Michal Golas wint ‘Koolskamp Koers’ na diskwalificatie Debusschere
Foto: Etixx-Quick-Step
vrijdag 18 september 2015 om 17:43

Michal Golas wint ‘Koolskamp Koers’ na diskwalificatie Debusschere

Michal Golas heeft de overwinning toegewezen gekregen in de honderdste editie van het Kampioenschap van Vlaanderen. Jens Debusschere won de sprint, maar werd gediskwalificeerd wegens het hinderen van Dylan Groenewegen, die hierbij ten val kwam.

Het was de honderdste editie van het Kampioenschap van Vlaanderen en dat was reden voor een feestje. Een theatervoorstelling, een ‘sportavond’ met onder andere Eddy Merckx en Johan Museeuw, het diende allemaal als opwarmer voor de koers, die op vrijdag verreden werd.

Basso
Het parcours zelf is niet al te spannend; een rondje van een kilometer of twaalf, voerend door Koolskamp, Egem en Pittem. Amper reliëf, een klein kasseienstrookje en verder gewoon koersen voor wat het waard is. En onder toeziend oog van onder andere Ivan Basso, die naast Steven de Jongh plaatsnam in de ploegwagen van Tinkoff-Saxo, werd de honderdste aflevering van de ‘Koolskamp Koers’ om 13.00 uur in gang geschoten. De winnaar zou zich na afloop mogen hullen in de ‘Leeuwentrui’, natuurlijk getooid met de Vlaamse leeuw.

Vroege vluchters
Een kopgroep, met daarin Maxime Daniel (AG2R), Benoît Jarrier (Bretagne-Séché Environnement), Philip Lindau (Joker), Alphonse Vermote (Vastgoedservice) en de Nederlander Martijn Tusveld (Rabobank Continental), kreeg lange tijd het toneel min of meer voor zichzelf. Toen het tempo in het peloton echter omhoog geschroefd werd, bleek de breekbaarheid van hun ambities. Alleen Lindau en Daniel bleven nog vooruit, maar op dit vlakke parcours was dat puur voor de show. Op 52 kilometer van de streep werden ze achterhaald. Te vroeg.

Regenbui
Met nog drie ronden te gaan zorgde een enorme regenbui ervoor dat het peloton in vier stukken uiteen viel. Vooraan probeerden vier mannen een nieuwe vlucht op poten te zetten, maar deze groep werd al snel uitgebreid naar negen man. Onder hen zat favoriet en oud-winnaar Jens Debusschere, ongetwijfeld tot chagrijn van enkele medevluchters, waaronder Dylan Groenewegen (Roompot Oranje Peloton) en Roy Curvers (Giant-Alpecin). Bij het ingaan van de laatste ronde had de kopgroep een half minuutje op de achtervolgers, die verwoede pogingen deden om zich weer vooraan te scharen.

Finale
Dat laatste leek te lukken, maar in de regen en op de gladde kasseien wist de kopgroep zijn voorsprong toch te behouden. Roy Curvers wist er in de slotfase nog een – vergeefse – vlucht uit te persen, maar de koers ging eindigen in een sprint tussen de koplopers.

De sprint was bijzonder close. Dylan Groenewegen en Jens Debusschere voerden oorlog, waarbij Groenewegen onderuit ging. Debusschere kwam weliswaar als eerste over de streep, maar werd kort na de finish gediskwalificeerd. Michal Golas werd aangewezen als de winnaar.

flag-be Kampioenschap van Vlaanderen 2015 (1.1)
Koolskamp – Koolskamp (192km)

1. flag-pl Michal Golas (Etixx-Quick Step) in 4u27m59s
2. flag-ru Nikolay Trusov (Tinkoff-Saxo)
3. flag-no Adrian Aes Stien (Team Joker)
4. flag-fr Florian Vachon (Bretagne-Séché Environnement)
5. flag-nl Roy Curvers (Giant-Alpecin)
6. flag-be Jens Debusschere (Lotto Soudal)
7. flag-be Boris Vallée (Lotto Soudal) op 14s
8. flag-nl Danny van Poppel (Trek Factory Racing) op 22s
9. flag-by Yauheni Hutarovich (Bretagne-Séché Environnement)
10. flag-be Timothy Dupont (Roubaix Lille Métropole)
Volledige uitslag

