De Ronde van Limburg zal voor Mathieu van der Poel altijd een bijzondere koers blijven
foto: Cor Vos
dinsdag 14 mei 2024 om 07:45

De Ronde van Limburg zal voor Mathieu van der Poel altijd een bijzondere koers blijven

De Ronde van Limburg wordt al meer dan 100 jaar georganiseerd. Het is dus een vaste waarde op de Vlaamse wielerkalender, waardoor er heel wat grote namen hebben gewonnen. De grootste is misschien wel Mathieu van der Poel. Voor de huidige wereldkampioen zal de Ronde van Limburg altijd speciaal blijven, want het was zijn eerste profzege op de weg. WielerFlits neemt je mee in de historie.

Voor de eerste editie van de Ronde van Limburg moeten we terug naar 1908. De Leuvenaar Alfons Lauwers, die in zijn carrière onder meer op het podium stond van Luik-Bastenaken-Luik, schreef toen de Belgische eendagskoers op zijn naam. Het parcours in Limburg stond klaarblijkelijk geschreven op het lichaam van Lauwers, want later won hij de wedstrijd nog een keer.

Renners als Pol Deman, die de eerste editie won van de Ronde van Vlaanderen, Marcel Kint, Rik Van Steenbergen, Frans Verbeeck, Eric Vanderaerden en Eddy Planckaert vinden we ook terug op de erelijst. De recordwinnaars, die elk tweemaal zegevierden, zijn de eerder genoemde Lauwers, Ernest Sterckx, Jozef Abelshausen, Eric Vanderaerden en… Mathieu van der Poel.

Jawel! Van der Poel won de Ronde van Limburg twee keer. Het lijkt inmiddels een eeuwigheid geleden, maar rond 2014 en 2018, de jaren dat Van der Poel won, stond de Nederlander nog vaak aan de start als koersen zoals die in Limburg. In 2014 won de meervoudige wereldkampioen veldrijden na een sprint tegen onder anderen Oliver Naesen en Jens Debusschere. Mooie namen, maar wat nog specialer was: het was de eerste profzege van Van der Poel.

De jonge Van der Poel aan het werk in de Ronde van Limburg – foto: Cor Vos

2014 was overigens ook het jaar dat de Ronde van Limburg definitief een UCI 1.1-koers werd. Vier jaar later was Van der Poel opnieuw aan het feest. Toen won hij opnieuw een sprint van een grotere groep. Nacer Bouhanni en Tim Merlier werden toen vakkundig geklopt. We weten het allemaal: waar Van der Poel is, daar is Wout van Aert naar alle waarschijnlijkheid ook. Dat geldt ook voor de Ronde van Limburg. In 2017 won namelijk Van Aert de Ronde van Limburg.

De Belgische alleskunner deed het niet door een sprint van een grote groep te winnen, maar door met een groep met favorieten weg te rijden en ze vervolgens te snel af te zijn in een sprint met een kleine groep. Het lijkt misschien niet zo, maar zowel Van der Poel als Van Aert op dezelfde erelijst – van een wegkoers – komt niet zó ontzettend vaak voor. Een mooie zaak voor de organisatie dus. Die organisatie is trouwens momenteel in handen van Flanders Classics.

Laatste tien winnaars flag-be Ronde van Limburg
2023: flag-be Gerben Thijssen
2022: flag-be Arnaud De Lie
2021: flag-be Tim Merlier
2020: Niet verreden vanwege de coronacrisis
2019: flag-ro Eduard-Michael Grosu
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-be Wout van Aert
2016: flag-be Kenny Dehaes
2015: flag-be Bjorn Leukemans
2014: flag-nl Mathieu van der Poel


De Ronde van Limburg staat aanstaande maandag 20 mei op het menu. 

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.