Eindejaarslijstjes: De Zubeldia-award 2016
foto: Sirotti
dinsdag 6 december 2016 om 08:00

Eindejaarslijstjes: De Zubeldia-award 2016

De wielerwereld is in gedachte al bij het nieuwe wedstrijdseizoen. WielerFlits blikt heel de maand december terug op het wielerjaar 2016. Iedere dag een nieuwe terugblik en poll. Vandaag: De Zubeldia-award 2016 voor de meest onzichtbare renners die in de top-10 van een grote ronde zijn gereden.

Kanstantsin Siutsou – 10e Giro d’Italia

Huh, heeft Siutsou dit jaar top-10 gereden in een grote ronde? Ja. De Wit-Rus van Dimension Data bungelde tot het begin van de slotweek rond plek zestien, maar in etappe 14 naar Corvara reed hij zich naar een plek bij de beste tien in de Giro. Het was één van zijn twee rituitslagen in de top-10, maar ook zo kan je dus een uitstekend klassement rijden. Lang schipperde Siutsou tussen plek negen en plek tien in de laatste dagen, uiteindelijk resulterend in een tiende plaats op 16 minuten en 20 seconden van eindwinnaar Vincenzo Nibali. Zijn voorsprong op de nummer elf bedroeg liefst acht minuten, dus heel erg bedreigd werd de Wit-Rus niet.

Konstantin Siutsou

Kanstantsin Siutsou – foto: Sirotti


Louis Meintjes – 8e Tour de France

Voor de tweede keer in zijn nog prille carrière reed de Zuid-Afrikaan Louis Meintjes naar een plek in de top-10 van een grote ronde. Na afloop van de Tour de France vond hij zichzelf terug op de achtste plaats, bijna zeven minuten achter Chris Froome. Slechts twee keer wist de kopman van Lampre-Merida zich ook in de top-10 van een daguitslag te rijden. Toch handhaafde Meintjes zich, mede dankzij een uiterst sterke laatste week, achter de absolute favorieten. Hij had na 21 dagen precies dezelfde tijd als Joaquim Rodriguez, maar die wist hem op honderdsten voor te blijven in het eindklassement.

22-08-2016 Vuelta A Espana; louis meintjes, lampre-merida

Louis Meintjes – foto: Sirotti


Roman Kreuziger – 10e Tour de France

Knechten voor een gewonde Alberto Contador, of zelf gaan voor een goede klassering in de Tour? In de eerste anderhalve week viel de naam van Roman Kreuziger veel. Desondanks past de naam van de Tsjech in dit lijstje. Pas op de voorlaatste dag (die van de doldwaze regenafdaling van Ion Izagirre) verzekerde Kreuziger zich van een plek bij de beste tien. Op eigen initiatief trok hij ten aanval om voor de laatste strohalm te gaan. Bijkomend voordeel was het tijdsverlies van de heren Aru en Mollema. Zij verloren in de twintigste etappe mi-nu-ten en zagen Kreuziger passeren in de rangschikking.


Daniel Moreno – 8e Vuelta a España

Dat Daniel Moreno goed kan klimmen is bekend, dat hij voor zichzelf kan rijden is bekend (Waalse Pijl 2013) en dat hij zich in wil zetten voor een kopman is ook bekend. Na jaren aan de zijde van Joaquim Rodriguez maakte hij de pikante overstap om rechterhand te zijn van Alejandro Valverde, en indirect ook van Nairo Quintana. In de Vuelta leek het bij Movistar goed opgezet. Quintana en Valverde gingen zo lang mogelijk mee voor het rood. In het begin mengde ook Ruben Fernandez zich in de strijd, maar hij kon niet standhouden. Moreno hield zich de gehele Vuelta in de schaduw, maar bivakkeerde toch elke keer rond een knappe elfde plek in het klassement. Geruisloos en met maar één top-10 in een daguitslag nestelde de ervaren rot zich op plaats acht van het algemeen klassement, op 13 minuten van zijn zegevierende ploeggenoot Nairo Quintana.