RIDE Magazine
89 Reacties
Sorteer op:
18 september 2015 21:40
Voor mij terechte diskwalificatie, ook al ben ik belg :) dat is nu al de 2de keer in korte tijd dat een lotto renner word geschrapt, en dan nog die tweet, lotto is zijn mooie reputatie toch een beetje aan het besmeuren :/
18 september 2015 22:05
tja, als debusschere iets meer naar het midden gaat zit hij tegen Golas... De tweet is dom, de diskwalificatie had echter niet gemoeten. Iedereen ging in de finale meters naar rechts, en het gat was gewoon te klein.
Behalve Golas in feite gewoon enkel verliezers, helaas.
18 september 2015 22:19
De titel had overigens beter "Michal Golas wint Koolskamp Koers' na val Groenewegen" kunnen zijn. Was Debusschere immers niet van zijn lijn afgeweken dan had Groenewegen hier op zeker gewonnen.
19 september 2015 00:28
Heb nu pas de beelden van de sprirnt gezien, Debusschere is onterecht gediskwalificeerd, punt.
19 september 2015 02:04
Na de video x keer bekeken te hebben, op het achteraanzicht zou je zeggen dat Debusschere elleboog plaatst en Groenewege hierdoor valt, op frontaal beeld is echter te zien dat Groenewegen in een gat wil kruipen dat er gewoon niet is.
Het gat waar Groenewegen in wil kruipen is gewoon veel te klein, het was volgens mij onmogelijk om zijn stuur naast dat van Debusschere te krijgen, de elleboog en zwieper erna van Debusschere is volgens mij gewoon voor zijn eigen veiligheid omdat hij contact voelt.
Gelukkig had hij nog nog zeer snelle reactie in huis of ze hadden er allemaal bij gelegen.
Onterechte uitsluiting en een gestolen zege.

Wel uitermate domme tweet.
19 september 2015 09:08
@Phally
Indrukwekkende eerste post, kennelijk speciaal hiervoor je account op WF aangemaakt?
edit redactie: niet doen

Dan moet je de filmpjes en foto's nog maar x keer bekijken. Groenewegen valt doordat Debusschere een gat van 1,5 meter met de hekken in 2 seconden dicht én ook nog eens zijn elleboog zet. Het gat waar Groenewegen in wil kruipen had helemaal geen gat mogen zijn, maar is gecreëerd door de gevaarlijke lijn van Debusschere.

Maar over de tweet zijn we het eens. Die staat er overigens nog altijd. Schaamteloos.
19 september 2015 09:44
Een gat van anderhalve meter nog wel, daar kunnen bijna 2 renners tussen. Zeg dan meteen dat hij van de linkerkant van de weg naar de rechterkant kwam, als je dan toch bezig bent.
19 september 2015 10:04
Nu toch maar eens het filmpje bekeken. Kan nauwelijks duidelijker zijn. Juiste beslissing van de jury om Golas tot winnaar uit te roepen. De jury had nog wel strenger mogen zijn want dit is een bewuste poging om een concurrent te hinderen met lichamelijke schade als mogelijk gevolg.
19 september 2015 10:06
Ze moeten de jongens van Roompot wel hebben, Kerkhof is ook onderuit gehaald, door een groepje overstekende schoolkinderen.

Van Poppel wint nog mooi de sprint van het peloton. Had ook kunnen winnen maar Beppu viel tijdens de achtervolging.
19 september 2015 10:30
@xistnc
Jammer dat aanmaak van profiel hier niet vermeld staat bij WF, dan zou je zien dat ik hier al meerdere jaren lid ben. WF is geweldig qua voorbeschouwingen en de discussies hier zijn vaak uitermate interessant om volgen alsook om wat weetjes over nieuwe renners te weten te komen.

