Degrendele sluit sprinttoernooi Cambridge af met geruisloos optreden
foto: Cor Vos (archief)
zondag 8 december 2019 om 09:43

Degrendele sluit sprinttoernooi Cambridge af met geruisloos optreden

Nicky Degrendele is er bij de Wereldbeker Piste van Nieuw-Zeeland opnieuw niet in geslaagd om te schitteren, ditmaal op het onderdeel Keirin. De wereldkampioene van 2018 werd al in de voorrondes uitgeschakeld. De Zuid-Koreaanse Hyejin Lee veroverde de gouden medaille, voor Lauriane Genest en Stephanie Morton.

En zo komt er voor Degrendele een einde aan een teleurstellende wereldbekermanche, want de 23-jarige baanrenster wist ook al geen glansrol te vertolken op de individuele sprint. Ze wist zich nog wel door de kwalificaties te wurmen, maar de achtste finale bleek uiteindelijk het eindstation.

Andere uitslagen

De Australische vrouwen wisten gisteren op soevereine wijze de winst te pakken op de Madison, maar hun mannelijke collega’s moesten vandaag genoegen nemen met een zilveren plak. Campbell Stewart en Aaron Gate slaagden er namelijk in om voor eigen publiek naar de zege te snellen, voor Kelland O’Brien en Cameron Meyer. De bronzen medaille ging dan weer naar de Italianen Michele Scartezzini en Francesco Lamon.

Wereldbeker Cambridge 2019
Madison – mannen
1. flag-nz Nieuw-Zeeland
2. flag-au Australië
3. flag-it Italië


Er werd vandaag ook gesprint bij de mannen, al waren topfavorieten Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland niet van de partij. De twee Nederlanders verdelen al een tijdje de medailles, maar in Nieuw-Zeeland kregen we een duel voorgeschoteld tussen de Pool Mateusz Rudyk en de Japanner Tomohiro Fukaya. Rudyk was uit op revanche, gezien de laatste confrontatie in Hongkong.

Fukaya won vorige week namelijk de troostfinale, waardoor de Japanner de bronzen medaille wist te veroveren. Rudyk bleek in Cambridge echter de betere sprinter, waardoor hij – in afwezigheid van de Nederlandse topfavorieten – een wereldbekermanche wist te winnen.

Wereldbeker Cambridge 2019
Sprint – mannen
1. flag-pl Mateusz Rudyk
2. flag-jp Tomohiro Fukaya
3. flag-jp Yudai Nitta


Er werd voor de start van de Scratch vooral gekeken naar Roy Eefting – vorige week nog winnaar van de wereldbekermanche in Hongkong – en de Griek Christos Volikakis, maar het was Roman Gladysh die de tegenstand probeerde te verrassen met een alles-of-niets aanval. De 24-jarige renner versnelde met nog twaalf rondes te gaan en wist gelijk een mooie voorsprong bijeen te fietsen.

Het bleek uiteindelijk genoeg voor de zege, al voelde Gladysh nog wel de hete adem van Eefting en Volikakis in zijn nek. De Europees kampioen van Glasgow kwam dus als eerste over de streep, op zeer korte afstand gevolgd door Eefting (zilver) en Volikakis (brons).

Wereldbeker Cambridge 2019
Scratch – mannen 
1. flag-ua Roman Gladysh
2. flag-nl Roy Eefting
3. flag-gr Christos Volikakis


Verder waren er nog medailles te verdienen op het Omnium voor vrouwen. En ook hier zagen we een Aziatische aan het feest met Yumi Kajihara. De 22-jarige renster won dit seizoen al de Wereldbeker van Hongkong. In Cambridge versloeg ze de Amerikaanse Jennifer Valente en de Canadese Allison Beveridge.

Wereldbeker Cambridge 2019
Omnium – vrouwen 
1. flag-jp Yumi Kajihara
2. flag-us Jennifer Valente
3. flag-ca Allison Beveridge

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.