Michal Golas wint ‘Koolskamp Koers’ na diskwalificatie Debusschere
Foto: Etixx-Quick-Step
vrijdag 18 september 2015 om 17:43

Michal Golas wint ‘Koolskamp Koers’ na diskwalificatie Debusschere

Michal Golas heeft de overwinning toegewezen gekregen in de honderdste editie van het Kampioenschap van Vlaanderen. Jens Debusschere won de sprint, maar werd gediskwalificeerd wegens het hinderen van Dylan Groenewegen, die hierbij ten val kwam.

Het was de honderdste editie van het Kampioenschap van Vlaanderen en dat was reden voor een feestje. Een theatervoorstelling, een ‘sportavond’ met onder andere Eddy Merckx en Johan Museeuw, het diende allemaal als opwarmer voor de koers, die op vrijdag verreden werd.

Basso
Het parcours zelf is niet al te spannend; een rondje van een kilometer of twaalf, voerend door Koolskamp, Egem en Pittem. Amper reliëf, een klein kasseienstrookje en verder gewoon koersen voor wat het waard is. En onder toeziend oog van onder andere Ivan Basso, die naast Steven de Jongh plaatsnam in de ploegwagen van Tinkoff-Saxo, werd de honderdste aflevering van de ‘Koolskamp Koers’ om 13.00 uur in gang geschoten. De winnaar zou zich na afloop mogen hullen in de ‘Leeuwentrui’, natuurlijk getooid met de Vlaamse leeuw.

Vroege vluchters
Een kopgroep, met daarin Maxime Daniel (AG2R), Benoît Jarrier (Bretagne-Séché Environnement), Philip Lindau (Joker), Alphonse Vermote (Vastgoedservice) en de Nederlander Martijn Tusveld (Rabobank Continental), kreeg lange tijd het toneel min of meer voor zichzelf. Toen het tempo in het peloton echter omhoog geschroefd werd, bleek de breekbaarheid van hun ambities. Alleen Lindau en Daniel bleven nog vooruit, maar op dit vlakke parcours was dat puur voor de show. Op 52 kilometer van de streep werden ze achterhaald. Te vroeg.

Regenbui
Met nog drie ronden te gaan zorgde een enorme regenbui ervoor dat het peloton in vier stukken uiteen viel. Vooraan probeerden vier mannen een nieuwe vlucht op poten te zetten, maar deze groep werd al snel uitgebreid naar negen man. Onder hen zat favoriet en oud-winnaar Jens Debusschere, ongetwijfeld tot chagrijn van enkele medevluchters, waaronder Dylan Groenewegen (Roompot Oranje Peloton) en Roy Curvers (Giant-Alpecin). Bij het ingaan van de laatste ronde had de kopgroep een half minuutje op de achtervolgers, die verwoede pogingen deden om zich weer vooraan te scharen.

Finale
Dat laatste leek te lukken, maar in de regen en op de gladde kasseien wist de kopgroep zijn voorsprong toch te behouden. Roy Curvers wist er in de slotfase nog een – vergeefse – vlucht uit te persen, maar de koers ging eindigen in een sprint tussen de koplopers.

De sprint was bijzonder close. Dylan Groenewegen en Jens Debusschere voerden oorlog, waarbij Groenewegen onderuit ging. Debusschere kwam weliswaar als eerste over de streep, maar werd kort na de finish gediskwalificeerd. Michal Golas werd aangewezen als de winnaar.

flag-be Kampioenschap van Vlaanderen 2015 (1.1)
Koolskamp – Koolskamp (192km)

1. flag-pl Michal Golas (Etixx-Quick Step) in 4u27m59s
2. flag-ru Nikolay Trusov (Tinkoff-Saxo)
3. flag-no Adrian Aes Stien (Team Joker)
4. flag-fr Florian Vachon (Bretagne-Séché Environnement)
5. flag-nl Roy Curvers (Giant-Alpecin)
6. flag-be Jens Debusschere (Lotto Soudal)
7. flag-be Boris Vallée (Lotto Soudal) op 14s
8. flag-nl Danny van Poppel (Trek Factory Racing) op 22s
9. flag-by Yauheni Hutarovich (Bretagne-Séché Environnement)
10. flag-be Timothy Dupont (Roubaix Lille Métropole)
Volledige uitslag

