Deceuninck-Quick Step-stagiair Steimle wint Koolskamp Koers
foto: Cor Vos
vrijdag 20 september 2019 om 17:28

Deceuninck-Quick Step-stagiair Steimle wint Koolskamp Koers

Jannik Steimle heeft het Kampioenschap van Vlaanderen, ook wel bekend als Koolskamp Koers, gewonnen. In de finale reed de stagiair van Deceuninck-Quick Step weg uit het in waaiers uiteengeslagen peloton om dan de tegenstand in de slotkilometers af te houden.

Met maar liefst acht WorldTour-teams aan het vertrek en de aanwezigheid van bijvoorbeeld Dylan Groenewegen, die in de Tour of Britain zijn goede benen weer terugvond, tweevoudig ritwinnaar in de Vuelta a España Fabio Jakobsen en Belgisch kampioen Tim Merlier kon de 104e editie van het Kampioenschap van Vlaanderen een indrukwekkend deelnemersveld overleggen. Deze koers was de voorlaatste om de Bingoal Cycling Cup, waarin Niki Terpstra nog altijd de tussenstand leidde.

De Nederlander was, net als in de Schaal Sels, niet van de partij, waardoor de lijstaanvoerder na vandaag zomaar Baptiste Planckaert, Michael Van Staeyen of Thomas Boudat kon heten. Gestart werd vanaf het Dorpsplein in Koolskamp, waarna zeventien ronden van elf kilometer volgden. Op de route lagen geen noemenswaardige hindernissen, waardoor na 186 kilometer wellicht gesprint zou worden om de overwinning. Kon Groenewegen hier zijn tweede zege op rij veiligstellen?

Teunissen is een van de eerste aanvallers
Even voor half twee werd onder zomerse omstandigheden het startsein gegeven. In de beginfase ronden probeerden meerdere renners weg te raken, onder wie winnaar van de openingsrit van de Tour de France Mike Teunissen. Uiteindelijk raakten drie renners in de ontsnapping. Jonas Koch, Ylber Sefa en Guillaume Seye sloegen de handen ineen en mochten maximaal ruim zes minuten wegrijden van het peloton, waarin de ploegen van de sprinters na halfkoers het tempo optrokken.

foto: Cor Vos

In de kopgroep testte Koch de benen nog eens in aanloop naar het WK wielrennen, waar hij een van de acht Duitsers is in de wegwedstrijd. Met Sefa had de CCC-renner de Albanese kampioen tijdrijden én op de weg aan zijn zijde. De jonge Guillaume Seye, dit seizoen al vijfde in de Heistse Pijl, maakte het koptrio compleet. In de tweede koershelft liep de voorsprong van het drietal per ronde terug door toedoen van Dimension Data, Jumbo-Visma en Deceuninck-Quick Step.

Op 45 kilometer werd het peloton plots op de kant getrokken door de mannen van Deceuninck-Quick Step, Cofidis en Dimension Data. Daardoor brak de koers uiteen in meerdere waaiers en had Dylan Groenewegen zich even laten verrassen. Met twee ploegmaats kon de Nederlandse sprinter terugkeren. Ook andere renners konden weer aansluiten. De waaiers hadden ook gevolgen voor de vluchters, want zij zagen hun voorsprong verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Opnieuw zorgen waaiers voor problemen
Toen de kopgroep op 25 kilometer van de aankomst werd bijgehaald, probeerden Jumbo-Visma en Deceuninck-Quick Step het veld opnieuw uiteen te slaan in waaiers. Ditmaal kwamen onder anderen Tim Merlier en Edward Theuns in de problemen, maar de beide Belgen konden opnieuw hun karretje aanhaken. Theuns opende vervolgens in de laatste vijftien kilometer de debatten en ook Merlier ging mee de koers maken.

foto: Cor Vos

Op twaalf kilometer van de finish testte ook wereldkampioen puntenkoers Jan-Willem van Schip eens de concurrentie. Alles kwam echter weer samen bij het ingaan van de laatste ronde van elf kilometer. Weer probeerden meerdere renners weg te komen, maar alle gaatjes werden telkens gedicht. Tot op zeven kilometer van de finish Jannik Steimle ervantussen ging en het alleen probeerde.

De Duitse stagiair van Deceuninck-Quick Step, die deze week nog een profcontract versierde na zijn zege in de Textielprijs in Vichte, kreeg een gaatje cadeau. Daarachter legde zijn ploegmaat Fabio Jakobsen de boel volledig lam. Al op drie kilometer van het einde leek het peloton geklopt. Alleen een groepje met Jonas Rickaert, Timo Roosen en afstopper Pieter Serry leek nog in de buurt te kunnen komen.

Steimle houdt knap stand in de finale
In de slotkilometer ging het er steeds beter uitzien voor Steimle, want alleen Roosen volgde nog op een handvol seconden. De Duitser hield knap stand en kwam na 185 kilometer als winnaar over de streep. De sterk opkomende Roosen wist hij nog nipt af te houden. Dylan Groenewegen, de winnaar van vorig jaar, werd derde en mocht ook mee naar het podium. Adrien Petit en Cees Bol maakten de top-5 compleet.

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
20 september 2019 17:31
Haha... nu winnen zelfs de stagiairs van Quickstep!

Mooie finale. Roosen weer op zijn oude niveau.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.