Dani Moreno

Dani Moreno – foto: Sirotti


George Bennett – 10e Vuelta a España

In Nederland worden de verrichtingen van George Bennett nauwlettend in de gaten gehouden vanwege zijn ploeg. Er was LottoNL-Jumbo alles aan gelegen om de Nieuw-Zeelander in de top-10 te krijgen na het uitvallen van Steven Kruijswijk en de vrije rol die Robert Gesink op zich nam. Met horten en stoten wist Bennett zich op te werken vanaf de twintigste positie. Een grote slag sloeg hij in de koninginnenrit naar de Aubisque. Samen met Gesink sprong hij mee in de vlucht van de dag. Aanvankelijk leek Gesink te werken voor de klassementsambities van Bennett, maar toen bleek dat de Varssevelder voor ritwinst kon gaan, kon hij het niet laten. Bennett werd vierde die dag (zijn beste dagresultaat deze Vuelta) en kwam daardoor op een minuut van een plek in de top-10. De instorting van Michele Scarponi op de voorlaatste dag zorgde ervoor dat LottoNL-Jumbo alsnog een renner bij de beste tien had.

03-09-2016 Vuelta A Espana; Tappa 14 Urdax - Col D'aubisque; 2016, Lotto Nl - Jumbo; Bennett, George; Col D'aubisque;

George Bennett – foto: Sirotti


Haimar Zubeldia

Een eervolle vermelding voor de naamgever van de trofee. Hij kwam zelf in twee grote rondes in actie. Helaas haalde hij geen top-10-klassering. De Tour de France sloot de 39-jarige Bask van Trek-Segafredo af als 24e, terwijl hij in de Vuelta als 19e eindigde. Ook Maxime Monfort deed zijn naam eer aan. Voor de achtste (Giro: 15e) en negende (Vuelta: 16e) keer in zijn loopbaan eindigde hij tussen de tiende en de twintigste plaats in een grote ronde.


Wie verdient volgens jou de Haimar Zubeldia-award in 2016?

[poll id=”369″]

RIDE Magazine
43 Reacties
Sorteer op:
6 december 2016 08:14
Is er geen Francis De Greef-trofee voor onzichtbare 21e plaatsen? Ik nomineer Emanuel Buchmann, die een keer top 15 en een keer top 30 reed in een rit in de tour...
6 december 2016 08:19
Talansky
6 december 2016 08:36
Bauke Mollema
6 december 2016 08:39
@RV +1: Inderdaad, top5 en nog meer onzichtbaar dan de namen hierboven!
6 december 2016 08:40
Zo zie je maar, ook met "onzichtbaar" top 10 rijden kan je opvallen (bij mij tenminste).
6 december 2016 08:47
Vanuit Nederlandse begrippen zou het iemand uit de Vuelta worden. Aangezien die koers veel minder bekeken en besproken is dan de andere 2. Al kan je je afvragen of Nederland wel oog had voor Sioutsou, Uran, Atapuma, Amador & Jungels in de Giro met Dumoulin en Kruijswijk in het roze en Kruijswijk in het ijs.

@redactie: komt er ook nog een lijstje met grootste sukkels/pechvogels in de grote rondes? De mannen die een top 10 verspelen in het laatste weekend. Zoals Pozzovivo, Mollema, Aru, Scarponi, Zakarin.
6 december 2016 09:25
Tjonge, wel een beetje vergezocht lijstje. Siutsou de winnaar wat mij betreft. Fabio Aru wint de strijd als de meest opvallende renner die dit jaar juist geen top-10 wist te rijden in een grote ronde.
6 december 2016 09:26
wat?
Quote:
Vandaag: De Zubeldia-award 2016 voor de meest onzichtbare renners die in de top-10 van een grote ronde zijn gereden.

serieus? of iets te lang doorgezakt gisterenavond?
6 december 2016 09:27
Ik vind dat meintjes en kreuziger nog vrij opvallend hebben gereden, ook al reden ze niet de hele tijd met de besten omhoog.
Bij mij was het pas bij de uitslag opgevallen dat talansky en formolo in de top 10 waren gekomen.
Van siutsou, moreno, atapuma en amador heb ik dat nu pas door.
Bennett is me alleen opgevallen vanwege het vele nieuws hierover, in de koers was hij ook niet duidelijk aanwezig.
6 december 2016 09:44
Juist Siutsou vond ik totaal niet onzichtbaar. Heel veel in de aanval tijdens de Giro, echt een mooie koers gereden.
6 december 2016 09:57
Leuk initiatief, een keer een lijstje met een vette knipoog! Een beetje absurdisme en relativering kan nooit kwaad. Nog een ideetje voor een lijstje met een andere invalshoek: de beste tactische actie van 2016? Mijn tip: aanval op Sky in begin Vuelta door Contador & Quintana.
6 december 2016 10:08
Grootste pechvogel > Kruijswijk natuurlijk, geflankeerd door Zakarin en Mollema.
6 december 2016 10:17
Wielerflits, ik vind dit erg leuk! Zeker in deze periode, einde vh jaar en weinig nieuws, is dit weer een leuk bericht om wat herinneringen van dit jaar op te halen.
RV Talansky was mij ook ontschoten, was een leuke geweest inderdaad.
6 december 2016 10:23
Beetje negatief lijstje. Top 10 is een mooie prestatie, misschien niet voor een Quintana, maar wel voor al deze namen. Je zou het ook kunnen noemen "Namen die het hardsts hebben gevochten voor hun top 10 plek". Daarbij waren Sioutsou, Bennett en Moreno niet echt onzichtbaar volgens mij.

