De verstoorde aanloop van Harm Vanhoucke naar de Giro d’Italia
Harm Vanhoucke in de Ronde van het Baskenland - foto: Cor Vos
Nick Doup
donderdag 4 mei 2023 om 13:45

De verstoorde aanloop van Harm Vanhoucke naar de Giro d’Italia

Interview Harm Vanhoucke staat komend weekend voor de vierde keer aan de start van een Giro d’Italia. Het wordt voor de 25-jarige Belg, die de laatste vijf jaar uitkwam voor Lotto Soudal, wel zijn eerste deelname namens Team DSM. Maar met veel vertrouwen gaat Vanhoucke niet aan de start staan.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Zijn laatste koersvoorbereiding trof Vanhoucke in de Tour of the Alps, waar hij met vraagtekens aan het vertrek kwam. “Na Tirreno-Adriatico ben ik een beetje ziek geweest, waardoor ik een verstoorde voorbereiding had. Via het Baskenland probeerde ik terug in vorm te komen, dus ik hoop dat ik mijn goede vorm te pakken heb van in het begin van het seizoen en dat ik een paar mooie resultaten kan neerzetten”, vertelt hij aan WielerFlits.

Het seizoen begon nochtans goed voor Vanhoucke, die tiende werd in de UAE Tour. Daarna volgden dus Tirreno-Adriatico (19e) en de Ronde van het Baskenland (57e). “Dat de uitslagen daar uitbleven heeft mij niet gefrustreerd. Ik wist dat de UAE Tour een hoofddoel was om naar te pieken, dus ik wist ook dat ik daarna een beetje ging terugvallen”, legt hij uit.

“Normaliter was het de bedoeling om via een hoogtestage naar de Giro toe te groeien, maar dat is om verschillende redenen jammer genoeg niet doorgegaan”, aldus Vanhoucke, die zich daardoor meldde in de Tour of the Alps om zich zo klaar te stomen voor de Ronde van Italië.

Maar, ook in de Alpen wilde het niet vlotten. Vanhoucke was niet volledig fit en werd uit voorzorg uit koers gehaald na twee dagen, om te kunnen herstellen in aanloop naar La Grande Partenza in Pescara. De selectie van Team DSM heeft hij desondanks wel gehaald. Het doel van de ploeg is om met renners als Vanhoucke, Andreas Leknessund en Alberto Dainese voor etappesucces te gaan.

‘Ons ultieme doel is altijd de Giro geweest’
Ploegleider Matthew Winston had de mindere uitslagen van Vanhoucke wel verwacht in de periode rond Tirreno-Adriatico en de Ronde van het Baskenland. “Wij zien het meer als een periode waarin hij progressie maakt richting de volgende fase van het seizoen. Hij heeft zich goed aangepast aan het team en reed goed in de UAE Tour, maar in Tirreno en Baskenland heeft hij zich ontwikkeld”, zegt hij.

“De koersstijl was echt anders in die wedstrijden dan in de UAE Tour. Maar ons ultieme doel is altijd de Giro geweest, dus daar hebben we langzaam naartoe gebouwd”, aldus Winston.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.