Decathlon AG2R ontbindt contract Franck Bonnamour na afwijkend biologisch paspoort
woensdag 27 maart 2024 om 08:28

Decathlon AG2R ontbindt contract Franck Bonnamour na afwijkend biologisch paspoort

Franck Bonnamour is ontslagen door zijn ploeg Décathlon AG2R La Mondiale. De 28-jarige Fransman was sinds begin februari al voorlopig geschorst door de UCI, nadat in zijn biologisch paspoort abnormale waarden werden vastgesteld.

De internationale wielerunie UCI besloot Franck Bonnamour begin februari voorlopig te schorsen. Bij de Franse wielrenner van Decathlon AG2R La Mondiale zijn afwijkingen (Adverse Analytical Finding) geconstateerd in zijn biologische paspoort. “Gebaseerd op controles die zijn uitgevoerd voor zijn komst bij het team op 1 januari 2023”, liet de Franse ploeg wel meteen weten in een eerste verklaring.

“In deze context, en zolang de UCI-procedure loopt, schorst de ploeg Bonnamour uit voorzorg met onmiddellijke ingang. We houden er als ploeg strenge ethische regels op na.” Decathlon AG2R La Mondiale zette zijn renner dus eerst op non-actief, maar heeft het contract van Bonnamour inmiddels verscheurd.

Renner houdt onschuld vol
Bonnamour blijft overigens wel zijn onschuld verdedigen. De coureur bevestigde het ontslag op X, maar benadrukt tegelijkertijd “altijd de regels te hebben gerespecteerd”. Hij betwist dat hij verboden middelen zou hebben gebruikt en wil zijn onschuld aantonen met behulp van zijn advocaten.

De 28-jarige Bonnamour was bezig aan zijn tweede seizoen voor Decathlon AG2R La Mondiale. Daarvoor reed hij in dienst van B&B Hotels-KTM en Arkéa-Samsic. Op zijn erelijst prijkt voorlopig één profoverwinning. In 2022 was de Franse allrounder de beste in La Polynormande. Bonnamour viel vooral op in de Tour de France van 2021, toen hij zelfs werd verkozen tot meest strijdlustige renner.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.