En voor de Zubeldia award voor renners die in WT rondes onzichtbaar, maar toch buiten de top 10 eindigden zou ik dan nomineren:
***** Monfort
*** Cardoso, Reichenbach
** Peraud, Zubeldia, Navarro
* Rolland, Clement, Caruso
6 december 2016 10:23
ik vind dit grote onzin, heeft in grote mate te maken met de cameraregie. maar wie ben ik als er flitsers zijn die dit leuk vinden.
6 december 2016 10:29
@heuvelcolombia, leuk lijstje! Rolland had ik in mijn pool en ik heb daarom de hele tour het peloton afgespeurd naar hem, dus voor mij niet zo onopvallend maar je hebt wel gelijk hoor :) Met valpartijen was hij trouwens wel mooi in beeld.
6 december 2016 11:04
Siutsou? Heb toch het gevoel dat ik die geregeld vooraan heb gezien in de Giro. De prijs gaat wat mij betreft naar Meintjes, want de overige renners heb ik tenminste nog op één aanval kunnen betrappen. Meintjes heeft voor mijn gevoel echt alleen maar gevolgd.
6 december 2016 11:12
Grappig artikeltje wel haha :') Ik maak er altijd mijn persoonlijke ambitie van om Monfort in de gaten te houden tijdens grote rondes. De eeuwige top-20-rijder mag hij zeker wel genoemd worden wat mij betreft. Je moet het maar kunnen.
6 december 2016 11:20
Het kan eraan liggen dat ik wel gewoon oplet tijdens de koers, maar een groot deel van de renners in dit lijstje hebben gewoon aangevallen en noem maar op
6 december 2016 11:26
De Zubeldia award....

Toen ik de titel las dacht ik heel eerlijk gezegd dit gaat dat het ging om de beste renner op leeftijd. Zubeldia zal, na het afhaken van Tossato zo'n beetje de oudste zijn.

Maar op deze manier er naar kijken. Muchos respectloos. Iemand die twee keer vijfde in de Tour is geworden en zeker in de 2003 versie niet kleurloos. Was destijds met Iban Mayo een smaakmaker. K gok dat de schrijver toen zelf nog moest leren fietsen.
6 december 2016 11:35
Het is heel simpel > De volger heeft allemaal heel veel respect voor de noeste top-10 rijder maar het grote publiek vind dat veelal b o r i n g, het is aan de renners wat ze ermee doen.
6 december 2016 11:46
@Romans het is maar net hoe we er naar kijken. Gesink viel vorig jaar 1 keer aan, volgde voor de rest en werd zesde. Iedereen tevreden, de ronderenner was terug. Terechte conclusie wat mij betreft. Alleen als het om een niet Nederandse renner gaat vinden we het maar saai en slaapverwekkend. Niet helemaal terecht. Zubeldia heeft twee keer top 5 gereden. Geen Nederlandse renner in de afgelopen twintig jaar die dat gelukt is. Dus er had wat meer respect uit mogen komen richting een Zubeldia.

Zelfde als bij Siutsou. Die heeft met name door aan te vallen in vroege vluchten deze positie verworven en was dus allerminst onzichtbaar. Zat in de vlucht in de rit die Nieve won en die werd gewonnen door Chaves.
6 december 2016 12:18
Wat een onzinnig lijstje... op basis waarvan 'wint?' De een nou van de ander?
6 december 2016 12:23
ik ben vooral benieuwd naar de reactie van de winnaar van deze prijs wanneer hij de award voor de meest onzichtbare top 10 ronderenner 2016 overhandigd krijgt van de Wielerflits redactie.

verder ben ik ook wel benieuwd wat Zubeldia nou eigenlijk vind van deze, naar hem genoemde award.

@ Arry:
dat staat er toch: op basis van zichtbaarheid/onzichtbaarheid. op basis van cameraregie dus.
6 december 2016 12:39
Ja , vindhet ook een vreemde, terwijl er zoveel positieve prijzen te bedenken zijn. Sivtsov heb ik op gelet en vond ik als Dimensionfan echt heel goed rijden, alles behalve onzichtbaar.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.