Eindejaarslijstjes: De meest memorabele chasse patate van 2016
foto: Sirotti
vrijdag 30 december 2016 om 08:00

Eindejaarslijstjes: De meest memorabele chasse patate van 2016

De wielerwereld is in gedachte al bij het nieuwe wedstrijdseizoen. WielerFlits blikt heel de maand december terug op het wielerjaar 2016. Iedere dag een nieuwe terugblik en poll. Vandaag: De meest memorabele gestrande aanvallen van 2016.

Tom Dumoulin en Tony Martin in Eneco Tour

(vanaf 18:00 min.)

In tijdritten zijn ze grote concurrenten van elkaar. In de vierde etappe van de Eneco Tour waren ze voor even elkaars bondgenoot.

Voor Dumoulin was de Eneco Tour niet zijn fijnste koersweek van het jaar. In de tijdrit in Breda kon de Limburger geen rol van betekenis spelen (veertiende op twintig seconden van winnaar Rohan Dennis) en in de vierde rit belandde hij samen met Tony Martin in een typische chasse patat. De twee tijdrijders probeerden het gat op twee Astana-renners te overbruggen, maar kregen het gat nooit gedicht.


Julien Alaphilippe en Tony Martin in Tour

18-07-2016 Tour De France; Tappa 16 Moirans En Montagne - Bern; 2016, Etixx - Quick Step; Martin, Tony; Alaphilippe, Bryan; Bern;

foto: Sirotti

Een maand eerder raakte Martin al min of meer verstrikt in een soort chasse patat. In de zestiende etappe, met aankomst in Bern, koos de Duitser voor een koppeltijdrit met zijn Etixx-Quick-Step-ploegmaat Julien Alaphilippe. Hoewel ze weliswaar in de aanval reden, waren ze een speeltje voor het peloton.

Na een beginfase waarin snoeihard werd gereden, wist het tweetal urenlang voorop te blijven. Terwijl de snelheid niet onder de 47 kilometer per uur zakte, liepen verschillende pogingen van achtervolgers om het gat te overbruggen op niets uit.

Door het snoeiharde tempo van Martin werd die dag tien minuten op het snelste tijdschema ingelopen. En pas op dertig kilometer van het einde werd duidelijk dat de indrukwekkende aanvalspoging niet zou standhouden. Als dank voor hun urenlange aanval kregen beide renners die dag, bij hoge uitzondering, beiden de prijs voor de strijdlust.


Jérôme Cousin in Ronde van Luxemburg

Jérôme Cousin

foto: Sirotti

In de spannende slotrit van de Ronde van Luxemburg kwam de chasse patat op naam van Jérôme Cousin. Die dag verdedigde Maurits Lammertink zijn leiderstrui. In de slotrit naar Luxemburg stad lag al na 3,8 kilometer een tussensprint met bonificatiesecondes. Niet lang na die sprint wisten vijf renners weg te komen uit het peloton.

Roompot-Oranje Peloton leidde op dat moment de grote groep. Uiteindelijk probeerde ook Cousin naar de koplopers toe te rijden, maar hij verslikte zich in de grote voorsprong. Doordat geen enkele koploper nog enigszins gevaarlijk was in het klassement mochten zij ruim acht minuten voorsprong nemen. Voor de Fransman Cousin zat er lange tijd niets anders op dan bungelen tussen beide groepen.

In het slot van de rit werd iedereen weer teruggepakt en sprintte Philippe Gilbert naar de ritzege en behield Lammertink zijn gele leiderstrui.


[poll id=”364″]

RIDE Magazine
28 Reacties
Sorteer op:
30 december 2016 08:17
Een geforceerd lijstje dit. Een chasse patate is een zinloze achtervolging en dus per definitie niet echt memorabel. Martin-Dumoulin was ik al vergeten, Cousin heb ik nooit iets van geweten en Martin-Alaphilippe is wel memorabel maar geen echte chasse patate.
30 december 2016 08:24
@redactie Martin en Alaphillipe was geen chasse patat. Dat was gewoon een kansloze kopgroep. Die er zoveel en zovaak zijn in grote rondes. Een chasse patat is een aanvaller die blijft hangen tussen kopgroep en peloton en niet dichterbij komt.
30 december 2016 08:32
De favorietengroep in iedere bergetappe van de Tour...
30 december 2016 08:34
Da's wel een beetje treurig lijstje. Drie kandidaten, waarvan er 1 helemaal geen chasse patate is.
30 december 2016 08:42
Als ik de vorige reageerders goed begrijp, is het lijstje zelf een chasse patat?
;)
30 december 2016 08:43
al 72 % voor Philippe en Martin die dus niet in een chasse patat zaten, wat een onzin. ik pas.
30 december 2016 08:44
Je kan een chasse patate toch ook veel ruimer zien dan een renner die blijft hangen tussen twee groepjes. Als een renner plots een enorme inzinking heeft, spreek ik ook van een chasse patate, alhoewel de 'meest memorabele klop van de hamer' daar misschien beter bij past. Dat zou wel een tof lijstje zijn, spontaan denk ik aan Aru in de Tour.

