De Lie wint op één been: hét beeld van de Famenne Ardenne Classic
Foto: Cor Vos
vrijdag 26 april 2024 om 18:00

De Lie wint op één been: hét beeld van de Famenne Ardenne Classic

Wie herinnert zich de Famenne Ardenne Classic van 2023 nu niet meer? Niet omwille van de fantastische wedstrijd, wél vanwege het wel erg opvallende finishbeeld van Arnaud De Lie. WielerFlits neemt je mee in de geschiedenis.

De Famenne Ardenne Classic is een bijzonder jonge koers. De eendagskoers is pas in 2017 voor het eerst georganiseerd. De Waalse krant La Dernière Heure besloot om de Famenne Ardenne Classic in het leven te roepen. Er zou voornamelijk door de regio’s Famenne en de Ardennen gekoerst worden, in de provincies Namen en Luxemburg. Het zou de Waalse seizoensafsluiter worden, nog na onder meer Binche-Chimay-Binche.

Moreno Hofland was de coureur die de koers als eerste op zijn palmares mocht bijschrijven. De Nederlander, die toen uitkwam voor Lotto Soudal, versloeg zijn concurrenten in een sprint van een uitgedunde groep. Aangezien Lotto Soudal ook de enige WorldTour-ploeg was aan de start, was Hofland op voorhand ook de gedoodverfde favoriet. De jaren nadien kroonden de Canadees Guillaume Boivin en de Oost-Vlaming Dimitri Claeys zich tot laureaat.

Nadien volgden twee echte rotjaren voor de organisatoren. Eigenlijk is er maar één woord nodig om te begrijpen waarom men tot twee keer toe niet kon organiseren: corona. In 2020 kregen ze van de UCI te horen dat Luik-Bastenaken-Luik op dezelfde dag op de vernieuwde najaarskalender kalender stond. “Omdat het onmogelijk was om een alternatieve datum te vinden, heeft het organisatiecomité besloten om de editie van 2020 te annuleren”, luidde het toen.

De Lie reed spectaculair naar de zege – foto: Cor Vos

Een jaar later kreeg de organisatie opnieuw slecht nieuws. Dit keer was het niet La Doyenne, maar Parijs-Roubaix dat roet in het eten gooide. Het monument werd uitgesteld door het coronavirus, waardoor het op dezelfde dag als de Famenne Ardenne Classic zou doorgaan. “De situatie is des te moeilijker te aanvaarden, aangezien er vooraf geen overleg heeft plaatsgevonden met de organisatoren die getroffen zijn door het uitstel van Parijs-Roubaix.”

De editie van 2023 werd meteen ook de meest memorabele, omwille van het finishbeeld. De nog altijd maar 21-jarige Arnaud De Lie reed met enkele machtige halen weg van de tegenstand, maar schoot met de finish in zicht plots met zijn rechtervoet uit zijn klikpedaal, maar won uiteindelijk toch nog – weliswaar op één been. De Lie boekte zo op een ongeziene wijze zijn tiende zege van 2023 en de Classic ging even viraal.

Vanaf 2024 sluit de Famenne Ardenne Classic het Waalse wielerjaar niet meer af. Wel wordt deze plots een week na Luik-Bastenaken-Luik gereden, met de verwachting dat sommige renners hun voorjaar nog een weekje langer rekken.

Laatste winnaars Famenne Ardenne Classic
2023: flag-be Arnaud De Lie
2022: flag-fr Axel Zingle
2021: niet verreden vanwege uitstel Parijs-Roubaix
2020: niet verreden vanwege uitstel Luik-Bastenaken-Luik
2019: flag-be Dimitri Claeys
2018: flag-ca Guillaume Boivin
2017: flag-nl Moreno Hofland

In seizoen 2024 staat de Ardenne Famenne Classic gepland op 28 april 2024.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.