Wel vreemd dat je eerste reactie als je een reactie leest waar je het oneens mee bent om zijn profiel na te kijken en op basis van zijn aantal posts je conclusies te trekken.
Een beetje kort door de bocht :)

Lees beide topics, je zal voldoende leden vinden die het met mij eens zijn.
DeBusschere rijdt de ideale lijn en door die flauwe bocht gaat hij automatisch al mee naar rechts. Waar jij die anderhalve meter ruimte ziet is mij een raadsel.
19 september 2015 10:43
Quote:
Phally - 19 september 2015 om 10:30
Waar jij die anderhalve meter ruimte ziet is mij een raadsel.

Iedereen ziet die anderhalve meter: Groenewegen, want die wilde er gebruik van maken. Debusschere, want die schrok daarvan en wilde de ruimte verkleinen. De jury, want die ontnam hem de zege. En vervolgens iedereen die naar meer kijkt dan naar precies die milliseconde waarin de crash plaats vindt. Want op dat moment is er geen ruimte meer, die heeft Debusschere in 2 seconden tijd weggesneden.

Quote:
dan zou je zien dat ik hier al meerdere jaren lid ben

True, my bad, klik.

Niettemin is dit dispuut kennelijk voor het eerst een reden voor je om te reageren ;)

Quote:
DeBusschere rijdt de ideale lijn

Hij probeert de kortste weg naar de streep te nemen, maar dat recht heeft hij niet want hij volgt niet de lijn van de weg. Daarmee neemt hij dus bedoeld/onbedoeld het risico om iemand naast hem de hekken in te rijden. De uiteindelijke elleboog toont bovendien aan dat hij zich wel degelijk bewust was van de aanwezigheid van Groenewegen.
19 september 2015 10:53
@Phally de ideale lijn betekent niet dat DeBusschere niet van zijn lijn afwijkt. Op alle filmpjes en foto's is duidelijk te zien dat er een meer dan groot genoeg gat is tussen DeBusschere en de hekken op het moment dat Groenewegen daar in duikt. Dat gat wordt daarna kleiner en kleiner.... Dat kan dus maar 1 ding betekenen: DeBusschere houdt niet zijn lijn. Als er een bocht in een weg zit waar gesprint wordt, dan dien je als sprinter daar rekening mee te houden en niet van links naar rechts te knallen omdat, dat nou eenmaal korter is. Dan had je een betere lijn moeten kiezen. Ik ga er vanuit dat DeBuscchere dit niet expres doet, echter is DQ geheel terecht.

De reactie na de de finish (het geïrriteerde schudden met het hoofd) en vooral de tweet zijn gewoon zeer asociaal en zo mogelijk nog dommer. Naar aanleiding van die reacties zou een reactie van de ploeg op zijn plaats zijn.
19 september 2015 12:13
Op de foto op de account van Groenewegen is wel super veel plaats maar die ruimte zie ik in de video toch nergens terug, noch in achter of in het vooraanzicht.
Ofwel de foto of de video moet dan toch wel een serieus vertekent beeld laten zien.
Ik baseer mijn reactie's enkel na het kijken van de videobeelden.

Volgens mij voelt Debusschere hem zelfs niet komen en rijdt hij gewoon de ideale lijn en verwacht hij helemaal niet dat er iemand in dat (al dan niet groot genoeg) gat kan duiken.

De hamvraag blijft: Plaatst hij die elleboog ....
1) uit schrik dat Groenewegen erover kan komen en om de deur dicht te doen.
2) als reactie omdat hij contact voelt en om zichzelf te beschermen en recht te houden.
De extreme zwieper naar de nadar (zie foto DeBusschere) en daarna naar rechts komt er volgens mij pas tijdens het contact.

Voor mijzelf (en uit Debusschere zijn reactie en frustratie achteraf te zien) is het vooral het tweede geval maar dit is uiteraard speculatie en ieder zijn mening.

Is zijn afwijken van zijn lijn zo extreem (op de zwieper bij het contact na) om hem te DQ? Voor mij zeker niet.
19 september 2015 13:20
@phally, je hoeft niet ver van je lijn af te wijken om iemand de hekken in te rijden. Als je dat niet bestraft, geef je een vrijbrief om zo 1 van je concurrenten uit te schakelen. Als je midden op de weg een beetje afwijkt is dat minder erg, zolang er genoeg ruimte is, langs de rand is het ronduit gevaarlijk.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.