Dekker: “Ik kon mijn ogen niet geloven”
zondag 13 september 2009 om 18:31

Dekker: “Ik kon mijn ogen niet geloven”

Kai Reus gold jaren geleden als het grootste Nederlandse wielertalent van zijn generatie. Robert Gesink? Ja, die kon aardig klimmen, maar Kai Reus reeg de zeges aan elkaar bij de beloften. Een ernstig ongeluk en daaropvolgend hersenletsel maakten de voortgang van zijn carrière en zelfs zijn leven echter onzeker. Maar Reus is terug. Met een prachtige overwinning in de Ronde van Groot-Brittannië.

“Ze hebben nooit veel voorsprong gehad, maximaal zes minuut dertig,” begint ploegleider Erik Dekker zijn verhaal op Rabosport.nl over de kopgroep waar Reus deel van uitmaakte. “Met nog veertig kilometer te gaan zakte de voorsprong onder de minuut. Iets te vroeg voor het peloton, dat even liet lopen. En ineens hadden De Gendt en Reus, die nog met zijn tweeën over waren, weer twee minuut twintig. Het peloton schoot weer in gang, maar Kai, die op 15 kilometer voor de meet De Gendt ook achterliet, hield de voorsprong lang vast.”

Zo lang zelfs, dat hij er met de zege vandoor ging. Een emotioneel moment, en niet alleen voor de renner zelf. “Ongelofelijk, in het peloton kwamen renners van andere ploegen naar ons toe om te vragen hoe dit kon”, vertelt Dekker, die zelf ook wel eens zulke staaltjes heeft uitgehaald. “Want Kai bleef ze voor, maar achteraan stond de deur open en waaiden ze eraf. Ik had de verhalen over Kai uit zijn tijd bij Nico Verhoeven al gehoord, maar eindelijk mochten we het nu met eigen ogen op het hoogste niveau aanschouwen. Ik kon in de auto mijn ogen gewoon niet geloven.”

En nu hangt de leiderstrui ineens om de schouders van een Rabo-man. “Er zijn nog zes ritten, waarin we natuurlijk niet het hele gewicht kunnen dragen. Iedereen is in elk geval supergemotiveerd. Maar in het slechtste scenario heeft Kai de tweede etappe in de Ronde van Engeland gewonnen en een dag de leiderstrui gedragen. Nou, dan is alles extra alleen maar bonus!”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.