Als we een chasse patate toch letterlijk gebruiken, lijkt die van Cousin me de grootste. Reageren op een kopgroep met 8 minuten voorsprong en er maar wat tussenin bengelen. Was er dit jaar in de Tour ook geen chasse patate van iemand?
30 december 2016 08:45
Jargon moet je wel juist gebruiken, normaal is Pirazzi een steen in dit soort ondernemingen en ook Hoogerland verstond dit metier.
30 december 2016 09:01
Contador, Sagan+Valverde en een zooi anderen in de tour
30 december 2016 09:05
@Sagan=Hulk

Dat jij een ruimere definitie hebt van Chasse patate betekent niet dat die definitie ook klopt. Een inzinking is geen Chasse patate. ;)

Verder met de rest eens en vooral de reactie van Joachim. Ik vind de lijstjes oprecht leuk, maar deze gaat zijn doel echt voorbij.
30 december 2016 09:10
Alaphilippe/Martin deed me erg naar de Trofeo Baracchi terugverlangen, en zou ik daarom een Baracchi Frituur, of een Atakkie Frituur noemen. Noem het voor mijn part een Attaque Purée, maar aub geen chasse-patate...
30 december 2016 10:00
"Je kan een chasse patate toch ook veel ruimer zien dan..."

Communiceren is slechts mogelijk als definities bestaan. Als iedereen zijn eigen betekenis aan een woord gaat geven, dan begrijpen we elkaar niet meer en kan dit forum in 2020 worden opgeheven :-(
30 december 2016 10:07
contador zijn chasse parate in de tour! kwam in tegenstelling tot valverde nooit bij de kopgroep. Memorabel omdat het van een type Contador wel verwacht wordt om zon kloof te dichten.
30 december 2016 10:11
Het doel van deze wielerflitslijstjes is een manier om terug te blikken op de memorabele gebeurtenissen van het afgelopen wielerjaar. Alle opmerkelijke renners, acties en etappes worden weer even in herinnering geroepen en dat kan ik wel waarderen.
Dit lijstje komt komt mij ook wat geforceerd over en ik vraag me daarbij af of wielerflits op deze manier hun lezers wel serieus neemt. Door met 3 keuzes te komen waarvan er minstens een geen chasse-patate was.
30 december 2016 10:15
Wat ook interessant is dat WF het in zo'n 55% vd polls het voor elkaar krijgt om de meest gekozen optie niet mee te nemen en deze vervolgens ook niet in de uitslag verwerkt krijgt.
Hartstikke leuk die lijstjes maar redelijk vaak hatsieflatsie-plakbandprit
30 december 2016 10:48
Chasse is het Franse woord voor jacht. Een Chasse patat kan dus nooit of te nimmer voor de kopgroep gelden.
30 december 2016 10:52
Worden er straks wat topics verwijderd, omdat de redactieleden elkaar met lollige lijstjes proberen te overtreffen? Het begin was leuk, maar het begint een beetje een farce te worden.
30 december 2016 10:53
In de etappe naar de Ventoux op 14 juli was er ook een groepje met Preidler, Gautier, Voss en een paar anderen tussen het peloton en de koplopers die bijna 15 minuten hadden. Het spel gi.g op de wagen toen er in het peloton in waaiers werd gereden en de boel uit elkaar vloog. Na de valpartij van Gerrans die 3 Sky renners met zich meenam stopte Froome om op zijn ploegmaten te wachten. Bijzondere etappe en dan hebben we het nog niet eens op wat er vlak voor Chalet Reynard gebeurde.
Memorabele etappe met een chasse patate. Daarom heb ik op iets anders gestemd, namelijk de etappe naar de Ventoux.
30 december 2016 11:00
Tip voor de redactie:
Eindejaarslijstje: wat was het slechtste lijstje?
Eindejaarspoll: willen jullie meer of minder lijstjes?
30 december 2016 11:04
@Geraint: Tenzij je het als "een jacht op de overwinning" beschouwt natuurlijk ;)
30 december 2016 12:00
Voor mij was de meest memorabele chasse patate de mislukte poging van Pozzato in de Giro waar Kluge won.
30 december 2016 12:22
Uhm... Cancellara en co versus Sagan?
30 december 2016 12:49
Er zullen vast wel een hoop chasse patatjes geweest zijn maar ik kan me er werkelijk waar geen enkele meer voor de geest halen. Volgens mij is dat ook inherent aan de chasse patate, dat de actie vrij zinloos is en dus nooit echt memorabel zal worden.
30 december 2016 12:51
@CyclingLover Dat was geen chasse patate, want Pozzato reed toen alleen op kop.
30 december 2016 15:43
De chasse patat is nu juist een van die fantastische ornamentjes in de wielerromantiek. Een onderneming waar het fatalisme van af druipt maar de onverzettelijkheid beklijft.

Het is evenwel een uitstervend fenomeen bij gratiegebrek van de calculatorcoureurs en 2016 in het bijzonder was een jaar zonder memorabel roekeloze kansloosheid.

Door de jaren heen is de term wel wat enger geworden lijkt het en denkt men vooral aan een eenling of hooguit duo die/dat nooit meer bij een (vroege) vluchr geraakt. Het begrip is vereenzelvigd met renners die niet alleen in die koers de schijn tegen zich hebben maar algemener een vrij kansloze impressie uitzenden. Ofwel: de chasse patat is vandaag de dag vaak enkel een chasse patat wanneer hij direct als zodanig te duiden valt. Als het de koers 'dient' en de spanning juist grotendeels rendeert door de achtervolgers (omdat de kopgroep te weinig aantrekkelijk is of de tweede groep vol sterke namen) zal men niet snel over een chasse patat reppen, ook niet als dat achteraf weldegelijk het geval bleek te zijn.

Een lange omslachtige ingeleide om tot mijn keuze te komen: Parijs-Roubaix dit jaar. Een ellelange en verbeten chasse patat van vooral Sagan en Cancellara die toch vrij snel kanslozer was dan alle verzamelde volgers wilden accepteren ten faveure van de koers.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.