De Nederlandse zeges van 2015
foto: Marcel Koch
donderdag 31 december 2015 om 10:00

De Nederlandse zeges van 2015

Nog een paar uur en dan is 2015 officieel ten einde. Het wielerjaar 2015 lijkt daarentegen al lang verleden tijd. Voordat we het afgelopen seizoen definitief tot de geschiedenis benoemen, presenteert WielerFlits een laatste terugblik op de prestaties van de Nederlanders om het geheugen op te frissen. Wie won ook alweer het eindklassement in de Ronde van Qatar? Het antwoord is terug te vinden in de interactieve zegekaart.

Wielerseizoen 2015 gaat vooral de boeken in als het jaar van de doorbraak van Tom Dumoulin. De Limburger zorgde afgelopen zomer voor Tourkoorts bij het publiek tijdens het Grand Départ in Utrecht. De valpartij een paar dagen later en daarna de indrukwekkende wederopstanding in de Ronde van de Spanje met twee ritzeges en zes dagen in de leiderstrui maken 2015 zonder twijfel het jaar van Dumoulin.

Er was dit jaar meer te vieren. Nederlandse wielrenners behaalden in totaal 85 UCI-zeges, waarvan tien in de WorldTour. De eerste overwinning werd al op 25 januari behaald door Wouter Wippert in de slotrit van de Tour Down Under, de eerste WorldTour-wedstrijd van het jaar.

PIC557158800

foto: Sirotti

De helft van het aantal zeges op het hoogste niveau staat op naam van Dumoulin, met tijdritzeges in de rondes van Spanje, Baskenland en Zwitserland (twee keer) en natuurlijk de fenomenale negende etappe in de Vuelta a España met aankomst bergop op de Alto Cumbre del Sol. Als gevolg van deze prestaties was er eind november weinig weerstand te horen toen de 25-jarige renner voor het tweede jaar op rij werd verkozen tot Wielrenner van het Jaar.

De vier andere zeges op het allerhoogste niveau werden behaald door Wout Poels in Tirreno-Adriatico, Jos van Emden won in augustus de tijdrit in de Eneco Tour en de ritzeges in de Ronde van Spanje door Bert-Jan Lindeman (etappe zeven) en Danny van Poppel (etappe twaalf).

Vier keer top-10 in grote rondes

(c) Tim De Waele/Etixx-Quick-Step

(c) Tim De Waele/Etixx-Quick-Step

Het zijn weliswaar geen overwinningen, de tweede plaatsen van Niki Terpstra in de Omloop Het Nieuwsblad, Gent-Wevelgem en Ronde van Vlaanderen zijn het vermelden weldegelijk waard. De Noord-Hollander presteerde heel het seizoen op hoog niveau met overwinningen in onder andere de Ronde van Qatar, het NK op de weg en de Ronde van Wallonië.

Ook in het algemeen klassement van de grote rondes lieten Nederlanders zich zien. Vier landgenoten eindigden bij de beste tien, waarmee een recordprestatie uit 1989 werd geëvenaard. In de door Contador gewonnen Giro d’Italia finishte Steven Kruijswijk als zevende. Robert Gesink en Mollema eindigde respectievelijk als zesde en zevende in Tour de France, terwijl Dumoulin zijn leiderstrui door een inzinking op de voorlaatste dag van de Vuelta verloor en terugviel naar plek zes.


Meer dan de helft van het aantal Nederlandse overwinningen werd behaald op het laagste profniveau, wedstrijden uit de UCI-categorie .2. In deze categorie werden in totaal 46 overwinningen behaald, tien minder dan in 2014. Vorig seizoen was een recordjaar met 104 zeges in totaal, waarvan er 56 op het .2-niveau. De reden van dit aantal zeges is simpel: de meeste Nederlandse wedstrijden behoren tot het .2 niveau en met zes continentale teams heeft ons land over vertegenwoordiging niet te klagen.

Tour de Yorkshire - Selby to York

foto: Allan McKenzie/SWpix.com

In 2015 klonk zeker niet alleen gejuich. In harde cijfers behaalden Nederlanders ruim 18% minder overwinningen dan een jaar geleden. Een aandeel in deze daling heeft de LottoNL-Jumbo-ploeg. De enige WorldTour-ploeg van Nederland sukkelde in het voorjaar met zieke renners en andere tegenslagen. De eerste seizoenszege liet mede daardoor extreem lang op zich wachten. Renners en management slaakten dan ook een diepe zucht van opluchting toen Moreno Hofland op 2 mei de hatelijke nul van het bord poetste in de Ronde van Yorkshire. Het team van manager Richard Plugge wist daar nog vier internationale zeges aan toe te voegen. En dat waren er onvoldoende, erkende Plugge.

