De Ronde van Slovenië memoreert de onafhankelijkheid, al zitten de renners met de Tour in het hoofd
De Ronde van Slovenië is tegenwoordig voor sommige renners nog een laatste benodigde wedstrijdprikkel richting de Tour de France. In de beginjaren zag het deelnemersveld van de koers, die is ontstaan om de onafhankelijkheid te vieren, er heel anders uit. Één ding is in de geschiedenis echter een constante factor gebleken: de Slovenen weten in eigen land nog altijd wat winnen is. WielerFlits neemt je mee in de historie van de wielerkoers.
De Ronde van Slovenië was in de beginjaren van de koers nog het strijdtoneel van nobele onbekenden, vandaag de dag is de koers voor sommige Tourrenners een laatste tussenstop richting de Ronde van Frankrijk. Voor de eerste editie reizen we terug naar de jaren ’90. In 1993 werd de allereerste editie van de Ronde van Slovenië georganiseerd. De Slovenen riepen de wielerkoers in het leven ter ere van hun nieuwe land. In 1991 had Slovenië zichzelf uitgeroepen tot een soevereine staat. De afsplitsing van het voormalig Joegoslavië moest gevierd worden. Een wielerkoers was één van de oplossingen.
Met Boris Premužic kwam er een bescheiden, maar wel een Sloveense naam als eerste op de erelijst. “De motivatie was maximaal: dit was het belangrijkste doel van het seizoen”, jubelde Premužic in 1993. “Dit shirt betekent veel voor mij persoonlijk en nog meer omdat dit de eerste race in ons nieuwe land is.” Na Premužic volgden er zeges voor Valter Bonča, Lorenzo Di Silvestro en Branko Filip. Nee, het zijn niet meteen namen die een belletje doen rinkelen bij de wielerfans.
Er is sindsdien dus veel veranderd, want tegenwoordig vinden aardig wat toppers hun weg naar het prachtige Slovenië. De nationale wielerronde wordt steeds vaker gewonnen door een renner die ook naam wist te maken op het allerhoogste niveau. Neem nu de Poolse klimmer Przemysław Niemiec, de Russische allrounder Evgeni Petrov en de Deense klasbak Jakob Fuglsang. Die laatste was in 2009 de beste in het eindklassement.
Na Fuglsang waren ook Vincenzo Nibali, Janez Brajkovič, Radoslav Rogina – recordhouder in deelnames in Slovenië – en Tiago Machado aan het feest. En in 2015 ging de zege naar een toen nog redelijk onbekende Sloveen. Zijn naam? Primož Roglič. De voormalig schansspringer kwam toen nog uit voor het bescheiden Adria Mobil, maar wist al snel uit te groeien tot een van de beste renners van zijn generatie. Met drie Vueltazeges, eindwinst in de Giro d’Italia, de Olympische titel in het tijdrijden, Luik-Bastenaken-Luik en legio rittenkoersen op zijn rijkgevulde palmares, is Roglič uitgegroeid tot een boegbeeld van het (Sloveense) wielrennen.
De naam van Roglič vinden we twee keer terug op de erelijst. De Sloveen wist in 2018, drie jaar na zijn eerste triomf in zijn thuisronde, voor een tweede maal de Ronde van Slovenië te winnen. Ook Rein Taaramäe (2016), Rafał Majka (2018) en Diego Ulissi (2019, zijn tweede eindzege) staan op de erelijst. In 2020 zag de organisatie in coronatijd geen mogelijkheid om de koers te organiseren, maar de 27ste editie kon een jaar later alsnog plaatsvinden. Dat jaar werd de koers dan weer gewonnen door het andere Sloveense wonderkind: Tadej Pogačar.
In 2021 was Pogi in een strijd verwikkeld met Diego Ulissi, die op jacht was naar zijn derde eindwinst. Van een record kwam het niet voor de Italiaan, die een kleine anderhalve minuut eindigde achter de man die enkele weken later de Tour de France zou winnen. In 2021 was het weer raak voor de Sloveen en was UAE Emirates heer en meester. Tadej Pogačar en Rafał Majka wonnen beiden twee ritten (van de vijf). Etappe vier leverde nog een ludiek moment op: de ploegmaats deden een potje steen, papier, schaar om de winnaar van de rit te bepalen. De Pool trok aan het langste eind.
Zo hebben de thuisfans in het recente verleden regelmatig mogen juichen voor de toppers uit eigen land. Met Pogačar kreeg de organisatie na de twee zeges van Roglič wederom tweemaal een gedroomde eindwinnaar. Voor de fans uit de Lage Landen is het vooral uitkijken naar een mogelijke ritwinst in de sprint- of heuveletappes. Zo wonnen Nederlanders Wim van de Meulenhof (’93), Peter Möhlmann (’04), Ide Schelling (’23) en de Belg Jens Keukeleire (’16) allemaal één rit.
Dylan Groenewegen deed hier een flink schepje bovenop. De sprinter wist in drie verschillende edities in totaal vier ritzeges te pakken (’18, ’22, 2x ’23). In het algemeen klassement doen de renners uit de Lage Landen minder goede zaken. De Ronde van Slovenië werd nog nooit gewonnen door een Nederlander of Belg.
Laatste winnaars Ronde van Slovenië
2023: Filippo Zana
2022: Tadej Pogačar
2021: Tadej Pogačar
2020: Niet verreden i.v.m. coronacrisis
2019: Diego Ulissi
2018: Primož Roglič
2017: Rafał Majka
2016: Rein Taaramäe
2015: Primož Roglič
2014: Tiago Machado
De Ronde van Slovenië wordt in 2024 verreden van 12 juni tot en met 16 juni.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.