laurence Leboucher de allereerste dame op de erelijst. Ook de vrouwen zijn straks aan hun zeventiende editie toe. De Britse Helen Wyman is recordhoudster met vier zeges.

Sven Nys is de enige echte koning van de Koppenberg – foto: Cor Vos

Wat u nog moet weten? Dat de Sint-Pietersvrienden in 2017 de wedstrijd verkochten aan SportIDee, de overkoepelende organisator van de Ethias Cross, dat op zijn beurt dan weer werd overgenomen door Golazo, dat ook de X2O Trofee organiseert. De Koppenbergcross maakt sinds 2002 deel uit van de Gazet van Antwerpen Trofee, die na meerdere naamswijzigingen sinds 2020 jaar geleden als de X2O Badkamers Trofee door het leven gaat. Net als de voorbije jaren is het dit jaar de openingsmanche van het regelmatigheidscriterium.

Laatste tien winnaars flag-be Koppenbergcross
Mannen
2022: flag-nl Lars van der Haar
2021: flag-be Eli Iserbyt
2020: flag-be Eli Iserbyt
2019: flag-be Eli Iserbyt
2018: flag-be Toon Aerts
2017: flag-nl Mathieu van der Poel
2016: flag-be Wout van Aert
2015: flag-be Wout van Aert
2014: flag-be Wout van Aert
2013: flag-be Tom Meeusen

Vrouwen
2022: flag-nl Fem van Empel
2021: flag-us Clara Honsinger
2020: flag-nl Annemarie Worst
2019: flag-nl Yara Kastelijn
2018: flag-be Kim Van De Steene
2017: flag-gb Helen Wyman
2016: flag-be Jolien Verschueren
2015: flag-be Jolien Verschueren
2014: flag-nl Sophie de Boer
2013: flag-gb Helen Wyman

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.