Deen Norsgaard opent Tour de l’Avenir met overwinning
foto: Cor Vos
donderdag 15 augustus 2019 om 17:04

Deen Norsgaard opent Tour de l’Avenir met overwinning

De openingsetappe van de Tour de l’Avenir is een prooi geworden voor vroege vluchter Mathias Norsgaard. De 22-jarige Deen wist een solo met verve af te ronden, waardoor hij tevens de eerste leider is in de Toekomstronde. Ethan Hayter finishte als tweede in aankomstplaats Marmande, voor zijn landgenoot Tom Pidcock.

Andres Camilo Ardila (knieblessure) en Andreas Leknessund (sleutelbeenbreuk) stonden niet aan de start in Marmande, maar verder waren alle beloftevolle U23-renners aanwezig in het Zuid-Franse plaatsje. In Marmande begon en eindigde namelijk de openingsetappe van de Tour de l’Avenir, ’s werelds meest aansprekende beloftenkoers. Het was uitkijken naar de rappe mannen in het peloton, gezien het relatief vlakke parcours.

De vlucht van de dag werd gevormd door Norsgaard en de Sloveen Ziga Horvat. Het peloton liet al snel begaan, waardoor de twee koplopers vijf minuten konden uitlopen. Toch leken we ‘gewoon’ een groepsspurt te krijgen in de straten van Marmande, want twee dappere vluchters waren toch niet in staat om een compleet voor te blijven? Norsgaard dacht daar echter anders over: de beloftevolle Deen ging er in de finale alleen vandoor.

Zorgen om schaduwfavoriet Inkelaar 
De eenzame vluchter had met nog tien kilometer te gaan een voorsprong van twee minuten. Norsgaard – die normaal uitkomt voor het ProContinentale Riwal Readynez – hoefde in de finale niet eens meer alle risico’s te nemen om vooruit te blijven. De Deen had zelfs uitgebreid de tijd om te zegevieren, terwijl Hayter en Pidcock naar de meest ondankbare ereplaatsen wisten te sprinten.

De finale werd overigens nog ontsierd door een massale valpartij in het peloton. Zo ging onder meer Kevin Inkelaar tegen de vlakte, een van de favorieten voor de eindzege. Het is nog niet bekend hoe het met de Nederlandse klimmer is.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.