Dylan Groenewegen - Foto: Sirotti

foto: Sirotti

Bij Roompot Oranje Peloton, de andere Nederlandse profploeg, lieten de eerste zegebloemen nog langer op zich wachten. De debuterende ProContinentale ploeg had in tegenstelling tot LottoNL-Jumbo geen last van druk en een hoog verwachtingspatroon, daarentegen bestond de oranje opleidingsformatie uit een groep met voornamelijk jonge, onervaren neoprofs. De ploeg liet al in januari bij de teampresentatie weten meer waarde te hechten aan het leerproces dan overwinningen. Uiteindelijk wist Maurits Lammertink voor het eerst in een oranje shirt te winnen. Later die dag, vrijdag 21 augustus, was het opnieuw raak in de Arnhem-Veenendaal Classic, waar sprinter Dylan Groenewegen de rapste was. Een maand later zegevierde hij ook in de prestigieuze Brussels Cycling Classic.

2016

PIC559943151

foto: Sirotti

De vooruitzichten voor het olympische jaar 2016 zien er goed uit. Dumoulin zal met arendsogen worden gevolgd. Weet hij opnieuw bij de beste tien te eindigen in een grote ronde en zodoende zijn status als ronderenner te bevestigen? En natuurlijk de olympische tijdrit in Rio de Janeiro. Met Gesink, Mollema en Kruijswijk heeft Nederland meer ijzers in het vuur voor de grote rondes.

Namens Nederland versterken in 2016 een aantal beloftevolle neoprofs het peloton. Van onder andere Floris Gerts, Steven Lammertink en Sam Oomen mag in hun eerste profjaar al het nodige worden verwacht. Daarover morgen meer, op nieuwsjaardag, in vooruitblikken op de beste neoprofs.

Door: Maxim Horssels & Nick Doup
Statistieken: ProCyclingStats.com / WielerFlits

RIDE Magazine
19 Reacties
Sorteer op:
31 december 2015 10:12
Ik ben vooral benieuwd naar wat Kelderman in 2016 kan uitrichten in grote rondes...
31 december 2015 10:15
leuk die grafieken en die landkaart, daar valt gelijk mijn oog op :)
31 december 2015 10:16
Mooi waardig overzicht. Ik zou toch ook Jasper Ockeloen niet vergeten.
31 december 2015 10:32
edit redactie: aangepast
31 december 2015 10:37
Hopen op iets meer zege's in WT koersen in 2016.
31 december 2015 11:33
Genoten afgelopen jaar van onze medelanders!!!

Volgend jaar hopen op meer.
Dumoulin, Gesink, Mollema, Kruijswijk, Terpstra, Poels, Kelderman

Genoeg toppers in de gelederen voor grote rondes (en in iets mindere mate klassiekers).

Ben ook benieuwd naar de prestaties van de jonge sprinters komend jaar: van Poppel, Hofland, Wippert, Sinkeldam, Groenewegen. Hopelijk ook op dit gebied (meer) succes!!!
31 december 2015 11:35
@ redactie: mis ik op het kaartje nog de zege van Moreno Hofland naar La Gileppe? Was in de Ster ZLM Tour.
edit redactie: bedankt, we gaan het aanpassen
31 december 2015 11:38
Iedereen kijkt in 2016 naar de grote namen van 2015? Ik hoop vooral dat TJS en Wilco Kelderman hun relatief sterke najaar een goed vervolg kunnen geven. En weer iets van hun grote talent kunnen laten zien.
31 december 2015 12:01
Ik mis de winst van BJ Lindeman van afgelopen Vuelta.
edit redactie: bedankt, we gaan het aanpassen
31 december 2015 12:07
Johim Ariesen met zijn 10 overwinningen op .2 niveau verdiend toch ook wel een vermelding in de 'special'.
31 december 2015 12:49
Redactie-post: Er misten inderdaad een paar zeges. Die zijn ergens verloren gegaan bij het instellen van de map. Als het goed is zijn ze nu allemaal toegevoegd!
31 december 2015 13:22
En wanneer komen de Engelse zeges? Of de Italiaanse? De Spaanse?
31 december 2015 13:26
@Rosanero: zie cyclingfash.co.uk, ciclismoflash.it, ciclismoflash.es of bijvoorbeeld cyclismeflash.fr of wielerflits.be voor overzichten over andere landen ;)
31 december 2015 13:59
En dan een foto van het NK bovenaan. LOL!
31 december 2015 13:59
@Rosenaro je hebt toch wel begrepen dat je kijkt op een Nederlandse site over wielrennen, dan is het toch logisch dat daar net iets meer aandacht is voor Nederlandse ploegen, renners en hun prestaties. Dat is echt niet heel vreemd hoor.