RIDE Magazine
89 Reacties
Sorteer op:
18 september 2015 19:36
Beelden net gezien in het nieuws op één: dom van Groenewegen om in een gat te duiken dat er niet is. Debusschere wordt hier een zege ontnomen.
18 september 2015 19:41
Net de beelden gezien op het nieuws!
Groenewegen... Eigen schuld --> dikke nja
Jammer voor Jens, een terechte en eerlijke zege ontnomen!
18 september 2015 19:45
@Fernandi
Ach, troetelvlaming, dan kunnen we ook ineens beginnen over het chauvinisme dat hier heerst als een Nederlander iets wint of er iets gebeurt met een Nederlander.
Subjectiviteit is hier dan ook vaak ver zoek..

2 maten 2 gewichten.
18 september 2015 20:02
Wat een boef, die Debusschere. Maakt én een beweging naar de hekken én maakt zich breed. Hoeveel duidelijker moet dat in beeld gebracht worden?
18 september 2015 20:04
Ik vind Debusschere anders toch wel naar binnen komen. Op het moment dat Groenewegen "duikt" is het gat klein (dus het is zeker gewaagd), maar het kan nog. 25 meter verder zit Debusschere gewoon veel dichter tegen de nadar waardoor er plots geen plaats meer is voor Groenewegen die er al naast zit.
18 september 2015 20:04
Chauvinisme op een NL site, goh wat vreemd.

Maar je geeft me volledig gelijk met je antwoord.
Het ging mij overigens om de domme tweet, los van het feit wie nu schuldig is aan de valpartij, Groenewegen is niet de persoon die Jens uit de uitslag schrapt.
18 september 2015 20:06
Mij lijkt het vrij duidelijk dat Groenwegen zichzelf in de problemen rijdt. Verwar de elleboogbeweging van Debusschere, die duidelijk een reactie is op het aangetikt worden door Groenewegen, niet als een poging om de jonge Nederlander de dranghekken in te duwen. Ik begrijp het niet zo goed. De jury had toch dezelfde beelden ter beschikking als wij nu hier zien, of niet? Hoe kan je, na het tot weet-ik-veel-hoeveel keer bekijken van de beelden stellen dat Debusschere een niet-reglementaire beweging maakt? Overigens wel een oerdomme tweet, natuurlijk.
18 september 2015 20:07
Als Groenewegen via rechts er voorbij wilt en als er geen plaats is om dat te doen, dan is het idd zijn eigenschuld.
Maar op de foto's zie je wel dat die zo goed als naast debusschere zit, dus blijkbaar was er wel ruimte maar deed debusschere de deur dicht, in dat geval vind ik de diskwalificatie wel op zijn plaats.
En de jury gaat debusschere toch niet diskwalificeren als groenewegen de fout begaat?
18 september 2015 20:09
Ach, kijk gewoon naar het voorwiel van Debusschere, dat zit veel verder van de afsluiting in het begin van het fragment dan tijdens de val van Groenewegen.

En schuin staat die afsluiting ook niet, want ze staat bovenop (en volgt dus) een wegmarkering.

Eigenlijk gewoon dom, want het was dermate dicht bij de finish dat Groenewegen er toch niet meer was overgekomen.
18 september 2015 20:11
@xistnc: Ik zie contact gemaakt worden, waarna de reactie een zwiepbeweging is naar rechts en dan naar links.