Vind het een mooi overzicht. Het geeft een goed beeld van de stijgende lijn voor het Nederlandse wielrennen, misschien net iets minder dan vorig jaar maar toch prima. Hopelijk volgend jaar weer eens een overwinning in een klassieker of misschien ook wel een eindoverwinning in een meerdaagse ronde. Ik ben heel benieuwd of we de lijn omhoog kunnen doortrekken.
31 december 2015 14:00
Mijn Hollandsche top 3 renners, waarbij overwinningen niet alles zeggen.

1. Dumoulin, niet omheen te gaan. Naast begenadigd tijdrijder nu ook een man die een rit in lijn kan afdrukken en zich als outsider voor een AK kan gaan melden. Deze man moet toch ook op de keien wat kunnen ? Bijzonder benieuwd wat aankomend jaar gaat brengen.
2. Poels. Momenteel voorversneller van de tourwinnaar en een meer dan onderscheidend optreden in de tour. Ik denk echt dat deze man de afgelopen 2 seizoenen de juiste keuze heeft gemaakt en het maximale eruit haalt, het wordt tijd voor een hooggebergte-etappe voor deze man.
3. Terpstra / Gesink. Klinkende overwinningen missen dit jaar maar beiden in hun niche bij de wereldtoppers.
31 december 2015 14:15
@RV
Je hebt toch een hekel aan lijstjes? ;)
31 december 2015 16:38
Top 3 Nederlandse overwinnigen dit jaar:

1. Tom Dumoulin die bergop Froome en Rodriguez verslaat. Echt een fantastische rit. Aanvallen, teruggehaald en op karakter toch winnen. Schitterend.

2. Tijdrit Dumoulin Vuelta. Als je op dat moment onder zo'n druk zo kunt presteren en de verwachtingen waarmaakt ben je een grote meneer. Zeker zo kort na de grote teleurstelling in de Tour.

3. Jos van Emden Eneco Tour. Meesterknecht Jos, de man die nooit zeurt, altijd de ballen uit de broek rijdt voor jan en alleman die een overwinning pakt. Schitterend en zo enorm gegund.

Top 3 qua Nederlandse wielermomenten.

1. Kruijswijk in de rit over de Mortirolo. Echt schitterend hoe hij daar na veel blessureleed liet zien gewoon een absolute klasbak te zijn. Ik had deze rit liever in het rijtje hierboven gezien. Als het aan Contador lag ook, maar Landa dacht anders. Toch een mooi moment.

2. Gesink La pierre Saint martin. Zelfde verhaal als Kruijswijk. Terug na veel ellende. Aanvallen en als 4e eindigen in die rit. Het was een fantastisch moment.

3. Rabo Liv in de Giro Rosa. Lang geleden dat een Nederlandse ploeg zo dominant in een grote koers is geweest. Van der Breggen super, ook nog ritzeges voor Brand en Ferrand Prevot en het jongerenklassement voor Niewiadoma. Ontzettend mooie koers.

Top 3 Nederlandse renners
1. Dumoulin. Ons grootste talent.
2. Terpstra. Wereldtop in de klassiekers.
3. Gesink. Die gaat komend jaar nog maar eens bevestigen hoe goed hij is.
31 december 2015 17:51
En de opkomst van Kruijswijk in de Giro mag er van mij ook bij.
Had helaas een hele zwakke ploeg mee, want anders eindigt die top-5.

Ook benieuwd naar de verdere ontwikkeling van Kelderman en of Boom nog iets gaat laten zien. Voor de rest een redelijk jaar, alleen de sprinters presteren nog niet echt, maar als ik kijk naar de concurrentie verwacht ik eigenlijk ook niet zoveel voor aankomend seizoen.
Maar, ik laat me graag verrassen!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.