Het is eigenlijk jammer dat we geen goede beelden hebben van recht voor de sprint. De typische aankomstboog camera, dus.
18 september 2015 20:16
Schandalig dat Debusschere niet wint.
18 september 2015 20:16
Het filmpje een aantal keer bekeken en ik zie niet dat Groenewegen Debusschere aantikt. Ik zie wel een arm van Debusschere uitwijken naar Groenewegen en vervolgens Groenewegen zien vallen. Lijkt mij dan ook een juiste beslissing van de jury.
18 september 2015 20:19
Groenewegen knieschijf gebroken.......
18 september 2015 20:19
In mijn ogen gooit Debusschere het kleine gat die er is dicht en dus terecht gediskwalificeerd.
Gebroken knieschijf voor Groenewegen en helaas geen WK.
18 september 2015 20:19
Het is niet de een zijn schuld, het is van allebei: Groenewegen duikt in een veel te klein gat. Zeker met die lichte bocht is dit problemen zoeken en Debusschere houdt te weinig ruimte hij komt zelfs een beetje naar binnen. Allebei in fout.
18 september 2015 20:20
Debusschere halveert in de sprint zijn afstand tot de hekken én hij maakt ook nog eens een beweging naar Groenewegen met zijn elleboog. klik. Er was een gat en dat gat was niet groot, maar wel groot genoeg. Toen Debusschere het 2x halveerde, was het natuurlijk niet meer groot genoeg.

Die eerste beweging heeft mede te maken met de lijn die de weg volgt, maar in dat geval kun je nu eenmaal niet je collega's in gevaar brengen door de kortste weg te nemen. Je zult de lijn van de weg moeten volgen.

Groenewegen heeft zijn knieschijf gebroken en kan een streep zetten door zijn WK, twittert de ploeg net.
18 september 2015 20:20
Conclusie: wij zien allemaal wat anders gebeuren, dus geven we de jury maar het voordeel van de twijfel?
18 september 2015 20:24
@xistnc: die tweede foto heeft Groenewegen al contact gemaakt met Debusschere. Probeer je lijn maar eens te houden als je plots een elleboog in je zij voelt.
18 september 2015 20:28
@WinegumJoe
Dat lijkt me een logische reactie om een renner op te vangen die een beweging naar jou maakt, terwijl jij tussen hem en de hekken zit met een hogere snelheid.

Als Debusschere de lijn van de weg had gevolgd, was er niets aan de hand geweest. Dan had hij zelfs nog wat ruimte gehad om zich 'professioneel' breed te maken.
18 september 2015 20:32
Misschien heb je gelijk. Hoe dan ook is het nu eenmaal wat het is, en een eerste plaats als sneeuw voor de mist zien verdwijnen is toch wel veel minder zuur dan het breken van je knieschijf en de rest van je seizoen moeten uitzitten. Sterkte gewenst aan de jonge Dylan. Voor Debusschere is het gewoon de rug rechten en op naar de volgende koers.
18 september 2015 20:34
Morgenmiddag meer beelden, in samenvatting na de live-uitzending van de GP Impanis.
18 september 2015 20:35
In ieder geval is de reactie op twitter van Debusschere belachelijk. Tegenstander valt zwaar, zelf blijf je ongeschonden, maar nog wel even via twitter een trap na geven.
Lekkere collegarenner......
18 september 2015 20:39
Tja, en nu heeft Groenewegen een gebroken knieschijf, weg WK. Debusschere moet zich echt schamen om zo'n ondoordachte tweet. Hij heeft 'm trouwens nog niet weggehaald en ook geen tweet met spijt of beterschap voor Groenewegen. Slimme jongen...
18 september 2015 20:41
Tsja, het gat is wel klein maar het leek mogelijk. Diskwalificatie lijkt me wel een zware straf maar die reactie van Debusschere op Twitter slaat nergens op natuurlijk.
18 september 2015 21:05
Alleen al om die reactie kan hij gediskwalificeerd worden. Gat was groot genoeg, maar Jens wilde de binnenbocht nemen. Niet erg verstandig (lees hier: dom), dus een terechte diskwalificatie. Logische beslissing dus!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.